Икономика и бизнес

12 юли 2018 16:49

Индустриалното производство в България расте с по-бързи темпове от средното в ЕС

Сред държавите членки най-голямо увеличение на промишленото производство през май спрямо април е регистрирано в Литва...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

До 2022 г. сивата икономика се свива до 13 %

13 July 2018 12:11

Ако се запази тенденцията от периода 2010 - 2017 г., след една петилетка делът на сивия сектор в България ще достигне 13 на сто. През 2022 г. индексът "Икономика на светло", поддържан от Асоциацията на индустриалния капитал в България, ще стигне до 87 пункта, което значи, че приблизително около 13 процента от БВП ще остават в сивата икономика, каза на пресконференция проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал индекса. Сивата икономика в България = 25 000 000 000 лв. Той посочи, че към момента приблизително толкова е делът на сивия сектор в ЕС - между 13 и 15 на сто. "Ако вървим с тези темпове, ще се изравним със средното състояние в ЕС такова, каквото е в момента", допълни ученият и изтъкна, че това е цел, която правителството, неправителственият сектор и социалните партньори, ако могат да постигнат, ще даде много добри резултати за българската икономика. Получихме чакалня за чакалнята. Специално за нас я създадоха! Ученият посочи, че придвижването ни към Еврозоната ще доведе до изсветляване на икономиката ни.

В кои области ще си сътрудничим с Китай

09 July 2018 15:37

Седем са ключовите сделки в областта на икономиката, които подписаха България и Китай по време на срещата 16+1. Ето за какво се договориха премиерите на двете държави – Бoйĸo Бopиcoв и Ли Kъцян: 1. 1.5 милиapдa EUR зa мaлĸи и cpeдни фиpми Kитaйcĸaтa бaнĸa зa paзвитиe щe oтпycнe ниcĸoлиxвeни ĸpeдити зa 1.5 млpд. EUR зa мaлĸи и cpeдни фиpми у нас. От българска страна основен партньор ще бъде Бългapcĸaтa бaнĸa зa paзвитиe. 2. Железопътна вpъзĸa мeждy Дyнaв, Чepнo и Eгeйcĸo мope Китай възнамерява да инвecтиpa в пpoeĸт зa изгpaждaнe нa бъpзa жп вpъзĸa мeждy р. Дyнaв, Чepнo и Eгeйcĸo мope. Tя щe cвъpжe бългapcĸитe пpиcтaнищa и жп гapи Pyce, Bapнa и Бypгac c гpъцĸитe Aлeĸcaндpyпoлиc, Kaвaлa и Coлyн, ocигypявaйĸи мaĸcимaлнo бъpз пpeвoз нa cтoĸи. 3. Hoви мaгиcтpaли и cĸopocтни пътищa Пекин възнамерява дa yчacтвaт и в дoвъpшвaнeтo нa AM „Xeмyc", ĸaĸтo и в изгpaждaнeтo нa мaгиcтpaлитe Pyce-Cвилeнгpaд c тyнeл пoд вpъx Шипĸa, „Чepнo мope" и Pyce-Beлиĸo Tъpнoвo, ĸaĸтo и cĸopocтния път Bидин-Бoтeвгpaд. Бългapcĸитe влacти пoдпиcaxa cпopaзyмeния зa c 5 гoлeми ĸитaйcĸи ĸoмпaнии. 4. Инвестиции в AEЦ „Бeлeнe" Kитaйcĸaтa дъpжaвнa ядpeнa ĸopпopaция (СNNС) щe ce вĸлючи в пpoeĸтa зa AEЦ „Бeлeнe". Тя ще подаде документи през есента. Плановете са през 2019 г. договорът да бъде подписан и работата по обекта да започне. Китай щe изпoлзвa гoтoвитe pycĸи peaĸтopи, a тexни пapтньopи в пpoeĸтa щe бъдaт pycĸи и фpeнcĸи ĸoмпaнии. Te пpиeмaт ycлoвиятa дa нямa дъpжaвнa гapaнция, нитo дoгoвop зa гapaнтиpaнo изĸyпyвaнe нa eнepгиятa. 5. Hoв живoт зa бългapcĸия тютюн Бългapия щe изнacя зa Kитaй 10 000 тoнa cyx тютюн или 10 млн. тoнa нeизcyшeни лиcтa гoдишнo. Toвa e гoлямa чacт oт бългapcĸaтa тютюнeвa пpoдyĸция, ĸoятo щe гapaнтиpa пoминъĸa нa цeли peгиoни y нac зa гoдини нaпpeд. 6. Шест нoви ĸopaбa зa Български морски флот Kитaйcĸaтa Тhе Ехроrt - Іmроrt Ваnk оf Сhіnа ще отпусне зaeм oт 94 млн. USD нa Πapaxoдcтвo „Бългapcĸи мopcĸи флoт" зa изгpaждaнe нa 6 ĸopaбa зa нacипни тoвapи. Te щe бъдaт cтpoeни oт гoлямa ĸитaйcĸa ĸopaбocтpoитeлницa, a пъpвият oт тяx тpябвa дa зaпoчнe дa плaвa дo cpeдaтa нa 2019 г. 7. Зaвoд зa eлeĸтpичecĸи ĸaмиoни в Πлoвдив Kитaйcĸa ĸoмпaния плaниpa дa oтвopи зaвoд зa cглoбявaнe нa eлeĸтpичecĸи ĸaмиoни зa дocтaвĸи в Πлoвдив. Oт фaбpиĸaтa, ĸoятo щe paбoти c чacти oт Kитaй, ce пpeдвиждa дa излизaт oĸoлo 10 000 бpoйĸи гoдишнo. B бъдeщe и чacтитe зa тяx мoжe дa ce пpoизвeждaт y нac. Kитaй и Бългapия щe paзвивaт oбщи пpoeĸти и в eлeĸтpoннaтa тъpгoвия, ycлyгитe и инoвaциитe. Не на последно място България очаква повече китайски туристи. Те ще посещават не само София, където могат да видят архитектурни сгради и артефакти, но също така да се възползва от минералните изводи, които страната ни притежава.

БНБ: Брутният външен дълг на България намалява

28 June 2018 14:53

Дългосрочните задължения през април са в размер на 25,0438 млрд. евро

Икономическият растеж в България е над средния за ЕС

22 June 2018 15:00

През първото тримесечие на годишна база данните показват нарастване на равнището на БВП в България с 3,6%, при 2.4% за ЕС. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в изказването си на Първия Пловдивски икономически форум. Министър Караниколов посочи, че се работи за подкрепа на растежа и поддържане на положителния тренд, като позитивни сигнали за това дават ръста на брутния вътрешен продукт, на търговията и на бруто капиталообразуване на основен капитал. По думите му през първото тримесечие на 2018 г. Бруто образуването на основен капитал, като в тази статистика се включват всички инвестиции – чужди и вътрешни, нараства със 7% и за този период те са на стойност 4.4 млрд. лв. Икономическият министър подчерта още, че през май 2018 г. бизнес климатът в страната продължава да се подобрява, като общият показател се повишава с 2.1 пункта спрямо април и достига нов дългосрочен максимум от 2009 г. насам. „Привличането на инвестиции е основен приоритет в работата на министерство на икономиката, за да запазим растежа. Важни за нас са проектите на местни и чужди инвеститори, които създават средна и висока добавена стойност и работни места за квалифицирани специалисти“, подчерта той. Икономическият министър изтъкна, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС е поставен фокус върху основните фактори за развитие на индустрията в Съюза. „Българското председателство изведе темата за европейската индустрия като водеща по време на заседанията на Съвета по конкурентоспособност. Работихме усилено за приемане на Заключения относно стратегията за промишлената политика на ЕС за конкурентоспособност, растеж и иновации“, завърши той. На събитието бе подписан и меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции и Сдружение "КЛЪСТЕР ТРАКИЯ ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА“. Целта на меморандума е да насърчи инвестициите в България за ускоряване на икономическия растеж и постигане на дългосрочно устойчиво развитие на икономиката, както и да мултиплицира водещия частен опит при структурирането и развитието на „Тракия икономическа зона“ и практическото му прилагане към други инвестиционни зони и региони в България.

Петкова: Изпълнихме поставените цели за европредседателството

21 June 2018 19:15

Сигурността на енергийните доставки и създаване на конкурентни цени са основните приоритети на българското правителство. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на международен икономически форум в Пловдив, предаде БГНЕС. Пред делегатите на форума Петкова заяви, че страната ни успешно е постигнала всички набелязани цели в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Министърът не скри, че в определени моменти е била притеснена за българския успех с оглед на провежд

10 гръцки компании инвестират в България

21 June 2018 15:11

Гръцките инвеститори имат интерес да пренасочат нови капитали към България, подчертаха представители на 10 големи компании от южната ни съседка. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на гръцкия бизнес в рамките на двудневния Пловдивски икономически форум, който започва днес. Гръцките предприемачи благодариха на българското правителство и на премиера Борисов за стабилната инвеститорска среда в страната, като посочиха че България е привлекателна за бизнеса с ниските си данъци и добрите финансови показатели, които отчита. “България е стабилна, гръцките инвестиции масово идват тук, защото е сигурно за парите, които се влагат”, беше подчертано от представителите на гръцкия бизнес. По време на разговорите бяха обсъдени и теми, свързани с банковата стабилност и данъчната политика на правителството.

Премиерът Борисов откри първия Пловдивски икономически форум

21 June 2018 14:38

Министър-председателят Бойко Борисов откри първия Пловдивски икономически форум, който се провежда днес и утре в хотел "Империал" в Пловдив. В приветствието си премиерът подчерта, че форумът в Пловдив е естествено продължение на Делфийския икономически форум, който се проведе през март в Гърция.

Продължаваме да сме последни в ЕС по БВП и реално потребление

20 June 2018 09:30

Българската икономика сериозно изостава от тази на Европейския съюз. От всички държави членки страната ни е на последно място в класация по реално потребление, измерено според паритета на покупателната способност. То се равнява на 55% от средното за Европа по данни за 2017 г. Освен по този показател, България е последна и по Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, става ясно от доклад на европейската статистическа служба Евростат. Реалното индивидуално потребление е мярка за благ

Търговска война между САЩ и ЕС няма да се отрази на българската икономика

11 June 2018 22:37

Търговската война между САЩ и ЕС ще повиши цената на вносните американски стоки, прогнозират от Съюза на икономистите. Според тях митническият конфликт няма да ощети българската икономика, дори напротив - може да извлече ползи.

Врана беше домакин на икономически форум

07 June 2018 23:29

На 5 юни 2018 г. в двореца “Врана” се проведе второто издание на международната икономическа конференция “Vrana Economic Council 2018”. Темата на конференцията тази година бе “Умни решения за дигиталната икономика”. Организатори на събитието са Европейския Либерален Форум в партньорство с Либералния институт за политически анализи – ЛИПА и Фондация “Фридрих Науман”. По време на дискусията участниците в отделните панели разискваха темите за частните и публични инвестиции в дигиталната ера, нови стойности за дигиталните бизнес модели, регулации на дигиталното бъдеще и други. Конференцията беше открита от вицепрезидента на Европейския Либерален Форум г-н Оле Шмид, г-жа Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Европейския съвет и бившия премиер проф. Огнян Герджиков. Специален гост бе Симеон Сакскобургготски. Сред лекторите бяха: г-н Кале Палинг, член на Парламента на Естония, г-жа Сузана Солис, член на Парламента на регион Мадрид от Испания, Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на фондация “Фридрих Науман”, депутати от Словения, Хърватия и Румъния, г-н Любомир Минчев, създател и управител на “Телелинк”, проф. Мария Славова и доц. Тодор Ялъмовот СУ “Св. Климент Охридски” и др. Припомняме, че икономическият форум “Vrana Economic Council” беше учреден през 2013 г. във “Врана” и специални гости тогава бяха Цар Симеон II и бившият премиер на Кралство Белгия г-н Ги Ферховстад. В изказването си на конференцията Симеон Сакскобургготски подчерта: “Винаги съм държал много на знанието и считам, че обществено ангажираните хора се нуждаят от едно основно ниво на познания.” “Икономиката, заедно с технологиите са два инструмента, безкрайно необходими за развитието на обществото”, отбеляза Симеон Сакскобургготски. “Хареса ми примерът на г-н Палинг от Естония колко бързо напредва науката. Това, което преди е открито за един цял век, сега се случва за 5 години. Спомням си, че като премиер посетих Естония и като влязох с залата, където заседава правителството не видях нито един лист хартия, а само лаптопи. Това беше преди 14 години. Винаги е положително да се взема пример от по-напредналите държави. “, заяви Симеон Сакскобургготски. По-нататък той отбеляза: “Жалко е, че всички констатираме днес как Европа изостава в сферата на дигитализацията, но аз съм убеден, че с интелектуалните способности на своето население от 500 милиона европейски граждани ще наваксаме това изоставане. Считам и, че много е важна ролята на бизнеса с неговата подкрепа за новаторски идеи.” Симеон Сакскобургготски отбеляза, че в днешно време “С един смартфон в ръка имаме невероятни възможности, немислими преди. В същото време трябва да се отчита етичният аспект на съвременните технологии”. Симеон Сакскобургготски изказа своите опасения, че има опасност обществото да си навреди само, ако липсват задръжки, етични норми, които да се спазват и даде за пример злоупотребата с данни във Фейсбук и разпространяването на фалшиви новини. Симеон Сакскобургготски апелира да се помисли върху моралната страна при използването на съвременните технологии.