България

12 юли 2018 18:40

Банов удължи археологическия сезон на Рупите

До края на годината ще е готов и пътят до обекта, който е близо до комплекс "Ванга"...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Милен Николов: Русокастрон може да се превърне в обект от ранга на Царевец и Трапезица

16 July 2018 08:40

"Крепостта Русокастрон може да се превърне в обект от ранга на Царевец и Трапезица." Това каза директорът на регионалния исторически музей – Бургас Милен Николов. Русокастрон е българска крепост на българските царе, само около 40 години е била във владение на византийците. Тя е изключително грижливо изградена, с много усилия и средства, което си личи от огромните количества хоросан, влагани във всички градежи. Разкопките по крепостта започват през 2006 година през западнат

Престижна награда за Епископската базилика в Пловдив

15 July 2018 11:15

Първа награда за представянето на един от най-значимите археологически обекти в България - Епископската базилика в Пловдив получиха археологът Жени Танкова и изкуствоведът д-р Станислав Станев преди броени дни в Холандия. Отличието беше връчено по време на 17-я Международен конгрес по християнска археология.

Иманяри разбиха баптистерията в епископската базилика в древния град Мисионис

13 July 2018 21:09

Иманяри разбиха баптистерията или кръщелнята в епископската базилика в древния град Мисионис край Търговище. Археолозите са убедени, че иманярите са търсели монети и са унищожили част от нея. През VI век там са покръствани българите от териториите на Малка Скития и Дакия, които попадат в днешните български земи.

Започват археологическите проучвания на E-79, в участъка Видин-Монтана-Враца

11 July 2018 09:00

Подписани са договорите за извършването на археологически проучвания по трасето път I-1 /E-79/ в участъка Видин - Монтана - Враца, съобщават от пресцентъра на АПИ. Те ще бъдат направени от Националния археологически институт с музей при БАН. За теренните археологически проучвания преди да стартира изграждането на бъдещата магистрала са предвидени близо 80 000 лв. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., която финансира подготовката на проекта, каквито са и този вид археологически проучвания.

20 000 лева са отпуснати за редовни археологически разкопки в центъра на Кюстендил

11 July 2018 07:55

20 000 лева са отпуснати за редовни археологически разкопки в центъра на Кюстендил. Това съобщи пред Радио „Фокус” – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите му за първи път тази година се отпускат средства за редовни археологически разкопки, а не за спасителни. Средствата се отпускат от страна на Министерство на културата. Те са необходими за реализирането на първия етап на съгласуван и одобрен проект,

Откриха каменна глава на Дионис край Свищов

08 July 2018 19:25

Каменна глава на бог Дионис откриха полски археолози в античния град Нове край Свищов, съобщи БНР. Находката е датирана е към II-III век от Новата ера. Предстои да бъде направен химически и спектрален анализ на археологическата ценност. Българи и поляци проучват Нове за 58-а година. Каменната глава е открита в сграда, наречена "Армаментариум", където се е съхранявало тежкото въоръжение на римските легионери. Любопитното в находката е, че лицето, което е запазено изключително добре, има източна визия и прилича на подобни статуи, открити в Палмира и Мала Азия, посочи д-р Анджей Биернацки от Познанския университет, който работи на терена. Тепърва археолозите ще изясняват по какъв начин каменната глава, която е датирана от II-III век е попаднала в района, дали е донесена от някоя от римските провинции или е издялана на място. Българската част от експедицията на доц. Павлина Владкова проучва некропол, в който се намират над сто гроба, за които се предполага, че са от последната четвърт на пети век, когато в Нове е царувал готският крал Теодорих Велики.

Пак разкопки в Сборяново

05 July 2018 23:33

Започва подготовката на новия археологически сезон в Археологически резерват „Сборяново” . На 6 юли стартират проучванията на Тракийския укрепен град от елинистическата епоха Хелис, с ръководители проф. Тотко Стоянов (СУ „Климент Охридски”) и Мария Николаева (ИМ Исперих). В екипа участват специалисти от СУ, НАИМ при БАН и не на последно място Исторически музей гр.Исперих, в лицето на археолозите Теодора Василева и Християн Узунов, както и Юлияна Събева – консерватор - реставратор. За поредна година на Хелис ще обогатят своите знания и практически опит студентите по археология на Софийския университет. Проучванията ще бъдат съсредоточени на два важни сектора - Югозападния квартал, в който е била разположена вероятно Царската резиденция и Южната крепостна стена. През м. август втори екип ще продължи проучването на средновековното селище в местността „Петрова нива”. Ръководител на разкопките е гл. ас. д-р Елена Пенчева (СУ „Климент Охридски”). Бидейки учебна база на университета и на този обект студенти ще приложат знанията си по средновековна археология. Неизменна част от екипа са археолозите от Исторически музей - Исперих. Селището е интересно с организация на стопанства с оградни каменни стени, непозната до този момент по българските земи. Археологическите проучвания , които ще продължат до края на м. август са обезпечени от Министерство на културата, СУ „Климент Охридски” и Исторически музей гр. Исперих. Автори: Мария Николаева, Мехмед Азиз

Разкопават Перперикон за 19-а година поред

25 June 2018 17:30

Днес започнаха разкопките на археологическия комплекс Перперикон, които се провеждат вече за 19 поредна година. Около 250 хиляди лева ще струват те и аварийните консервации, които трябва да се направят, а в това са ангажирани около 70 души до края на септември, съобщи ръководителят им проф. Николай Овчаров. По думите му основната задача през тази година е да се свържат напълно завършения акропол и двореца-светилище с откритата през 2016 година 35-метрова базилика - най-голямата ранно-християнска църква в Родопите. "Възможно е да попаднем на големи представителни сгради в тази връзка между Южния квартал и двореца-светилище", каза проф. Овчаров. Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон. Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България.

Нови археологически открития по Южното Черноморие

25 June 2018 12:31

Екип на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов завърши първия етап от археологическото проучване на древно светилище, селище и средновековен манастир разположени на остров Св. Тома в разервата „Ропотамо“, съобщиха от НИМ. Спазвайки стриктно изискванията на Министерство на околната среда и водите бяха локализирани останките на древно тракийско селище от ранножелязната епоха, тракийски култови ями, римско селище от V- VI век и малък средновек

Археолозите от Враца продължават проучването на древен манастир край града

23 June 2018 13:30

Преди по-малко от месец започна археологическият сезон на Регионалния исторически музей във Враца. През изминалия сезона археолозите проучваха останките на намиращия се в местността Манастирски дол край Враца укрепен манастирски комплекс "Св. Троица" датиран от 17 век. Проучванията продължават с ръководител на обекта Александра Петрова и доц. д-р Нарцис Торбов и се разкопават едновременно две църкви. Едната е с датировка от 17 век, и археолозите я наричат „горната”. Другата, която вероятно е с датировка 4-5 век е „долната”. На терена първоначално е построена по-старата църква и след това през 17-то столетие, камъните от нея са използвани за да бъде построена „горната” църква.