България

12 юли 2018 18:40

Банов удължи археологическия сезон на Рупите

До края на годината ще е готов и пътят до обекта, който е близо до комплекс "Ванга"...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Новa ценна находка в Голямата базилика в Пловдив

24 September 2018 12:40

Нова внушителна находка откриха археолозите при теренните разкопки на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив. Проучвателният екип се натъкна на съоръжение за вода, което наподобява басейн. Предполага се, че съоръжението е от 4-5 век.

Основите на раннохристиянска базилика бяха намерени в Червен брег

17 September 2018 20:58

След четиригодишни проучвания в местността „Св. Спас“ над дупнишкото село Червен Брег археолози разкриха изцяло основите на раннохристиянска базилика. Върху абсидата на раннохристиянския храм през Средновековието е изградена църквата „Св. Спас“ с уникални стенописи, част от които са запазени и до днес. Ценните археологически находки доказват, че там е имало богато селище, съществувало от късната античност до Средновековието.

Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър откриха в Перперикон

12 September 2018 20:30

Жилищен квартал от времето на цар Иван Александър разкриха археолози при разкопките на Перперикон. Проучени са 11 сгради, вероятно в тях е живяло най-бедното население на Перперикон. Археолозите попаднаха и на незасегнати от иманярите раннохристиянски гробници. Вижте още в репортажа на кореспондентите ни от Кърджали.

Колко струва съкровището, открито на нос Калиакра

06 September 2018 16:17

Два милиона евро струват само две от монетите от археологическата находка на нос Калиакра, която бе открита в края на август. Днес първите сто монети вече са обработени и зорко пазени, най-вече от телевизионните камери, съобщава Нова тв. В пликчета, описани и разчетени по стойност и произход – това са монетите от първата осмина порция в гърнето, което екипът на доц. Петруново откри на 17 август в крепостта „Калиакра”. Две от монетите са много рядко срещани. На културната борса една от тях се търгува за 1 милион евро, поясни доцентът. Още по-висока е историческата им стойност. В наши дни археолозите мислят как да опазят крепостта от посегателствата на иманярите. Предупреждават, че видеокамера следи постоянно кой какво прави там. Тепърва продължава описването и подготовката на съкровището, открито това лято.

Ден на отворените врати в Антична Рациария във видинското село Арчар

01 September 2018 13:27

Антична Рациария, станала преди години символ на иманярски опустошения, продължава да изненадва учените. Вече прие и първите посетители. Археолозите, които работят на обекта във видинското село Арчар, обявиха Ден на отворените врати, за да покажат на туристите, находките от миналото.

Богато археологическо лято в античното селище Рациария край Видин за археолозите

30 August 2018 15:36

Почти сто находки са открити от археолозите в района на античното селище Рациария край Видин по време на разкопките тази година. Близо месец на обекта работи екипът на доцент д-р Здравко Димитров. Продължават проучванията в центъра на Рациария, подновени през 2013 г.

Отпускат 60 хил. лв. за продължаване на проучванията на "Хераклея Синтика"

29 August 2018 12:24

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2018 г. Средствата в размер на 60 000 лева са свързани със спешната необходимост от продължаване на теренните археологически проучвания на един от най-значимите археологически обекти „Хераклея Синтика“ в местността Рупите, град Петрич. Археологическата информация за „Хераклея Синтика“ обогатява съществено знанията за историята на Балканите през античността, както и за

Част от монетите, открити край Калиакра, са български сребърни аспри

24 August 2018 21:01

Част от монетите, които археолози откриха в гърне в крепостта Калиакра, са български сребърни аспри, отсечени по времето на цар Иван Александър (1331-1371), съобщиха от Националния исторически музей.

Откриха археологически находки с голяма научна стойност край село Гиген

23 August 2018 09:30

Глава на статуя, вероятно на римски император и запазени колони от колонада откриха археолози при проучвания в римския град край плевенското село Гиген. Той е един от най-големите и значими римски градове по българските земи.

Откриха съкровище в крепостта Калиакра

22 August 2018 12:27

В глинено гърне са открити 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена и четири маниста от скъпоценни камъни и злато