Свят

12 юли 2018 19:53

Наредби за сигурност ще сменят извънредното положение в Турция

Властта на окръжните управители ще бъде разширена...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Ердоган: Турските учени да се върнат

23 September 2018 10:11

В опит да спре „изтичането на мозъци” турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова учените от турски произход, които се намират в чужбина да се завърнат в родината. Молбата идва на фона на сериозни политически и икономически проблеми в южната ни съседка. „Започваме кампания за връщане на учените ни хора у дома. Призовавам нашите учени по всички точки на света да се присъединят към научно-техническото движение", каза Ердоган на традиционния международен Фест за въздухоплаване, космонавтика и технологии „Технофест”, който беше открит на новото летище в Истанбул. Облечен в униформа на военновъздушните сили и ескортиран от изтребители F-16, Ердоган кацна на новото летище, за да се присъедини към събитието. Турският президент заяви, че държавата ще подкрепя нови проекти, най-вече в отбранителната промишленост. Над половината от напусналите Турция хора през миналата година 253 640 души, са младежи. Повечето са от Истанбул, Анкара и Измир.

Турция въведе улеснения за придобиване на турско гражданство

19 September 2018 13:45

Турция въведе улеснения за чужденците да станат турски граждани чрез съкращаване на финансовите и инвестиционните критерии, необходими за гражданството, гласи декрет на президента Реджеп Тайип Ердоган. Сега чуждестранните граждани трябва да имат депозити от само 500 000 долара в турските банки, в сравнение с положението преди - 3 млн. долара, докато инвестициите в основен капитал бяха намалени от 2 млн. до 500 000 долара, се казва в постановлението, публикувано в Държавен вестник. Междувременн

Джумхуриет: "Това ли ни е умната държава?"

26 August 2018 19:15

По указания на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, общината в централния истанбулски район „Бейоглу” забрани традиционната съботна седяща стачка на „почернените турски майки”, пише вестник „Джумхуриет”. Депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Сезгин Танръкулу, подкрепящ действията на „почернените майки”, е потърсил за обяснения по телефона вътрешния министър. Сюлейман Сойлу е п

Анкара: Атина е на страната на превратаджиите

22 August 2018 15:15

Турция обвини Гърция в подкрепа на участниците в опита за преврат от 2016 г. заради решението на Държавния съвет в Атина да отхвърли възражение на гръцкото правителство във връзка с предоставянето на убежище на турски военни Новината предаде ТАСС, като се позовава на коментар на Йомер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган. Съвсем очевидно е, че с решението си съдебните власти в Гърция заеха страната на враговете на Турция и пучистите. Такъв подход е още по-сериозен и позорен в сравнение с подкрепа на тероризма, написа в Тwitter Йомер Челик. Отношенията между Атина и Анкара се обтегнаха след отказа на гръцкото правосъдие да екстрадира осем турски военни, избягали с хеликоптер в Гърция часове след опита за преврат през юли 2016 г. Военните са обвинени от Анкара, че са участвали в опита за преврат, което те отричат.

Финално от върховния съд на Гърция: турските военни имат право на убежище

22 August 2018 14:48

Турски войници, обвинени от Анкара в участие в опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., имат право на убежище в Гърция. Това реши Държавният съвет на югозападната съседка - върховен административен съд в страната, който отхвърли възражението на правителството в Атина, съобщи турският в. "Хюриет". Осмината военнослужещи на Анкара – трима майори, трима капитани и двама старши сержанти, избягаха в Гърция с хеликоптер на 16 юли 2016 г., когато стана ясно, че опитът за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган е смазан. Борисов: Подкрепям Ердоган, превратаджиите искаха да го убият Според турските власти военните са свързани с мрежата на живеещия в САЩ имам Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния преврат. С последното си решение Държавният съвет на Гърция отхвърли окончателно жалбата на правителството в Атина, с което потвърждава правото на убежище на бившите турски офицери и войници. Правителството в Анкара заплаши с "влошаване на двустранните отношения", след като военните не бяха екстрадирани, а в отговор кабинетът в Атина поиска Държавният съвет да преразгледа решението си. Правителството се аргументираше с това, че не бива да се допуска замесени в организиране на преврат да не понасят своята отговорност.

Ердоган беше преизбран за лидер на Партията на справедливостта и развитието

18 August 2018 17:18

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран за лидер на Партията на справедливостта и развитието на днешния партиен конгрес. Кандидатурата му беше единствена и той получи подкрепата на 1380 от делегатите, участващи в Шестия конгрес на партията.

Конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция

18 August 2018 08:09

Кандидатурата на президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъде единствената за председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която ще бъде гласувана на редовен партиен конгрес днес, съобщиха турските медии.

В Турция пак искат смъртно наказание

08 August 2018 19:10

Крайнодесен съюзник на турския президент Реджеп Ердоган обеща да внесе предложение в парламента за връщане на смъртната присъда, отменена през 2004 г. в рамките на усилията на Турция да се присъедини към Европейския съюз, предаде DPА. "Ние ще внесем нашето предложение за смъртно наказание в парламента. Ще го споделим с фракциите на четири партии и ще поискаме подкрепа", заяви Мустафа Дестиджи, лидер на ултранационалистическата Партия "Велик съюз". "Ако те ни дадат подкрепата си, това ще доведе до референдум. Ако не, тогава зависи от парламента", добави той. На погребението на майка и нейния 11-месечен син, убити при бомбено нападение този месец, смятано за дело на кюрдските бунтовници, Ердоган заяви, че няма друга опция, освен да одобри смъртното наказание, ако парламентът го гласува. Смъртното наказание беше приложено за последен път в Турция през 1984 г. През 2002 г. парламентът одобри пакет реформи, който включваше отмяна на смъртните присъди. Темата за връщането на смъртното наказание стана актуална в Турция след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Това би сложило край на кандидатурата на Анкара за членство в ЕС. Партията на справедливостта и развитието на Ердоган обедини силите си с крайнодесните Партия на националистическото действие и Партия "Велик съюз" преди изборите през юни и съюзът спечели мнозинство в парламента.

Ердоган представи 100-дневен план за действие

04 August 2018 08:26

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи 100-дневен план за действие на правителството, предаде Анадолската агенция. Ердоган представи програмата, състояща се от 400 точки. Той направи това в президентския дворец, където присъстваха министри, високопоставени правителствени представители, както и високопоставени членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Държавният глава посочи, че планът за действие се отнася до сферите на енергетиката, отбраната, външната търговия, образованието, здравеопазването, селското стопанство и туризма. Той съобщи, че правителството планира да инвестира 46 милиарда турски лири за реализирането на 400 проекта. Той уточни, че 48 от тези 400 проекта са в сферата на отбранителната индустрия, тъй като основната цел на правителството е да сведе до нула зависимостта си от внос от други държави. Турция е изправена пред икономическа война. Но не се притеснявайте, ще спечелим тази война, както сме печелили и преди, каза още Ердоган. Той призова турските граждани да държат спестяванията си в турски лири.

Законно в Турция - плащаш и ходиш за по-малко време в казарма

26 July 2018 18:10

Турският парламент ратифицира закон, който ще позволи на турските граждани да намалят срока на своята военна служба, като платят определена сума пари, предаде БГНЕС. Законът беше подкрепен от законодателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на Партията на националистическото движение (ПНД). Той дава възможност на младите турски мъже да завършат своята военна служба само за 21 дни, вместо за пет и половина или 12 месеца, ако са завършили висше образование и платят н