Култура

12 юли 2018 19:45

Дигитализират обектите от културното наследство на България

Културното и природно наследство на България ще бъде изследвано, описано и вписано в национална информационна система. Целта е да се популяризира като по-широк кръг от хора имат достъп до него. Проектът за върхови постижения ,,Наследство.бг,, е финан...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Боил Банов: Ще има повече пари за култура

18 September 2018 20:57

Министърът на културата Боил Банов обеща повече финансови средства в тази сфера "Повече средства ще се заделят за култура. Пари за култура трябва да има и ще има“, заяви министърът пред Радио "Фокус"-Сливен, докато бе на посещение в града на стоте войводи. Днес министър Банов бе в Сливен за две събития – откриването на собствена галерия „Нова“ на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ и вековния юбилей на Драматичен театър „Стефан Киров“.

Писателят Георги Господинов беше удостоен със Специалната награда на София

17 September 2018 23:00

Наградата му връчи кметът на София Йорданка Фандъкова. Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата за 2018 г. бяха връчени тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" на церемония по случай Деня на София. Наградата на журито тази година беше връчена на две организации - Столичната библиотека; фондация "Прочети София" за проекта "Скритите букви".Церемонията беше излъчена по БНТ1, а неин водещ беше Георги Любенов.

Отворени врати в 35 сгради с висока културна стойност в София

15 September 2018 21:00

България отбелязва Европейските дни на културното наследството заедно с 50 европейски държави. Тази година - под мотото "Изкуството да споделяме". За целта в София вратите си отварят 35 сгради с висока културна стойност. Организатори на проявата у нас са Френският културен институт, Министерството на културата и Столичната община.

"Изкуството да споделяме": Отбелязваме Европейските дни на наследството

15 September 2018 09:09

Заедно с 50 европейски държави, България ще отбележи Европейските дни на наследството под мотото "Изкуството да споделяме". За целта вратите си в София отварят 35 сгради с висока културна стойност. Организатори на проявата у нас са Френският културен институт, Министерството на културата и Столичната община.

Предаването за култура на БНТ се завръща на 3 септември

30 August 2018 11:51

От 3 септември (понеделник) културният слот на БНТ ще излъчва програмата си пряко от Созопол. В делничните дни, от 9:45 до 11:00 часа, водещите Александра Гюзелева и Михаил Заимов ще предоставят възможност на зрителите да станат част от Дните на изкуствата „Аполония“. Обществената телевизия е традиционен партньор на един от най-големите форуми на съвременното българско изкуство.

България и Македония ще разширят сътрудничеството си в областта на културата

15 August 2018 12:15

Правителството одобри проект на Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на България и Министерството на културата на Македония за периода 2018-2021 г. Налице е взаимен стремеж за разширяване на сътрудничеството и взаимодействието в съответствие с новите политически реалности в региона. Общите интереси и сходните външнополитически приоритети на Република България и Република Македония създават условия за плодотворно сътрудничество в двустранен и много

Краят на Бронзовата къща: начало за нови инсталации

14 August 2018 15:38

Площадката на бившия мавзолей на Георги Димитров става постоянно място за арт инсталации. Столична община обявява, че ще финансира временни произведения на съвременното изкуство на мястото, където днес се издига Бронзовата къща. В рамките на новата програма „Навън“ ще бъде обявен конкурс за проекти, като одобрените – един или повече – ще получат финансиране за реализация през 2019 г. Общият бюджет на програмата е 100 хиляди лева годишно. Проекти по програма „Навън” ще се приемат от 1 октомври 2018 г. до 15 ноември 2018 г. Първата нова инсталация на мястото на Бронзовата къща може да видим в периода март-декември 2019 г. Произведенията ще имат срок за експониране между 3 и 9 месеца, по преценка на Творческата комисия към Общината. Минималният срок за експониране е един месец. Комисията е в състав: членовете на Експертно-художествения съвет към Столична община, двама независими външни експерти по визуални изкуства, двама експерти от Софийска градска галерия, представител на Министерството на културата и представител на Обществено-експертния съвет по устройство на територията, градски дизайн и реклама. Комисията излиза с предложение за проекти, които да бъдат реализирани, както и за резерви. Окончателният списък ще бъде определен от Творческия съвет на СП „Култура“. След това предстои обществено обсъждане на одобрените проекти и накрая – гласуване от Столичния общински съвет. „Бронзова къща“ има, но горчивият вкус остава Очакванията от Общината към кандидатите са „да предлагат произведения с висока художествена стойност и иновативност и да спомагат за постигане на по-голямо разнообразие и динамика в културния живот на София“. Проектите трябва да „позволяват представяне в градска среда със свободен достъп; да бъдат обезопасени; да не изискват целева охрана; да не предвиждат никаква форма на реклама върху инсталациите или техните временни оградни съоръжения в периода на експониране“. Няма да бъдат подкрепяни вече познати в градска среда произведения. Проектите трябва да отговарят и на всички изисквания съобразно Наредба за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община. Направление „Архитектура и градоустройство“ ще предостави за ползване от кандидатите конструктивния проект и геодезията на площадката с изискванията за конструктивна и архитектурна съотносимост на предложенията. През 2019 г. ще бъдат подкрепени до 2 проекта, а финансирането е от бюджета на Столична програма „Култура“. Площад Славейков

Очаквайте новата „Култура“

09 August 2018 13:06

В началото на септември очаквайте новото списание „Култура“ – месечно издание, което ще излиза 10 пъти годишно, всеки брой ще е с книжно тяло от 80 стр. и цена 3,50 лв.

Италианският министър на културата на посещение у нас

20 July 2018 20:43

Италиански експерти ще консултират Столичната община за експонирането на археологическите находки на площад "Света Неделя". Това стана ясно по време на срещата на кмета Йорданка Фандъкова с министъра на културното наследство, културните дейности и туризма на Италия Алберто Бонизоли. По - рано днес, той посети и Пловдив, където заедно с местната власт и фондация "Пловдив 2019" обсъдиха бъдещото сътрудничество на Матера и Пловдив като културни столици на Европа през 2019 г.

Илияна Йотова ще открие Международния летен семинар по български език и култура

15 July 2018 17:04

Участниците във форума са от 33 държави на 3 континента - Европа, Азия и Северна Америка