Свят

13 юли 2018 06:00

Нито ЕС, нито Тръмп харесаха плана на Мей за Brexit

Т. нар. Бяла книга за излизане от Европейския съюз на правителството на Тереза Мей най-сетне беше публикувана, но моментално предизвика критики както от страна на ЕС, така и от страна на САЩ. При пристигането си във Великобритания, американският през...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Барние към Лондон: Имате 13 седмици за споразумение

20 July 2018 17:21

Главният преговарящ на Европейския съюз с Великобритания Мишел Барние предупреди днес Лондон, че разполага с 13 седмици за да постигне споразумение за напускане на съюза. Той посочи, че 27-те имат отворени въпроси по наскоро публикуваната "Бяла книга" с последните предложения на британското правителство. Според Барние 80 на сто от обсъжданите текстове в подготвяното споразумение са одобрени и от ЕС, и от Великобритания. Той отбеляза, че на днешното заседание на министрите по европейските въпроси на ЕС е било препотвърдено единството на държавите от Общността в преговорите. Европейската комисия е представила оценката си за необходимите действия, в случай че договореност не бъде постигната. Брюксел: Гответе се за всякакъв вид "Брекзит" "Дебатът във Великобритания не е завършил, както се вижда", каза Барние, намеквайки за вътрешната опозиция в Консервативната партия на министър-председателката Тереза Мей. "Открити сме за всякакви предложения, стига да бъде възможно да бъдат наистина приложени. Трябва да бъдем готови за всякакво развитие". Брекзит фанатиците тласкали Мей към нови избори Той отбеляза, че най-спорният въпрос остава уреждането на граничния и митнически режим между Република Ирландия, която е в ЕС, и британската провинция Северна Ирландия. Барние попита как Великобритания ще гарантира, че например забранени ГМО няма да влизат в пазара на ЕС. Той посочи, че съюзът не е склонен да приеме създаването на излишни митнически усложнения и бюрокрация. Тереза Мей към бунтовниците: Подкрепете ме или "въобще няма да има Брекзит" За европейците не е ясно и как британските власти ще установяват крайното предназначение на стоките - за потребители в ЕС, или извън него. Последното предложение на  Мей е британските митници в Северна Ирландия да събират митата от името на ЕС, за да се избегне създаването на "твърда граница" на острова, която противоречи на мирното споразумение от 1998 г., сложило край на конфликта между католици и протестанти в Ълстър.  ЕС не приема и британската идея за свободна търговска зона между ЕС и Обединеното кралство за стоките, но не и за услугите. Тя би нарушила единството на пазара на ЕС в съчетание с отказа на Лондон да запази свободата на движение след напускането на съюза. Тереза Мей към бунтовниците: Подкрепете ме или "въобще няма да има Брекзит" Предвижда се през октомври Европейският съвет да оцени хода на преговорите и ако те са успешни, да разреши продължаване на разговорите за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, както и въвеждане на преходен период преди същинската раздяла. По искане на Лондон и с единодушие държавните и правителствените ръководители от ЕС могат да удължат срока за преговорите. (БТА и Екип на Клуб Z)

Тереза Мей поиска ново споразумение с ЕС за Ирландската граница

20 July 2018 16:38

Британската министър-председателка Тереза Мей призова днес Европейския съюз за ново споразумение, за да се предотврати „твърда“ граница в Северна Ирландия, и поиска Брюксел бързо да отговори на нейния план с цел да се избегне предполагащ вредни последици Брекзит без сделка, предаде Ройтерс.

Лондон и Брюксел трябва да се споразумеят до октомври за условията по Брекзит

20 July 2018 08:56

Главният преговарящ от страна на ЕС по въпросите за Брекзит - Мишел Барние ще разговаря днес с външните министри от Общността за напредъка по преговорите с Лондон.

Брюксел: Гответе се за всякакъв вид "Брекзит"

19 July 2018 13:46

Държавите от Европейския съюз трябва да се готвят за всички възможни сценарии за излизане на Великобритания от ЕС, предупреду днес в специално съобщение Европейската комисия. Тези сценарии включват "Брекзит" със споразумение и без споразумение, каза говорителка на Комисията. Преговорите между Лондон и 27-те са в застой заради несъгласия за бъдещия граничен и митнически режим между Република Ирландия, която остава в общността и британската провинция Северна Ирландия. Обединеното кралство трябва да напусне съюза в полунощ на 29 срещу 30 март 2019 г. Споразумението за това още не е сключено, а трябва да бъде ратифицирано и от всички държави членки и от Европейския парламент. Тереза Мей към бунтовниците: Подкрепете ме или "въобще няма да има Брекзит" Двама министри напуснаха Мей, несъгласни с плана й за "Брекзит" (Очаквайте подробности)

Британски екстремист признат за виновен в заговор за убийството на Тереза Мей

19 July 2018 10:31

Терористът си мислел, че получава експлозиви от "Ислямска държава", но бил излъган от агенти под прикритие

Борис Джонсън: Все още не е прекалено късно да спасим Брекзит

18 July 2018 19:41

Критиците на Тереза Мей виждат в бившия министър неин приемник, ако тя бъде принудена да се оттегли

Предупреждение: Тласкат Великобритания към нови избори

18 July 2018 08:43

Британският министър-председател Тереза Мей може за бъде принудена до месеци да свика нови избори, ако крилото, което фанатично поддържа Брекзита в партията й не направи компромис за условията за излизане на Лондон от ЕС. Това предупреди бившият премиер Джон Мейджър, цитиран от Reuters. Мейджър, който оглавяваше правителството от 1990 до 1997 г., изрази опасения, че страната е на път към хаотичен Брекзит, тъй като Мей е неспособна да помири двата лагера в Консервативната партия. Активен поддръжник на оставането в ЕС, Мейджър отбеляза, че някои парламентаристи в партията, чийто член е и той, са готови на всичко страната да излезе от съюза независимо от потенциалните вреди за икономиката или опасността на власт да дойде лейбъристко правителство. "Струва ми се, че в парламента има хора, които биха били изключително доволни от Брекзит без сделка", каза бившият премиер за ITV News, имайки предвид "твърдите, най-убедени поддръжници на Брекзит, които отказват да правят компромиси"

Британската ЦИК: Кампанията за "Брекзит" е нарушила закона

17 July 2018 13:57

Официалната кампания за напускане на ЕС във Великобритания - Vote Leave - е нарушила изборното право, отсъди днес британската изборна комисия, съобщи TechCrunch. 50 милиона акаунта източени от Facebook в помощ на Тръмп и Брекзит Vote Leave са изхарчили почти половин милион паунда повече от допустимото, предимно под формата на реклами във Facebook, установи 9-месечното разследване. Това е станало чрез прехвърляне на пари на канадска компания за данни AggregateIQ чрез необявена съвместна работа с друга кампания за "Брекзит" - BeLeave. Подобно на България освен основната информационна кампания инициативни комитети имат право да правят допълнителни кампании с по-малък бюджет за референдумите. BeLeave изхарчва над 675 000 британски лири чрез AggregateIQ по общ план с Vote Leave, който обаче не е бил обявен публично, както изисква законът. Според изчисленията на британската ЦИК това означава, че основната кампания е изхарчила 7 449 079 паунда при лимит 7 милиона. "Гардиън": Руската връзка с "Брекзит" била много по-топла Референдумът през юни 2016 г. във Великобритания бе спечелен от кампанията за напускане на ЕС с 52:48%. Досега обаче още текат преговорите за това точно как да стане комплексното политическо разделение в Европа. Кампанията за напускане на Съюза бе критикувана многократно за щедра употреба на фалшиви твърдения и статистики, плашене на избирателя и за липса на план как ще се осъществи реалното отделяне. 

Нова стъпка в полза на Тереза Мей по пътя към Brexit - за митниците

17 July 2018 07:50

Британският премиер Тереза Мей получи одобрение в Камарата на общините за проектозакона, целящ създаването на независими митнически правила след Brexit, предаде БГНЕС. Проектът на Закона за презграничната търговия бе приет с 318 гласа "за" и 285 "против". Той ще позволи на британското правителство да събира митнически такси за стоки, след като напусне Европейския съюз. Преди да се превърне в закон, ще трябва да бъде приет и от Камарата на лордовете. По-рано Тереза Мей прие

Мей: Втори референдум за Брекзит няма да има

16 July 2018 14:36

Втори референдум по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да бъде проведен при никакви обстоятелства. Това заяви британският премиер Тереза Мей. „Британското общество гласува за излизане от ЕС. Втори референдум няма да има при никакви обстоятелства“, каза тя, цитирана от Ройтерс, предаде БГНЕС.  Противниците на излизането на Великобритания от ЕС настояват за провеждането на ново допитване по въпроса за Брекзит, обръщайки внимание на това,