Образование и семейство

04 август 2018 11:30

30 деца от уязвими групи са преминали през лятното училище за бъдещи първокласници в Дупница

30 деца от уязвими групи са преминали през лятното училище за бъдещи първокласници в Дупница. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от община Дупница. Децата са получили шанс за успешен старт в първи клас, след като са преминал...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Наложиха глоба на община Дупница заради димящото сметище в кв. "Бистрица"

12 November 2018 07:24

Глоба в размер на 7 000 лева наложиха на община Дупница, за неправилна експлоатация на димящото сметище над жилищния квартал "Бистрица".

Спасяват старата часовникова кула в Дупница

03 October 2018 21:13

Общината в Дупница е изработила проект за спасяване и съхраняване на старата часовникова кула, която се издига на един от високите хълмове в центъра на града. Много поколения са сверявали часовниците си с помощта на камбаната в кулата, която е поставена преди повече от 200 години.

7 първолаци в Бобовдолския затвор

19 September 2018 22:24

Със 7 първолаци стартира учебната година в училище СОУ „Д-р Петър Берон“ към Бобовдолския затвор. Най-вероятно бройката ще се увеличи, тъй като има още 3-4 лишени от свобода, които са заявили желание да се образоват, но към настоящия момент се проучват, обявиха от школото. „Похвално е, че с всяка изминала година все повече затворници решават да учат. Изискването е те да нямат завършен съответния клас преди да започне изтърпяването на присъдата. Има някои, които се записват само, за да намалят присъдата си, други обаче приемат обучението присърце“, обявиха от учебното заведение към затвора. Учениците в раирани дрехи са близо 100, но през тази година няма да има паралелка в 12-и клас. Не са малко и лишените от свобода, които изявяват желание да се учат на занаят в разкритите две професионални паралелки - " Помощник в строителството" за учениците от VIII и IX и „Монтажник на вътрешни ВиК мрежи“ - IX- XII клас. „Голяма част от затворниците искат да се научат на занаят, за да могат да се реализират на пазара на труда след изтърпяване на присъдата“, коментираха преподаватели от училището. СОУ "Д-р Петър Берон" отвори врати преди 5 години и с всяка изминала се радва на все повече ученици. Школото разполага с пет класни стаи и учителски кабинет, като за първи път през 2013 г. посреща 49 лишени от свобода. „Всеки от нас е приел предизвикателството да работи така, че да намери път към ученика и заедно, стъпка по стъпка да постигнем успех. Ето от откриването на училището, учениците му са двойно повече, което не е малък успех“, обявиха още преподаватели от учебното заведение.

Министър Красимир Вълчев: С около 3000 по-малко са първокласниците тази година

17 September 2018 08:06

60 хиляди първокласници се очаква днес да тръгнат на училище за първи път. Заради демографската криза, те ще бъдат с около 3 хиляди по- малко от миналата година. Това каза в интервю за Сутрешния блок на БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Колко ученици и учители са на училище от днес, ще продължат ли да се ремонтират училища и по време на учебната година, ще има ли електронни дневници и таблети, колко ще станат учителските заплати- вижте интервюто на Елиана Димитрова и Мария Балканска с министър Красимир Вълчев.

Повече първокласници ще посрещне през новата учебна година Поморие

12 September 2018 11:39

Повече първокласници ще посрещне през новата учебна година Поморие. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на града Иван Алексиев по повод предстоящата учебна година. Той обясни, че учениците в първи клас миналата година са били 220, а тази година се очаква да бъдат 252. Кметът на Поморие коментира и ремонтните дейности на училищата в града, като каза, че има довършителни работи само в ОУ „Христо Ботев&ldq

130 първолаци в община Мездра ще прекрачат за първи път прага на училището

12 September 2018 10:10

В навечерието на новата учебна година петте училища в община Мездра ще отворят врати на 17 септември. Всяка година средата на септември се превръща в незабравим ден за родителите и първолаците. По традиция с най-голям трепет и нетърпение първият учебен ден е очакван от малките първокласници, които за първи път ще прекрачат прага на училището. Тази година в община Мездра 130 първокласници ще изпълнят с глъч класните стаи. В трите градски училища ще влязат общо 105 деца, а в Зверино и Моравица – 25.

С пъстра фиеста завърши Лятното училище за бъдещи първолаци във Враца (снимки)

01 September 2018 14:50

Повече от 60 деца - възпитаници на Лятно училище 1, 2 и 3, се събраха в празнично украсения двор на Общостния център за деца и семейства, за да участват в пъстра фиеста. Поводът за тържеството беше закриването на едномесечните занимания с бъдещи първокласници в "Лятно училище 3" - втора група. В рамките на програмата децата представиха художествено-музикална програма и показаха своите спортни умения в подготвените забавни игри.

Основното училище в Чипровци отново ще посрещне първолаци

31 August 2018 09:30

Прага на Основното училище "Петър Парчевич" в Чипровци на 17 септември ще прекрачат дванадесет момичета и момчета. Първолаците ще са с петима повече спрямо миналата година. Те ще учат в самостоятелна паралелка. Училището е защитено и средищно и няма слети класове. През предстоящата учебна година няма да има седми клас, поради нулевия прием на първокласници преди време.

Българските първолаци най-скъпи в цяла Европа

31 August 2018 08:01

Първият учебен ден безспорно е вълнуващ и за родителите, и за бъдещите ученици, които не знаят какво ги очаква в училище. Според проучване един първолак у нас излиза на родителите си най-скъпо от всички деца на тази възраст в ЕС, съобщава бТВ.  В България са нужни средно по 200 лева от семейния бюджет, за да се купят най-основните неща за новия ученик. Ученическата раница струва между 50 и 250 лева. Родителите са склонни да дават повече пари, ако са сигурни, че е щадяща за гърба на детето. Цената на несесера заедно с нужните моливи, гумички и тетрадки може да стигне 60 лева. 40 лева пък струва комплектът за рисуване. А разходите за спортен екип и ученическа униформа стигат и повече 200 лева. За сравнение – почти същата сума за първокласник дават и родителите в Швеция, Финландия и Германия – и докато у нас, 100 евро са около 20% от средния ни доход, то този разход в другите страни е само около 3-4%. {cbrelatedarticle count="2" /}  Освен ученическите пособия, голяма част от родителите трябва харчат пари и за униформа, която може да варира от 100 до 300 лева.Българияпървокласнициучилище

855 първокласници в Старозагорско ще получат еднократна помощ

29 August 2018 12:23

Броят на лицата и семействата, подпомогнати с месечна помощ по чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане през юли общо за област Стара Загора е 1179. Заявления-декларации з...