Образование и семейство

06 август 2018 18:46

Във Варна отваря врати първият дневен център за деца аутисти

Във Варна ще отвори врати първият дневен център за деца с аутизъм. От началото на следващата година в него ще се обучават 30 деца. Сградата е дарена от социалното министерство. За ремонта и терапевтичното оборудване обаче екипът от специалисти разч...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Близо 200 старозагорци са ползвали услуги по проект “Заедно за независим живот“

10 August 2018 11:09

Община Стара Загора приключи изпълнението на проект „Заедно за независим живот” по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Независим живот”, Прио...

Първият център за малки хора в България отваря врати в София

01 August 2018 23:03

Център за интегриране, рехабилитация и социални дейности за хора с нисък ръст предстои да отвори врати в София. Подобна услуга се създава за първи път у нас, а освен на място, специалистите ще оказват помощ, както чрез мобилен екип из цялата страна, така и през Интернет. Центърът се очаква да заработи през октомври.

Пет нови социални услуги ще бъдат разкрити на територията на община Велико Търново

20 July 2018 07:55

Пет нови социални услуги ще бъдат разкрити на територията на община Велико Търново. Общинските съветница дадоха съгласие Общината да кандидатства с проект „Изграждане на комплекс за социални грижи за възрастни хора и лица с умствена изостаналост“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитров

Проект помага на родители на деца с увреждания във Варна

17 July 2018 07:25

Специалистите от Карин дом във Варна, които помагат на деца с увреждания, започват работа по нов проект. Той е насочен към родителите. Те ще бъдат обучавани как по-пълноценно да помагат на децата си. Проектът е единствен по рода си в страната и се финансира от социалното министерство.Вижте репортажа на Нора Бочева и Деян Овчаров.

Какво се случва със страдащите от аутизъм в България, когато останат сами?

16 July 2018 07:45

Най-големият страх на майката на дете с аутизъм е: "Какво ще стане когато мен няма да ме има, защото докато съм аз активна, всичко е наред. Аз съм неговата закрила, мога да си позволя да му осигуря асистент, мога аз да съм му асистент. Аз съм неговата закрила, аз съм неговото продължение на ръцете, на краката, на речта, но когато мен няма да ме има какво се случва?" Това каза пред БГНЕС Владислава Цолова, която е председател на Сдружение "Аутизъм Днес" и на Фондация Стъпка за

ОП "Развитие на човешките ресурси“: Очи на четири лапи

12 July 2018 08:52

Фондация "Очи на четири лапи" открива социално предприятие благодарение на финансиране по ОП "Развитие на човешките ресурси". От фондацията са единствените в страната, които обучават кучета водачи и кучета асистенти за хора с увреждания. С развитието на социалното предприятие те се надяват да увеличат собствените си приходи, да самофинансират част от дейностите си и да продължат да разширяват социалните услуги, които предлагат.

Нова социална услуга в помощ на "проблемни деца"

12 July 2018 07:20

Нова социална услуга в помощ на т.нар. „проблемни деца" предлага Българският червен кръст в Русе. В момента те са в Център за настаняване от семеен тип, където обаче не получават достатъчно грижи за по-доброто им здравословно и емоционално развитие.Вижте репортажа на Андрей Кючуков.

Лечението с барокамери да се заплаща от касата, настояват лекари и пациенти

09 July 2018 08:00

Лечението с барокамери да се финансира от Здравноосигурителната каса. За това настояват лекари и майки на деца с аутизъм. Това заболяване се повлиява много добре от лечението с хипербарна оксигенация, в същото време в страната расте броят на барокамерите, а регулация няма.Вижте репортажа на Даниела Василева и Светослав Шаламанов.

Търсят се специалисти за работа по нов социален проект във Враца

05 July 2018 09:00

Във връзка с изпълнението на новия проект "Отвъд хоризонта - нови възможности за децата и младежите, настанени в резидентни социални услуги на територията на град Враца", Сдружение "Алианс Балкани" обявява 6 свободни работни позиции със срок на заетост две години за психолози, логопед, арт терапевт, музикотерапевт и кинезитерапевт. Проектът се реализира в партньорство с Община Враца. Неговата основна цел е да допринесе за напредъка на деинституционализацията и социалното приобщаване на деца и младежи в риск чрез прилагане на програми и инициативи в подкрепа на тяхното личностно развитие, умения за самостоятелност, учене и работа.

Модернизират кухнята на Патронажа в Монтана

29 June 2018 16:20

Ново кухненско оборудване ще бъде доставено до четири месеца за кухнята на Домашния социален патронаж в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Инвестицията е в размер на 30 хиляди лева и е възможна благодарение на съвместния проект между фонд „Социална закрила” и общината. На този етап услугата на патронажа стига до 1330 души.