Образование и семейство

06 август 2018 18:46

Във Варна отваря врати първият дневен център за деца аутисти

Във Варна ще отвори врати първият дневен център за деца с аутизъм. От началото на следващата година в него ще се обучават 30 деца. Сградата е дарена от социалното министерство. За ремонта и терапевтичното оборудване обаче екипът от специалисти разч...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Откриха Център за деца с аутизъм за Северна България в Плевен

19 October 2018 22:45

В Плевен беше открит Център за деца с аутизъм за Северна България. Това е първият извънстоличен център и трети в страната, който ще работи с деца аутисти.

Над 3500 души чакат за настаняване в специализирани институции

18 October 2018 17:38

Над 3500 души са в листата на чакащите за настаняване в специализирани институции, 1300 от тях са хора с психични разстройства. Липсата на достатъчно центрове оставя извън услугата една трета от нуждаещите се. За настаняване в домовете за стари хора чакат малко над хиляда възрастни, предаде БНР. След приемането на новия закон за социалните услуги, шансовете на тези хора да ползват подкрепа извън институциите значително ще нараснат. От Социалното министерство казват, че сега няма как да се оце

Комплексът за социални услуги в Мездра получи щедро дарение

18 October 2018 14:40

Потребителите на Комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания /КСУДЛУ/, ползващи Центровете за настаняване от семеен тип и защитено и преходно жилища в Мездра, получиха ново оборудване - два електрически бойлера, две готварски печки, перилни препарати и тонколона. Бойлерите са дарени от производителите „Теси“ ООД гр. Шумен и „Вимакс Крима” ООД гр. София. Едната готварска печка с чугунени нагревателни плочи е от „Елдоминвест“ ООД – Варна, а другата- Crown е подарък от „Зора-ММС“ ООД- София, съобщиха от общинската пресслужба.

Публикуваха за обществено обсъждане проектозакона за социалните услуги

16 October 2018 19:52

Проектът на Закон за социалните услуги е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика и на портала за обществени консултации на Министерския съвет. Основните цели на законопроекта са гарантиране на достъпа до услуги, на тяхното качество и ефективност и на правото на живот в домашна среда и в общността, както и насърчаване на интегрирания подход и публично-частното партньорство.

В Бяла Слатина ще обучават социални асистенти от област Враца

06 October 2018 11:15

Федерацията на социалните сдружения в България (ФССБ) ще проведе първото по рода си обучение в професионалното направление „Социален асистент“ на 15 служители на функциониращи социални услуги от Врачански регион, като така ще им даде възможност да допълнят своята квалификация и да надградят уменията си чрез практико-приложни занимания и време за саморефлексия.

Приключи проверката на всички дневни центрове за деца в страната

04 October 2018 12:59

Приключи проверката на Държавната агенция за закрила на детето във всички 92 дневни центъра за деца/младежи с увреждания в страната, информират от институцията.

Центърът за обществена подкрепа "Св. София" отбеляза 10-годишен юбилей

28 September 2018 23:00

10-годишен юбилей отбеляза Центърът за обществена подкрепа "Св. София" на Фондация "За нашите деца." Повече от 6000 деца, които са били в риск от изоставяне, са останали в своите семейства, благодарение на работата на центъра.

Варна планира да изгради два центъра за страдащи от деменция хора - с европари

20 September 2018 16:50

Два центъра за хора с деменция планира да създаде Община Варна. Изграждането им ще бъде финансирано със средства по оперативна програма "Региони в растеж", стана ясно на днешното заседание на комисия "Европейски въпроси и международно сътрудничество" към Варненския общински съвет. Максималният размер на помощта за Варна е 1,108 млн. лева, които ще бъдат разпределени почти поравно за двата центъра. Единият център ще бъде дневен, с капацитет 40 места и ще се помещава в админи

Предвиждат 14 дни почивка за хората, които се грижат за свои близки

13 September 2018 17:53

Родителите на деца с увреждания и хората, които гледат свои близки, ще ползват 14 дни почивка, в които специалист ще се грижи безплатно за роднините им. Идеята е част от разработвания Закон за социалните услуги. Окончателният текст ще бъде представен за обществено обсъждане до месец. Проектът предвижда създаването на нова агенция, която да проверява качеството на социалните услуги.

Социалният патронаж в Берковица се сдоби с професионално кухненско оборудване

11 September 2018 11:15

На база реализиране на проект „Модернизиране на кухненско оборудване и обзавеждане на Домашен социален патронаж – гр. Берковица“ в социалното заведение се подобри качеството на предлаганите услуги, информират от Общината.