Здраве

07 август 2018 11:30

Здравното министерство готви тотална забрана за пушене на закрито

Тотална забрана за пушене на цигари, наргилета и електронни цигари на водна основа, несъдържащи тютюн, в закрити обществени помещения, туристически обекти, заведения за хранене и развлечения. Това предлагат промени в Закона за здравето, внесени от зд...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Младежите в Норвегия пушат все по-малко

08 August 2018 23:04

Една от най-богатите страни в Европа - Норвегия се превръща в рай за непушачите. Със серия от мерки, страната постигна драстичен спад на младите пушачите, а лошият навик стана обект на масово неодобрение.

В холандския град Ротердам искат улици без цигарен дим

03 August 2018 22:24

Ротердам може да стане първият град в Холандия, където има забрана за пушене на улицата. Един медицински център и две училища се опитват да издействат това.

Изкуството против пушенето - пред НДК

16 July 2018 08:15

Провокативни и въздействащи художествени творби, посветени на последствията от тютюнопушенето, на студенти от Националната художествена академия ще бъдат представени на изложба в градинката пред Националния дворец на културата, в близост до бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен". Официалното откриване на изложбата е от 19:00 часа (16.07.18). По време на събитието Коалицията за живот без тютюнев дим ще обяви началото на нова кампания срещу токсичните тютюневи по

Идеята на Симеонов за либерализация на пушенето срещна първата спънка

27 June 2018 14:28

Няма и 10 минути. Толкова време отне на комисията по икономическа политика в парламента да отхвърли промените в Закона за здравето, с които се иска отмяна на тоталната забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.  Законопроектът бе лансиран от вицепремиера Валери Симеонов - една от няколкото законодателни инициативи, които той поде в последните месеци. Текстът бе внесен за разглеждане от депутати от НФСБ и предвижда връщане на стария режим с помещения за пушачи и за непушачи в заведенията. За сметка на разхлабването на режима, от НФСБ предлагат и двойно по-високи глоби при неспазване на частична забрана за тютюнопушене.  Самият Симеонов е непушач, но настояваше, че "тези хора имат права", освен това от забраната - според него - страда бизнесът.  Валери Симеонов: Да върнем пушенето - тези хора имат права Дебати в комисията нямаше - думата бе дадена единствено на представителите на "България без дим", които напоително разказаха как забраната за тютюнев дим се подкрепя от гражданите - според изследване на "Екзакта", а част от подкрепящите го са пушачи. От "антицигарените" неправителствени ортанизации даже настояха не просто проектът да не бъе подкрепен, а рестрикциите срещу пушенето да са още по-строги и да се засили контролът.  Председателят на икономическата комисия Петър Кънев прекъсна изложението на противниците на законопроекта и пристъпи към гласуване - уточнявайки, че решението на ПГ на БСП е да се гласува "по съвест". Крайният резултат - една няколко минути след старта на дискусията - бе, че само двата избраници гласуваха "за" идеите на Симеонов и НФСБ. Масово народните представители се въздържаха, а един социалист - Жельо Бойчев - бе "против" отмяна на тоталната забрана за тютюнев дим. Позицията на ГЕРБ също е "против" - по повеля на премиера Бойко Борисов, в чийто мандат цигарите бяха окончателно забранени на обществени места. Тогава промяната бе обявена като "подарък за децата на 1 юни" - датата, на която забраната влезе в сила. Проектът вече мина през водещата комисия по здравеопазване на 21 юни. Докладът на депутатите обаче все още не е готов, въпреки че гласуването и там беше тектът да бъде отхвърлен. Окончателното решение е на пленарната зала, но засега изглежда предизвестен. 

Токио забрани тютюнопушенето на обществени места

27 June 2018 14:16

На национално равнище в Япония се подготвя и законопроект за забрана на тютюнопушенето

Франция обяви война на цигарите

26 June 2018 08:20

Общинският съвет на град Страсбург реши да забрани пушенето във всички обществени паркове и градини, което се случва за първи път във Франция, предаде AFP. Забраната влиза в сила на 1 юли и бе гласувана единодушно от общинския съвет, който иска да противодейства на растящата употреба на тютюн и на последиците й върху околната среда, сигурността и общественото здраве, се казва в комюнике. Забраната, подготвена в партньорство с Лигата срещу рака, първоначално ще влезе в сила в шестте големи парка на града, а по-късно и във всички обществени зелени пространства. След експериментална фаза през 2018 г., през 2019 на пушачите нарушители ще бъде налагана глоба от 68 евро. Страсбург иска да намали фасовете, които съдържат ендокринни замърсители, преминаващи във водите. "Един единствен фас може да замърси до 500 литра питейна вода, която става негодна за пиене", предупреди общината. През 2017 г. пушачите във Франция намаляха "исторически" с един милион - според правителството благодарение на увеличението на цените на цигарите, но и на заместители като електронните цигари.

Ароматите на електронни цигари водят до инсулт

18 June 2018 14:10

Учени искат забрана на продажбата и рекламата им сред младите

МЗ предлага в контрола на забраната за пушене да бъдат включени и общините

31 May 2018 12:12

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се промени Законът за здравето и в контрола на забраната за пушене в заведенията да бъдат включени и общините. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по повод днешния Световен ден без тютюнопушене. Осъществяването на ефективен контрол само от служителите на регионалните здравни инспекции не е достатъчен, посочи тя. "Общините са над 250, а регионалните здравни инспекции са само 28. Затова смятаме, че всички

Патриотите внесоха проектите за пушенето, хазарта и преместваемите обекти

11 May 2018 11:56

Обединените патриоти искат да ударят "тарикатите от хазартния бизнес" и "преместваемите" дискотеки по морето

Валери Симеонов за пушенето: Законът не се спазва в България, пуши се навсякъде

25 April 2018 18:45

Законът не се спазва в България, това е лицемерие, това е двуличие, пуши се навсякъде. Това коментира в предаването "Още от деня" вицепремиерът Валери Симеонов. Засилили сме санкциите, но когато един закон е лишен от основа и причинно-следствена зависимост и основателност - той не се спазва, допълни той.