Здраве

09 август 2018 08:30

НЗОК плаща огромни суми за лечения в чужбина, които могат да се извършат и у нас

Здравната каса плаща лечение на деца в чужбина, въпреки че то може да се извърши у нас, но болниците не са направили обществени поръчки и нужните консумативи и лекарства липсват, пише вестник "Сега". Наскоро новият управител на здравната каса Дечо Де...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Дечо Дечев за проектобюджета за НЗОК: Пробойните в Касата ще намалеят драстично

22 October 2018 18:48

Ако се приемат предложенията, които придружават проектобюджета за НЗОК, пробойните в Касата ще намалеят драстично. Това заяви в студиото на „Още от деня“ управителят на НЗОК Дечо д-р Дечев. Той допълни, че Фондът за лечение на деца и редица други структури влизат в Касата, за да се подобри контролът.

С 490 млн. лв. ​се предвижда увеличение на бюджета на НЗОК за догодина

22 October 2018 15:00

Увеличение ще има в проектобюджета за здраве, който днес беше приет от Надзорния съвет на Здравната каса. Заложено е увеличение с около 490 млн. лв.

Закриват Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина

22 October 2018 11:33

Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина се закриват, а дейността им се поема от Здравната каса. Промените са включени в проекта за бюджет на институцията, съобщава бТВ като се позовава на документа, с който разполага. Предвиждат се промени в няколко закона, които засягат почти целия здравен сектор. Откриването на нова болница например вече ще се разрешава от депутатите и то след анализ на необходимостта от ново заведение според Националната здравна карта. Лекарите ще трябва да съобразяват лечението с цената на лекарствата и да предписват тези, които дават най-добри резултати и са най-изгодни за Касата. Агенцията по трансплантация и ИА „Медицински одит” се обединяват в ново звено - Агенция за медицински надзор. Закриването на Комисията за лечение в чужбина, както и на Фонда за лечение на деца се правело, за да има равен достъп до лечение, независимо от възрастта. Пациентски организации обаче смятат, че като ефект от реформата ще се окаже, че министерството ще контролира само себе си.

Обсъждат проектобюджета на НЗОК за 2019 година

22 October 2018 06:25

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за следващата година ще бъде обсъден на заседание на Надзорния съвет на институцията. Предвиждат се повече пари по почти всички направления.

Близо половин милиард повече в бюджета на НЗОК за 2019 г.

19 October 2018 22:40

Близо половин милиард лева допълнително за здраве ще има през следващата година. Това е записано в проекта на бюджет на Здравната каса, съобщава bTV. Осигурителната вноска се запазва – 8%. Бюджетът ще бъде близо 4,3 млрд. лв. Увеличението идва главно от нормативни промени – повишаването на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход. Най-съществено нарастват разходите за медикаменти и за болнична помощ. Касата планира да отложи за догодина плащането на б

Чакащите белодробна трансплантация у нас са в безизходица

15 October 2018 18:25

Трима души са починали докато чакат за трансплантация на бял дроб през последните 2 седмици. У нас такива операции не се правят. Европейските клиники отказват да трансплантират бял дроб на български пациенти. За това лекари от чужбина ще идват у нас да оперират нуждаещите се и да обучават българските си колеги.

Ананиев и Манолова в задочен спор за задължителната здравна застраховка

27 September 2018 18:05

Сблъсък за здравната реформа между омбудсмана и здравния министър. Ден след като обяви идеите си за реформа, Кирил Ананиев беше атакуван от Мая Манолова заради новата задължителна здравна застраховка, която стои в основата на предлаганата реформа. Манолова твърди, че застраховката е незаконна и излишно товари пациентите с още едно плащане. Според здравния министър въвеждането на застраховките е напълно законно. За БНТ Кирил Ананиев обясни, че с тези пари ще се финансират нови дейности и ще се осигури по-качествено здравеопазване.

Разходите на НЗОК за лечение на българите в чужбина и за лекарства нарастват

27 September 2018 13:59

Разходите на НЗОК за лечение на българите в чужбина и за лекарства нарастват. Това каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева пред журналисти след заседание на надзорниците. Тенденцията за нарастване на сумите, по думите на Начева, няма да създаде опасност или проблем за изпълнението на бюджета за тази година, защото средствата, които ще се платят вече са договорени.

Кирил Ананиев: Всичко, което предлагаме, е за подобряване на здравеопазването

27 September 2018 08:25

Като министър на здравеопазването внесох вчера на национална кръгла маса и двата варианта - естествено, че имам своя приоритет - това е вторият вариант, в който има преходен период към пълната демонополизация на НЗОК. Това обясни в сутрешния блок на БНТ здравният министър Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев представи две предложения за здравноосигурителен модел

26 September 2018 15:43

Два варианта за реформа на здравноосигурителния модел представи министър Кирил Ананиев на дискусия за бъдещето на здравеопазването в НДК.