Регионални

10 август 2018 12:50

С 20 лева на кубик поскъпват дървата за огрев в Русе

С около 20 лв. за кубически метър са поскъпнали дървата за огрев в Русе в сравнение с миналото лято. Търговците прогнозират цената да скочи още до ноември. Според тях причината е намаляването на дърводобива за отопление в цялата страна....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Екоинспектори откриха нерегламентирани площадки за изгаряне на гуми в Русе

15 August 2018 10:50

20 нерегламентирани площадки за изгаряне на употребявани гуми и пластмаси - повечето в общински терени - са открили при проверки от Екоинспекцията в Русе. От дни те обикалят предприятията в източната промишлена зона на града заради зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха. Голяма част от обажданията на гражданите на тел.112 са за миризми на изгорели нефтопродукти.

Сигнал за бомба в сградата на областната администрация в Русе

14 August 2018 17:20

Сигнал за бомба в сградата на общинската и областната администрация в Русе е подаден на Спешен номер 112 днес около 13 часа след края на обедната почивка. Всички служители са изведени навън, а полицията проверява сградата, която е оградена с жълта лента и до нея не се допускат граждани. Всички служби са категорични, че не става дума за учение, а за реален сигнал, какъвто не е подаван никога досега. "Все още никой не може да каже откъде е сигналът. Спазва се абсолютно процедурата, каквато

Кметът на Русе: Да открият замърсителя на въздуха в града!

11 August 2018 19:10

От началото на август в Община Русе са получени многобройни сигнали за остра задушлива миризма в града на бакелит, химикали, масла и нефтопродукти и отговорните институции трябва да свършат работата си, за да могат гражданите да дишат чист въздух. Това пише кметът на Русе Пламен Стоилов на страницата си и показва писмата си до ръководителите на институциите. От директора на Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ се иска контрол над евентуалните замърсители и предоставяне в тридневен срок на данните от измерванията на атмосферния въздух с техен анализ. От директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ се искат и данните от измерванията им за замърсявания през последните седмици. Пред областния управител на Русе Галин Григоров кметът настоява за сформиране на междуведомствена комисия за спешни проверки на предприятията. Стоилов се обръща към министъра на околната среда Нино Димов за съдействие за осигуряване на мобилна измервателна инсталация за показателите на въздуха над Русе. Съобщенията от РИОСВ-Русе от последните седмици са за извършени проверки на различни предприятия, но не е открит замърсител. "Гражданите са прави в своето недоволство", пише още Стоилов, твърдейки че ще е безкомпромисен срещу предприятията - нарушители.

Русе отново e обгазен

10 August 2018 19:55

Русе отново e обгазен, като източникът все още не е установен. Заради задушливата миризма десетки сигнали са били подадени на телефон 112. Това предаде Bulgaria ON AIR. Заради обгазяването кметът на крайдунавския град свика спешно заседание. Неприятните миризми в града се усещат от няколко дни, но снощният случай е безпрецедентен, оплакаха се русенци. Хората са били принудени да затворят прозорците си, въпреки жегата, тъй като е било невъзможно да се диша, а самата миризма се усеща в целия град. Данните от проверките ще бъдат оповестени публично, а ако замърсителят не бъде установен, ще бъде извикана мобилна лаборатория от екоминистерството.

Наводнение в русенско село заради порой

31 July 2018 17:40

Порой наводни русенското село Басарбово. Само за половин час снощи стихията е унищожила градини и селскостопанска продукция, съобщиха bTV. Водата е стигнала и до част от къщите. Силният дъжд е превърнал за минути градините в кални езера. Реколтата е напълно унищожена. Хората са притеснени и заради отводнителния канал на селото, който е с малък дебит и при проливен дъжд наводнението може да се повтори.

В Русе отбелязаха 150 години от смъртта на Стефан Караджа

30 July 2018 21:19

С възпоменателна церемония тази вечер русенци отбелязаха 150 години от смъртта на Стефан Караджа. В боевете край Вишовград революционерът е ранен и пленен, по-късно умира от раните си в Русенския затвор.

Русенско село е под тревога след сигнал за трупове на овце край водоем

29 July 2018 13:20

Трупове на овце са били открити край водоем до русенското село Караманово. Собственикът им ги заровил без да уведоми никого за това. Случаят предизвика проверки на Агенцията по безопасност на храните, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Басейнова дирекция и Здравната инспекция. Институциите настояват умрелите животни да бъдат преместени.

Започна кампанията за енергийно подпомагане през зимния сезон

29 July 2018 12:26

От началото на месеца службите за социално подпомагане в страната приемат документи за т.нар "енергийно подпомагане". Новото тази година е, че енергийната помощ е увеличена, но има малки промени в условията за кандидатстване.

Държавната опера в Русе със задължения от 1 млн. лева

26 July 2018 18:40

Приходите на Държавната опера в Русе не позволяват да бъдат намалени задълженията на институцията, които са наследство от предишното ръководство. Според директора Иван Кюркчиев това положение ще се задържи, тъй като разходите за заплати и издръжка са твърде високи, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град. С постановки извън града културната институция в Русе се опитва да стъпи на краката си, заради задълженията натрупани от 2016 година насам. Става дума за над 1 милион лева. Налож

Линейка оставила 8-годишно дете само на улицата в Русе

25 July 2018 20:46

Екип на Спешна помощ в Русе изостави 8-годишно дете само на улицата, след като качили в линейката само баба му след инцидент. Родителите вече са подали жалба до районната прокуратура. 68-годишната Корнелия Стефанова се разхождала с 8-годишния си внук Борис в центъра на Русе. Жената се спъва в дупка и си чупи крака. Случайни минувачи звънят на Спешна помощ. Линейката идва за 5 минути. „Качват жената, т.е. майка ми, в линейката и категорично отказват да вземат сина ми с тях”