Икономика и бизнес

10 август 2018 14:50

Ryanair не иска да плаща обезщетения на изоставените пътници

Ирландската нискотарифна авиолиния Ryanair, чийто персонал в Европа стачкува, не иска да плаща обезщетения на хилядите изоставени по летищата пътници, като се позовава на клауза от европейски регламент, която я освобождава от това задължени...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Срив на печалбата на голяма авиокомпания

22 October 2018 16:35

С близо 7%, до 1.2 млрд. EUR, е спаднала печалбата на една от най-големите нискотарифни авиокомпании – Rуаnаіr. Данните са за първото фискално полугодие. Причините за това са две. Едната е стачките, които имаше от страна на пилоти и стюардеси, а другата – по-високите цени на горивата. Въпреки спада на печалбата, от авиокомпанията отчитат 6% ръст на трафика. Това отчасти се дължи и на факта, че средно с 3% е поевтиняла цената на самолетните билети на Rуаnаіr, като е достигнала 46 EUR. Стачките на кабинния състав през лятото не са оказали съществено влияние върху разписанието на авиокомпанията, казва главният изпълнителен директор Maйĸъл O'Лиъpи. Това обаче има „притеснителен ефект върху доверието на потребителите” посочват маркетингови специалисти. За текущата година печалбата на Rуаnаіr ще бъде с 12% по-ниска от първоначално прогнозираната – между 1.1 и 1.2 млрд. EUR.

35 000 пътници са засегнати от стачката на "Райънеър"

28 September 2018 17:15

Близо 35 000 пътници в Европа са засегнати от днешната стачка на служители на авиокомпания "Райънеър".

Започва стачката на "Райънеър", стотици полети са отменени

28 September 2018 06:19

Ирландският нискотарифен авиопревозвач "Райънеър" отменя 250 от общо 2400 полета заради стачки на кабинния персонал. Заради обявената стачка Външно министерство призовава българските граждани да се осведомяват за актуалните разписания на полетите.

Външното министерство предупреждава: Може да има отменени полети заради стачката на "Ryanair"

27 September 2018 20:20

Във връзка с информации, получени от посолствата на Република България в Нидерландия, Испания, Португалия и Германия относно предстоящи стачни действия на пилотите на авиокомпания „Ryanair“, Министерството на външните работи предупреждава българските граждани, пътуващи от и до посочените страни в петък, 28 септември т.г., че е възможно да има отменени полети. Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, които имат планирани полети с авиокомпанията на

„Райънеър“ отменя 190 полета заради стачките в петък

25 September 2018 17:38

Ирландският нискотарифен авиопревозвач „Райънеър“ обяви, че ще отмени 190 полета заради стачките на кабинния персонал, планирани за петък (28 септември) в редица европейски страни, предаде Франс прес. Засегнатите потребители са уведомени, уточняват от авиокомпанията.

На 28 септември нова стачка в "Райънеър" в пет държави

13 September 2018 15:08

На 28 септември синдикатите в "Райънеър" подготвят нова стачка в пет европейски държави, съобщава АФП, цитирана от БТА. Това стана ясно след среща на няколко профсъюза в Брюксел в четвъртък. Ще бъдат застрашени стотици полети. Екипажите от Белгия, Холандия, Италия, Испания и Португалия ще спрат да летят тогава. Онова, което не знаете за "Райънеър" "За съжаление разговорите продължават безрезултатно", каза пред АФП делегатът на профсъюзната среща Ив Ламбо за преговорите с мениджмънта на нискотарифния ирландския превозвач. Служителите на "Райънеър" - пилоти, стюарди, стюардеси, наземен персонал - искат подобряване на условията на труд и настояват техните трудове договори да са съгласни законодателството в техните страни, а не със законите на Ирландия. "Обещаха да променят нашите договори като национални договори до 2022 г. Това е твърде късна дата. Настояваме това да стане до 2019 г.", обясни Ламбо. Малко преди профсъюзите да обявят стачката от "Райънеър" заявиха, че тя ще се провали в опитите си да създаде хаос. "Огромното мнозинство от полети и услуги на компанията през този ден ще се осъществяват както обикновено", каза главният маркетингов директор на компанията кени Джейкъбс в изявление. Стачката на 28 септември ще бъде най-голямата в историята на компанията, заричат се от синдикатите. Преди нея имаше стачка в пет държави през август, която доведе до отмяната на 400 полета в средата на летния сезон и засегна 55 хиляди пътници. В сряда имаше 24-часова стачка на екипажите в Германия, което доведе до отмяна на 150 от общо 400 полета. Изпълнителният директор на "Райънеър" Майкъл О' Лиъри веднага я описа като "провал". За пътуващите от и до София с "Райънеър" засега опасност от отмяна на полетите няма, защото летят с български пилоти, обясниха от компанията.

Ryanair отмени 150 полета от и за Германия

12 September 2018 09:06

Служителите на авиокомпанията Ryanair започнаха нова стачка. Отменени са 150 полета от и за Германия. Протестът ще продължи 24 часа. В него участват пилоти и кабинен персонал. Стачкуващите искат нови договори, включващи по-високи заплати и по-добри условия на труд. Ръководството на компанията заплаши, че ако протестите продължат, може да се стигне до съкращаване на работни места, съобщи bTV. През последните месеци авиопревозвачът беше разтърсен от редица протести, в резултат на които

Германските пилоти на "Райънеър" готвят нова 24-часова стачка

10 September 2018 23:12

Германските пилоти на "Райънеър" планират да стачкуват отново тази седмица, след като преди месец вълна от протестни действия доведе до отмяна на стотици полети в Европа. Пилотният профсъюз "Ферайнигунг кокпит" призова за нова 24-часова стачка, която да започне в сряда - 12 септември. Както и при последните протести, пилотите и кабинният персонал искат нови договори, включващи по-добри заплати и условия на труд. Стачки на пилотите на "Райънеър" в Европа доведоха до отмяна на стотици полети това лято.

Край на безплатния ръчен багаж в "Райънеър"

24 August 2018 10:06

Нискотарифният превозвач "Райънеър" слага край на практиката пътниците да имат право безплатно да качат на борда багаж до 10 кг. От ноември тези багажи вече ще се таксуват с 6 до 10 евро. Според новите правила пътниците все пак ще имат право да носят "малка чанта за лични нужди", която да се поставя под предната седалка.

Ryanair постигна споразумение с пилотите си в Ирландия

23 August 2018 12:09

От Ryanair заявиха, че са "постигнали споразумение " с ирландския синдикат на пилотите. Това може да доведе до край на стачките, заради които се наложи отмяната на много полети в Европа, предаде БГНЕС. Ryanair днес потвърждава, че през нощта е постигнато споразумение със синдиката ФОРСА и ирландския комитет на пилотите, които преговарят от името на пилотите базирани в Ирландия", написаха от компанията в профила си в Twitter. Втората най-голяма авиокомпания в Европа се бори с въл