Икономика и бизнес

10 август 2018 14:50

Ryanair не иска да плаща обезщетения на изоставените пътници

Ирландската нискотарифна авиолиния Ryanair, чийто персонал в Европа стачкува, не иска да плаща обезщетения на хилядите изоставени по летищата пътници, като се позовава на клауза от европейски регламент, която я освобождава от това задължени...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Започна стачката на пилотите от Ryanair

10 August 2018 08:22

В 4 часа сутринта започна стачката на пилотите от втората най-голяма авиокомпания в Европа Ryanair Първи в стачката се включиха членовете на германския профсъюз „Кокпит“. В акцията за по-високо заплащане и подобряване условията на труд ще вземат участие и пилоти на нискотарифния превозвач от Ирландия, Швеция, Холандия и Белгия, предаде БГНЕС. Очаква се авиокомпанията да отмени общо 400 полета, с което ще бъдат нарушени плановете на около 55 хил. пътника. Стачката ще продъл

4 полета на "Райънеър" от и до София са отмени за петък

09 August 2018 11:18

Стачка на пилотите на компанията е причина за отмяна на полетите

Нова стачка в Райънеър в петък

07 August 2018 20:22

Ирландската нискотарифна авиокомпания Райънеър (Ryanair) се очаква да отмени множество полети в Европа в петък поради стачния призив на пилотите в Ирландия, Швеция, Белгия и други страни, съобщава в. "Фигаро", цитиран от БТА. Персоналът настоява за по-високи заплати и по-добри условия на труд. На 25 и 26 юли и на 3 август авиопревозвачът беше принуден да отмени 600 полета заради стачка, организирана от ирландския синдикат Форса (Forsa). Какво да правите, когато има стачка в "Райънеър" Конфликтът се задълбочи, след като ръководството обяви миналата седмица, че планира да прехвърли самолети от Дъблин в Полша, което може да доведе до съкращаването на 300 служители - 100 пилоти и 200 души кабинен персонал. Ирландските пилоти получиха подкрепа от шведските си колеги, които обявиха стачка за 10 август. В Германия пилотите от авиокомпанията миналата седмица гласуваха с 96 на сто в подкрепа на стачка, но дадоха време на Райънеър до вчера, 6 август, да представи ново предложение за заплатите, припомня Франс прес. Утре техният синдикат Кокпит (Cockpit) ще обяви дали ще призове към стачни действия. Около 400 пилоти на авиопревозвача са базирани в Германия, което представлява около 10 процента от общия пилотски състав.

Поредна стачка на пилотите на Райънеър, отменени са 20 полета

03 August 2018 08:20

Поредна стачка на пилотите на нискотарифния авиопревозвач Райънеър. Отменени са 20 от планираните за днес 300 полета. От компанията призовават клиентите си преди да тръгнат за летището да проверят дали полетът им ще бъде осъществен.

Чака се нова стачка в "Райънеър" - този път в Германия

31 July 2018 17:30

Ако сте планирали пътуване с полет на нискотарифната компания "Райънеър" през август и особено ако полетът ви е през Германия - има риск да имате проблем. И задължително трябва да следите новините в периода 6-8 август.  Германски пилоти, работещи за регистрираната в Ирландия нискотарифна авиокомпания "Райънеър", също обявиха стачна готовност. Причината е същата като при стачките на пилотите от Ирландия и тези на кабинния екипаж в Италия, Португалия, Испания и Белгия - липса на напредък по преговорите за нов колективен трудов договор. Според информациите се очаквали съкращения на персонал в края на летния период.  Какво да правите, когато има стачка в "Райънеър" Профсъюзът Vereinigung Cockpit (VC) в Германия даде срок до 6 август на работодателя да представи нови условия и обеща пресконференция на 8 август за това какви действия ще бъдат предприети. Потенциалното обявяване на ефективни стачни действия на пилотите ще се случи поне 24 часа предварително, обясниха от синдиката, цитирани от световните агенции. По данни на профсъюза близо 96% от германските пилоти на авиокомпанията са обявили, че биха стачкували ефективно.  "Райънеър" отказва да плати компенсации заради стачките Ръководството на "Райънеър" вече покани Vereinigung Cockpit на нови преговори през следващата седмица. Предишната среща бше преди дни във Франкфурт, но сближаване на позициите нямаше.  Именно от Германия тръгнаха първите стачки преди година. През декември 2017 г. авиокомпанията призна профсъюзите за пръв път в 32-годишната си история. Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри каза миналата седмица, че няма да позволи искания на синдикатите да повлияят на модела на бизнеса, благодарение на който превозвачът поддържа конкурентно ниски цени.

Райънеър отказва да плати компенсации заради стачките

26 July 2018 16:25

Нискотарифната авиокомпания Райънеър (Ryanair) днес отказа да компенсира пътниците, чиито полети са отменени заради стачка на служителите на авиопревозвача тази седмица, тъй като смята протестните действия за неоснователни, предаде ДПА. Компанията отмени 600 полета вчера и днес заради стачка на стюардите и стюардесите в Белгия, Испания и Португалия, като са засегнати около 50 000 пътници. Според европейските разпоредби при отмяна на полети авиокомпанията трябва да плати на всеки пътник 250 евро при определени условия. Райънеър напълно спазва всички норми на ЕС. Тъй като тези отменени полети са в резултат на извънредни обстоятелства, не се дължи компенсация, посочва авиопревозвачът. Райънеър отбелязва, че не се дължи компенсация, когато синдикатите действат необосновано и напълно извън контрола на авиокомпанията. Какво да правите, когато има стачка в "Райънеър" Следващата седмица Райънеър е изправен пред нова еднодневна стачка на пилотите от Ирландия. Европейският пилотски синдикат обвини компанията в опит да подкопае синдикатите, след като превозвачът предупреди, че може да съкрати 300 души в Ирландия тази зима. Нискотарифната авиокомпания Райънеър (Ryanair) предупреди днес служителите си в Ирландия, че през зимата могат да бъдат съкратени до 300 работни места, предаде ДПА. Превозвачът съобщи, че е отправил предупреждение за евентуални съкращения до 100 пилоти и 200 представители на кабинния персонал, след като съветът на директорите му одобри намаляване на самолетите, базирани в Дъблин, от 30 до 24 през зимните месеци.  Отчаяни пътници пред гишето на Райънеър на летището в Мадрид. Ако съкращенията станат факт, компанията ще предложи прехвърляне в Полша и евентуално на други места.  Райънеър е засегнат от най-тежката седмица на стачки за над три десетилетия дейност заради неуспеха да се договори със синдикатите, които реши да признае за първи път, припомня Ройтерс. Близо 25 от пилотите, базирани в Дъблин, вчера проведоха трета 24-часова стачка за две седмици, а кабинният персонал в Италия, Испания, Португалия и Белгия започна днес двудневни протести, довели до отмяната на над 12 процента от полетите по разписание.  Компанията поднесе извинения на 50 000-те пътници, чиито полети са отменени в четирите страни, допълва ТАСС.  Служителите настояват за подобряване на условията на труд и увеличаване на заплатите. Предвид че компанията преживява най-тежката си финансова година за последните пет години и през първото тримесечие печалбата й се срина с 20 процента, тези изисквания едва ли са изпълними, отбелязва ТАСС. Ваканционните планове на хиляди пътници на Райънеър (Ryanair) могат да бъдат засегнати заради двудневната стачка на кабинния персонал на компанията, която причини отмяна на 600 полета до Испания, Португалия и Белгия, пише БТА. 

Стачки в Райънеър: ​Протести на екипажите объркват полетите над Европа

25 July 2018 19:37

Протести на екипажите на нискотарифната авиокомпания Райънеър объркват полетите над Европа - стачките са засегнали около 50 хил. пътници.

Какво да правите, когато има стачка в "Райънеър"

25 July 2018 11:32

Ваканционните планове на хиляди пътници на "Райънеър" (Ryanair) могат да бъдат засегнати заради двудневната стачка на кабинния персонал на компанията, която причини отмяна на 600 полета до Испания, Португалия и Белгия. Последните преговори между испанските синдикати и ръководството на компанията се провалиха късно снощи и пет профсъюза призоваха кабинния персонал да спре работа днес и утре, информира Франс прес. Засега няма информация за отменени полети от София. Как да разберете дали вашият полет е сред отменените? Ако полетът ви е анулиран, трябва да получите имейл или SMS от "Райънеър" на адреса или телефонния номер, които сте предоставили при резервацията. Можете също да следите актуалното разписание на полетите тук. Какво се случва, ако полетът ви е отменен? Ако все пак стачките са причина за анулиране на вашия полет, имате избор - можете да кандидатствате за възстановяване на сумата или да промените безплатно отменения си полет. В рамките на 7 дни пътниците могат да получат обратно сумата, платена за всички неосъществени полети, в пълен размер. Ако отмененият полет е заминаващ полет, ще Ви бъде предложено пълно възстановяване на сумата за обратния полет, което включва, когато е приложимо (например, когато пътувате със свързващ полет), най-ранния възможен обратен полет до първоначалната точка на отпътуване, пише в правилата на авиокомпанията. Можете да кандидатствате за възстановяване на сумата тук. Авиокомпанията предлага и безплатна промяна на отменения полет. Това може да стане по следните начини: Първо ние ще се опитаме да Ви настаним в следващия наличен полет на "Райънеър" по същия маршрут. Ако тази възможност не съществува за същия или следващия ден, тогава ще се опитаме да Ви настаним в следващия наличен полет на "Райънеър" от/до друго подходящо летище в същата държава. Ако това не е възможно за същия или следващия ден, тогава; Ще Ви осигурим полет до Вашата крайна дестинация, с която имаме взаимно споразумение. Нашите партньорски самолетни компании включват EasyJet, Jet2, Vueling, CityJet, Aer Lingus, Norwegian или Eurowings. Ако тази възможност не съществува за същия или следващия ден, тогава; Ще Ви осигурим „сравнима и приемлива” алтернатива за превоз до Вашата крайна дестинация – например с влак, автобус, самолет, кола под наем). Ако от Вас се изисква да използвате тази възможност, може да бъдете посъветвани сами да направите повторна резервация за полетите и да ни предоставите платежните разписки за възстановяване на разходите. Пътниците трябва да се свържат с "Райънеър" преди да уредят алтернативния си превоз.  За какво стачкува кабинният персонал на компанията? Синдикатите настояват за еднакви условия на труд за постоянния и временно наетия персонал, както и превозвачът да се съобразява със законодателството на всяка страна, в която наема служители.  "Райънеър" опитва да прилага единствено законодателството на Ирландия, където са регистрирани самолетите му, тъй като по-голямата част от работата на персонала е на борда им.

По-високите разходи за заплати понижиха печалбата на Ryanair

24 July 2018 10:53

Ирландският нискобюджетен авиопревозвач Ryanair обяви, че печалбата през второто тримесечие е намаляла в резултат на по-високите разходи за заплати, а компанията е изправена пред стачки на персонала за по-добро заплащане и условия на труд, съобщава BBC.Увеличаващите се разходиПо-високите цени на петрола и понижаването на цените на билетите също са изиграли важна роля за понижението на печалбата в периода от април до юни с почти 20% до 319 млн. евро.Ryanair е...

Стачка в Ryanair анулира 600 полета

18 July 2018 20:31

Нискотарифната ирландска компания Райънеър (Ryanair) обяви днес, че анулира 600 полета в Европа на 25 и 26 юли, предаде Франс прес. Причината е стачката на кабинния персонал в Испания, Португалия и Белгия. Анулираните полети ще засегнат общо 100 000 души, според компанията. "До 200 всекидневни полета ще бъдат анулирани от и за Испания, 50 полета от и за Португалия и 50 полета от и за Белгия", се посочва в комюнике на Райънеър. Ryanair продължава да отменя полети - до март 2018 г.   "Това прави 300 полета на ден и 600 полета за двата дни на стачката", каза говорителят на компанията. От Райънеър съобщиха, че са предложили на засегнатите 100 000 пътници алтернативен полет 7 дни преди или след датите 25 и 26 юли. Клиентите биха могли също да получат пълното възстановяване на сумата за билетите, допълват от компанията.