България

10 август 2018 20:02

Заплатата на президента става 6858 лева, на премиера-5300 лева

Увеличението е поради ръст на възнагражденията в обществения сектор...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Сайт смята загубите от плащане на заплатата в плик

23 October 2018 18:00

Информационна кампания на НАП дава възможност хората да проверят какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния им доходи и вземат част от заплата си в плик. „Заплата в плик“ е името на кампанията, за целите на която НАП е създала сайта https://zaplatavplik.bg. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите със загубите, които са за тяхна сметка, когато не биват осигурени на реалните си доходи. На специално създадения сайт всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. {cbrelatedarticle count="2" /} Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години, посочват от НАП. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже. Калкулаторът е изработен съвместно от експерти на НАП и НОИ като част от мерките против укриването на трудови възнаграждения.  икономиказаплатаосигуровкизаплати в плик

Застраховат колите на депутатите

15 October 2018 08:06

Народното събрание е обявило обществена поръчка за застраховки на депутатите за 98 000 лева без ДДС. Според заданието предметът на обществената поръчка включва подписването на застраховки “Гражданска отговорност” на шофьорите на парламента – което се отнася за 97 броя автомобили, “Каско” на моторните превозни средства на Народното събрание, покриваща всички рискове – общо 102 броя служебни коли. В обявения търг е включена и застраховка “Злополука” на всички места в парламентарните лимузини – общо 589 места, разкрива в. „Труд“. По застраховка “Каско” Народното събрание има право да дозастрахова МПС при същото тарифно число до размера на първоначално уговорената застрахователна сума съгласно проекта на договор. В тези случаи общата стойност на допълнителната премия по застраховката не може да надвишава четири хиляди лева без ДДС. Крайният срок за участие в обществената поръчка от страна на застрахователните дружества е до края на този месец. От администрацията на народното събрание са обявили и търг за застраховка на оборотните жилища на депутатите за 2019 година. За тях пък ще бъде сключена застраховка “Пожар и природни бедствия” за общо 250 броя недвижими имоти.

Едва 2% от работещите българи са доволни от дохода си

14 October 2018 17:52

Едва 2% от работещите заявяват, че доходът, който получават, е повече от достатъчен, показват резултати от изследване за условията и основните нарушения на пазара на труда в България. Това са най-вече хората в големите градове, с висше образование, с доход над 1 500 лева. Проучването е част от проекта "Да променим реда" на Института за социална интеграция и Фондацията за европейски и прогресивни изследвания. "Най-честите нарушения са свързани с нерегламентирано удължаване на работното време, заплащане под масата. Като цяло пазарът на труда в България може да се характеризира с чести и масови нарушения, ниска удовлетвореност сред работниците, песимизъм по отношение на прозрачността и закоността на трудовите отношения и неудовлетвореност от размера на възнагражденията", допълни социологът Стефан Георгиев пред БНР.

Догодина: 5.7% ръст на пенсиите, 560 лева минимална работна заплата

12 October 2018 15:49

Минималната работна заплата (МРЗ) от догодина става 560 лева - което увеличава и минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. Сега МРЗ е 510 лева. Борисов отвори чувала с подаръците От 1 юли 2019 г. всички пенсии се увеличават с 5.7%, предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО). В понеделник, 15 октомври, проектът ще бъде обсъден на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Предвижда се също от 1 юли догодина да се повиши таванът на всички пенсии от сегашните 910 на 1200 лева. Потече: 150 милиона за пътища, 5 милиона за хемодиализа, 14 милиона за учители В проектобюджета на ДОО за догодина е заложено повишение на максималния осигурителен доход от сегашните 2600 на 3000 хил. лева. Новият таван на пенсиите е 40 на сто от тази сума.  Запазва се минималното дневно обезщетение за безработица от девет лева и максимално от 74.29 лева. Запазва се периодът за изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години на 380 лева. Според проекта средният брой на пенсионерите за 2019 г. се очаква да намалее до около 2 154 800. Средният размер на пенсията през 2019 г. се предвижда да достигне 386.27 лева, като номиналното нарастване е 6.2% при очакван среден размер за 2018 г. - 363.82 лева (по Закона за бюджета на ДОО за 2018 година средният размер на пенсията е 362.97 лв.).

Работещите бедни в България са 400 хиляди

09 October 2018 11:47

400 хил. българи са работещи бедни, а над 1,7 млн. души живеят с доходи до 600 лв. В началото на кръглата маса, посветена на бедността и неравенствата, Гълъб Донев, секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев, изнесе тревожна статистика. 400 000 българи са работещи бедни, а над 1,7 млн. души живеят с месечни доходи до 600 лв. „Над 1,7 млн. българи живеят с доходи до 600 лв., като в същото време издръжката на живота за тази година, изчислена от Института за синдикални изследвания към КНСБ е 585 лв. Минималната работна заплата е 510 лв. Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението живеят с месечни доходи до 1000 лв. Около 400 хил. българи живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лв. месечно, което по нашите разбирания ги определя като средна класа. Други 400 хил. българи работят, но са бедни – така наречените работещи бедни. Техните доходи са под линията на бедност“, разясни Донев, цитиран от агенция "Фокус".

С колко ще поскъпне животът тази зима - говорят Васил Велев и Димитър Манолов

05 October 2018 08:36

С около 20% се очаква да поскъпне животът ни през идващата зима заради по-високата цена на природния газ, която повлече със себе си парното, топлата вода, хлябът и други основни стоки и услуги. 83 на сто от хората взимат под средната заплата за страната. Данните са на финансовото министерство от април тази година.

Караянчева ще глоби депутатите, които провалиха кворума

27 September 2018 10:54

Депутатите, които днес не бяха в пленарната зала без уважителни причини, както и тези, които не се регистрираха, въпреки че бяха в нея, ще бъдат санкционирани с две трети от полагащата им се дневна надница. Глоба няма да бъде налагана само на народните представители в командировка. Това обяви пред журналисти в парламента председателят му Цвета Караянчева след третия неуспешен опит да бъде събран кворум и да започне заседанието, на което трябваше да се разгледат, по думите й, два много важни за

Депутатите няма да работят днес - няма кворум

27 September 2018 09:41

Парламентът няма да проведе днешното си редовно заседание поради липса на кворум. Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева проведе три неуспешни опита за регистрация на депутатите. След свикването на първата извънредна десетминутна почивка се регистрираха едва 94 народни представители. Последваха още две прекъсвания, но така и не събраха достатъчно парламентаристи в залата. В началото на есенния политически сезон БСП обяви, че напуска Народното събрание и оставя само 20 депутат

Станислав Попов заема мястото на министър Петя Аврамова като депутат в НС

26 September 2018 10:22

ЦИК прекрати мандата на Петя Аврамова, която беше избрана за министър на регионалното развитие. Мястото й като депутат в НС заема икономистът Станислав Попов. Днес той положи клетва като народен представител.Попов беше десети в листата на ГЕРБ във Враца, но събраните преференции го поставиха на трето място на последните парламентарни избори.

Увеличава се границата между бедни и богати

14 September 2018 11:09

Осем пъти е разликата между средните доходи на най-бедните и най-богатите хора у нас. Това показват данните на КНСБ и фондация "Фридрих Егберд", които отчитат 10 години от въвеждането на плосък данък от 10% от доходите на всички хора. Според изнесената информация плоският данък е увеличил неравенствата в страната като в същото време трудно стимулира развитието на нови инвестиции, каквато по принцип е целта му.