Култура

12 септември 2018 20:32

Сигнал до Столична община: Очите на Самуил не светят, разочаровате туристите

Очите на бронзовия цар Самуил не светят, сигнализира Столичната община изкуствоведката Диана Попова. В писмо, адресирано до зам.-кмета по културата Тодор Чобанов и Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука ...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Община Лом получи военния паметник на загиналите 67 кавалеристи

12 November 2018 14:05

Паметникът на 67 кавалеристи от Втори ломски конен полк, загинали за България в началото на миналия век, да бъде предаден на Община Лом, реши Министерският съвет, съобщават от местната администрация.

Паметникът на Асеневци се руши

09 November 2018 16:29

Паметникът на Асеневци във Велико Търново се руши и има опасност да рухне, сигнализираха потребители във Фейсбук. Проверка на "По света и у нас" установи, че по монумента наистина има цепнатини и корозии, но няма опасност той да рухне. Внушителният паметник на Асен и Петър се намира в центъра на града и заедно с крепостта Царевец и църквата „Свети 40 мъченици" е сред знаковите културни-исторически обекти в града.

Цвета Караянчева присъства на откриването на паметна плоча на Йордан Соколов

01 November 2018 17:32

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на церемонията по откриването на паметна плоча на Йордан Соколов. Предложението за поставянето ѝ на столичния булевард "Александър Стамболийски" № 26 е по предложение на Инициативен комитет с председател Евдокия Манева.

Паметна плоча с имената на загиналите за родината ще бъде открита в Бургас

31 October 2018 15:50

Паметна плоча с имената на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк ще бъде открита на 3 ноември в Бургас. Тя се намира до Войнишкия паметник пред военния клуб. Инициативата е на общинския съветник и председател на ВМРО - Бургас -Георги Дракалиев и на Митко Иванов - председател на Дружество на бургаските художници. Получено е съгласие за реконструкция на паметника от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, а в Общински съвет - Бургас е внесена докладна записка и са отпуснати четири хи

Паметникът на Георги Бенковски в Копривщица се руши

08 October 2018 22:26

Една от емблемите на град Копривщица – паметникът на Георги Бенковски, се руши. Малката община не разполага с достатъчно средства за спешна реставрация. Паметникът на великия копривщенец Гаврил Хлътев, влязъл в историята под името Георги Бенковски, се издига на най-високото място над родния му град. Годишно той е посещаван от хиляди. Днес паметникът е опасен за туристите. „От няколко години всичко се разпада. Паметникът е опасен, защото се посещава от много хора”, каза кметът на Копривщица Генчо Герданов. Величествената скулптура на Георги Бенковски е издигната над Копривщица по случай 100 години от обявяването на Априлското въстание. В основата ѝ са пет камъка: „Пет са морените, които символизират турското робство. И на тях е написано: „Ставайте, робове, аз не ща ярем!”, допълни кметът. Проектът е на архитект Петко Татаров, а скулпторът е Христо Танев, който преди 2 години алармира, че паметникът се нуждае от спешна реставрация. Това наистина е така, тъй като за 42 години не е реставриран нито веднъж”, обясни Кунка Неделева от „Дирекция на музеите”, гр. Копривщица. Паметникът е изграден от гранитни блокове. Заради обилните валежи през пролетта на 1976 г. строителите не успяват да осъществят първоначалния замисъл – отделните части да бъдат свързани със скоби, налети с олово. Вместо разтопен метал наливат смола. Затова днес паметникът е опасен. Община Копривщица не разполага с достатъчно средства за реставрация. Преди месец общината започна дарителска кампания за спасяването на паметника на Георги Бенковски. Сумата до момента обаче е минимална и не е достатъчна, отбелязва кметът. За пълната реставрация и обезопасяване на разпадащите се стъпала от подхода към паметника са нужни поне 60 хиляди лева. Дарителската сметка може да откриете в сайта на община Копривщица.

Пластики с баркод за мобилни устройства върху историческите паметници в Силистра

26 September 2018 21:30

В Силистра по идея на Регионалната библиотека „Партений Павлович” започна монтирането на дигитални пластики, с радиочип и бар код, върху исторически паметници, които да бъдат разчитани с мобилни устройства. Така туристите ще имат възможност да получат на място информация за паметника, героите и събитията.

Каракачанов представи план за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия

18 September 2018 17:50

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов представи идеен проект за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия в Плевен. Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на мемориала, който ще увековечи подвига на българските воини по време на Дойранската епопея.

Паметникът на Бенковски в Копривщица има нужда от спешна реставрация

23 August 2018 18:05

Паметникът на Бенковски - един от символите на Копривщица - има спешна нужда от реставрация. Пари от общинския бюджет няма. За да съхранят историческото и културно богатство на града от общината започнали да събират дарения, но средствата са крайно недостатъчни. Сега обръщат поглед с очакване към държавата.

Президентът Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Руен

18 July 2018 12:45

Паметникът е изграден с усилия и средства на местни жители

Русе търси идейна концепция за паметник на Васил Левски

02 July 2018 12:19

Миналата година конкурсът приключи без победител