Култура

12 септември 2018 20:32

Сигнал до Столична община: Очите на Самуил не светят, разочаровате туристите

Очите на бронзовия цар Самуил не светят, сигнализира Столичната община изкуствоведката Диана Попова. В писмо, адресирано до зам.-кмета по културата Тодор Чобанов и Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука ...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Откриха паметник на най-големия дарител на Българския червен кръст

15 January 2019 20:50

Днес откриха паметника на най-големия дарител на Българския червен кръст в историята ни - австриеца Отто Биелигк. Бюстът се намира в двора на болница "Пирогов" в София - мястото, на което благодетелят е бил погребан и до 1944 г. там се е издигала негова паметна плоча.

Национална дарителска кампания ще събира пари за паметник на Левски в Русе

08 January 2019 12:37

Средствата за построяването на паметник на Васил Левски в Русе вече се набират чрез национална дарителска кампания. Монументът ще струва около 130 хиляди лева, а родолюбивите българи ще имат възможност да дадат своя принос по различни начини.

Вторият Батак в българската история ще бъде увековечен с паметник

18 December 2018 14:00

В град Българово ще има паметник на избитите християни през 1878 година в двора на храма „Св. Атанасий". Общинските съветници от Бургас приеха предложението на председателя на комисията по култура Веселин Пренеров, с поправката в докладната да не се казва българи и гърци. Нека си припомним кърватата история Турски башибозук погубва живота на 400 души. Всички те са християни - мъже, жени, деца, хора от всякакви възрасти. На 4 февруари, 1878 година, полковник Лермонтов влиза с вой

Бизнесмен плаща очите на Самуил да светят век

14 December 2018 13:04

След като очите на паметника на цар Самуил угаснаха окончателно преди дни и скараха автора на скулптурата със Столичната община, днес бизнесменът Красимир Дачев заяви, че ще плати очите да светнат пак.   Той заяви пред bTV, че ще финансира ремонта на диодите на паметника цар Самуил в София, който ще струва около 3000 лева.   „Ще гарантирам финансово тези очи да светят поне следващия век. Глупаво е да се направи нещо и после да се загуби смисъла. В крайна сметка ефектът от този паметник беше вицът в него, а той се изгуби”, коментира Дачев. Паметникът е дарение на Столична община и волята на дарителя е очите да светят, каза преди дни и авторът Александър Хайтов. {cbrelatedarticle count="2" /} Преди дни се разгоря скандал, че има неизправност в електрическата система на паметника, а общината се опрвда, че очите не е било планирано да светят и те са изненадани от това решение. В същото време паметникът е бил пуснат в експлоатация в този вид, без да мине съответните разрешителни и без да има планирани средства за поддръжка на диодите. От Столичната община отказват да го ремонтират, което предизвика гнева на автора.обществоСамуилпаметникочите на СамуилСофия

Ще продължат ли да светят очите на паметника на Самуил?

12 December 2018 08:27

Очите на паметника на цар Самуил в София угаснаха окончателно. За да заблестят отново Столичната община трябва да инвестира 3000 лв. Издигането на паметника е част от програмата по отбелязването на 1000 години от смъртта на великия български владетел, но вече трета година паметникът е обект на полемика.Вижте и още в разговора на Тереза Ставрева с автора на паметника Александър Хайтов.

Откриха възобновен паметник на загинали офицери през Първата световна война

11 December 2018 12:47

Паметник на загиналите в Първата световна война беше официално открит в кулското село Големаново. Гости на събитието бяха народните представители Владимир Тошев и Красимир Богданов, кметове и зам.-кметове на общините Кула, Ружинци и Бойница, общинският съветник от ВМРО във Враца Марин Цветков, Патриотичен клуб "Бдинци" гр. Видин с председател Димчо Георгиев.

Единственият паметник на Кара Кольо откриха в Тополовград

06 December 2018 14:20

Единственият паметник на легендарния хайдутин Кара Кольо откриха днес в Тополовград кметът Божин Божинов и авторът Христо Дюлгеров. Това стана на тържествена церемония, която уважиха заместник-областният управител на област Хасково Ангел Божинов, председателят на Общинския съвет Васил Сяров, общественици, граждани, ученици и гости. Идеята за монумента се родила спонтано през 2013 година от кмета Божинов и автора - Христо Дюлгеров. Още тогава започва и дарителка кампания за събиране на средства.

Издигат паметник на Левски в Русе до 1 година

04 December 2018 21:39

До една година вече и Русе ще има паметник на Васил Левски. 11-членното жури от различни специалисти избраха композицията, предложена от русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова. Следващата седмица ще бъде обявена кампанията за набиране на средства за изграждането на монумента.

В Благоевград започна експедиция за издирване на войнишките паметници

29 November 2018 08:38

По инициатива на Регионалния исторически музей и областната администрация в Благоевград започна научна експедиция, чиято цел е да издири и регистрира войнишки паметници в региона, които до момента са били неизвестни за специалистите и обществото. Само за седмица експертите са открили 9 паметника посветени на загинали във войните за национално обединение в землищата на Благоевград, Симитли, Струмяни и Сандански.

Община Лом получи военния паметник на загиналите 67 кавалеристи

12 November 2018 14:05

Паметникът на 67 кавалеристи от Втори ломски конен полк, загинали за България в началото на миналия век, да бъде предаден на Община Лом, реши Министерският съвет, съобщават от местната администрация.