Култура

12 септември 2018 20:30

Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър откриха в Перперикон

Жилищен квартал от времето на цар Иван Александър разкриха археолози при разкопките на Перперикон. Проучени са 11 сгради, вероятно в тях е живяло най-бедното население на Перперикон. Археолозите попаднаха и на незасегнати от иманярите раннохристиянск...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Японски орден за проф. Диана Гергова

12 July 2019 18:34

Япония отличи още един българин с държавната награда орден "Изгряващо слънце - Златни лъчи с розетка". Тя е за един от нашите световно известни археолози - проф. Диана Гергова, може би по-известна в Япония, отколкото в България, твърдят познавачи. Орденът беше връчен от Негово Превъзходителство посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе на съкровена церемония в резиденция му в София.

Римско жилище с водопровод откриха в Пловдив (СНИМКИ)

12 July 2019 07:30

Римско жилище с глинен водопровод и гроб на жена от 103-та година след Христа откриха археолози на пъпа на Пловдив. Изкопът е едва около 5 квадратни метра, тъй като е бил за присъединяване на нова жилищна сграда към пловдивската „EVN Топлофикация”, съобщи ръководителят на археологическите разкопки Мая Мартинова. Тя уточни, че находката е била открита преди около месец. Тогава от EVN започнали да копаят на ул. „Цар Асен” в центъра на града, където е новата сграда. По закона за културното наследство на строителните дейности е присъствал специалист от Археологическия музей, който е видял, че изпод багера се показват руини отпреди векове. Комисия от Министерство на културата е предписала да започнат археологически разкопки. Започнало е проучване на находката и археолозите са установили, че става дума за останки жилищна сграда с глинен водопровод от римско време. В непосредствена близост с тях е разкрит гроб на жена със стреховидно поставени керемиди, разказа археологът Мая Мартинова. В него е била положена жена, която е починала на около 30 години. Погребението ѝ не е било богато, тъй като край скелета не са открити ценни предмети. Археолозите са категорични, че гробът е част от южния некропол на Филипопол, където през 2012г. екипът на музея в Пловдив разкри уникална семейна гробница със стенописи на възкресението на Лазар. Край гроба са били намерени няколко монети, едно мънисто от гердан и керамика. „Мънистото е елипсовидна структура, изработено от кост, като в горната си част има малко украса”, обясни Мартинова. Проучването на терена е приключило на 10 юли, като екипът археолози са доволни, че са успели да се съобразят с прогнозата за дъждовното време. Те са изнесли находките от изкопа буквално минути преди над Пловдив да ливне поредният порой. Женският скелет е изпратен за антропологичен анализ на доц. Георги Томов от Медицинския университет в Пловдив. EVN Топлофикация финансира дейностите по цялостното разкриване и консервиране на обекта. Към момента античната гробница, разкрита през 2012г., може да се види в Регионалния археологически музей – Пловдив.

Нови уникални открития край Мисионис - разкриват се 4 храма

09 July 2019 21:00

Разкопките ще продължат до края на август

Археологическит комплекс "Калето" в Мездра отбеляза своя шести рожден ден

02 July 2019 12:00

За шеста поредна година Археологическият комплекс "Калето" посрещна мездренчани. Подножието на древния хълм събра стотина граждани в горещия юлски следобед, дошли да отбележат рождения ден на най-голямата си туристическа атракция. Реставрираната древна крепост "Калето" отвори врати преди шест лета, на 1 юли 2013 г, изградена по проект "Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

Изложба разказва за хляба и виното от древността до наши дни

29 June 2019 11:10

Изложба за историята на хляба и виното от древността до наши дни представя Археологическият музей във Варна. Експозицията събира артефакти и старинни текстове от колекциите на всички музеи в града и разказва за ролята на виното и хляба в бита на българите през вековете.

Министерство на културата ще финансира разкопките в крепостта "Калето"

25 June 2019 20:40

За първи път държавата ще финансира част от разкопките в средновековната крепост "Калето" в Свищов. В града министърът на културата Боил Банов посети разкопките на екипа на професор Николай Овчаров и къщата-музей на Алеко Константинов, която се нуждае от спешен ремонт.

Проф. Овчаров: До средата на 19 век румънците използват кирилицата

21 June 2019 18:48

На пресконференция в БТА историкът проф. Павел Павлов и археологът проф. Николай Овчаров призоваха българската история да не се изопачава. Двамата изложиха мнението си покрай повишеното напрежение между България и Северна Македония около личността на Гоце Делчев. Проф. Павлов изрази възмущението си от умишлено променената националност на Гоце Делчев и Яне Сандански, които сами се определят като българи. "Това е престъпление срещу човечеството, критикува историкът. Никой българин няма да се съгласи с насилието над истината, че Гоце е македонец, отсече той и призова македонското правителство "да не лъже собствените си хора", заяви той. Според проф. Овчаров двустранни комисии не могат да решат проблемите с историческото наследство. "Северна Македония вече чука на вратата на ЕС, така България може да наложи влиянието си", смята археологът. Проф. Овчаров коментира и възможните напрежения, които могат да възникнат и между България и Румъния след последните му открития, свързани с граф Дракула. Влад Цепеш (Граф Дракула) е говорил на български език, става ясно от влахо-българските грамоти (документи) на видния учен Любомир Милетич. Вулгарно според Овчаров се използва историята с Влад Цепеш за бизнес и развитие на туризма, като се изтъкват дракули и вампири. С Румъния можем да използваме общи маршрути, за да се покаже приносът на войводите, смята археологът. Проф. Овчаров изтъкна, че държавната традиция на Румъния е взета от българското царство преди неговото падане под турско робство. Преди това румънска държава не е имало, а само Влашко и Молдовско войводство, които по-късно стават Велики войводства. Освен пряката приемственост, се стига и до езика. Още от времето на цар Калоян, около 13 век, според професора владетелят е бил наричан цар на българи и власи. До средата на 19 век румънците използват кирилицата. "Ние по никакъв начин не противопоставяме България на другите държави, но нека да знаем историята такава, каквато е била", уточни проф. Овчаров.

Край на разкопките в свищовската крепост „Калето“

13 June 2019 20:58

Свищовската крепост „Калето" пази сериозни доказателства за величието на Второто българско царство, преди то да падне под османско робство. За първи път обаче, българските археолози разкриха и факти, които говорят и за пребиваването на легендарният граф Дракула в тази крепост. Това обобщи археологът професор Николай Овчаров в последния ден на археологическия сезон на крепостта.

България върна на Турция над 60 антични и византийски артефакта

13 June 2019 18:47

Културните ценности са задържани от митничари в турски гражданин преди три години

Изложба „София и Белград. Археологически бисери“ в градинката "Кристал"

10 June 2019 22:33

Постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“ беше открита в градинката „Кристал“ в центъра на София.