Култура

12 септември 2018 20:30

Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър откриха в Перперикон

Жилищен квартал от времето на цар Иван Александър разкриха археолози при разкопките на Перперикон. Проучени са 11 сгради, вероятно в тях е живяло най-бедното население на Перперикон. Археолозите попаднаха и на незасегнати от иманярите раннохристиянск...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Врачански археолози искат проекти за опазване на ценните находки

13 November 2018 17:00

Спешно да се консервират, а при възможност – и реставрират древните исторически сгради, открити при разкопки във Врачанско, настояват от Регионалния исторически музей. По думите на експертите, ако не се вземат навременни мерки за опазване и популяризиране на находките, има вероятност да се компрометират сериозно.

Представиха пред ломчани нови артефакти от античния Алмус

12 November 2018 16:18

Археологическо проучване на западната стена на древния Алмус представиха в град Лом. Проявата преминава под мотото „Изкуството да споделяме” и се проведе в Историческия музей на града при голям интерес на ученици, журналисти и граждани. Тази изява е посветена на Европейските дни на културното наследство. Директорът на музея Даниела Замфирова изказа благодарност за подкрепата на Община Лом и разказа за изключителната важност на разкопките за града. Тя посочи, че археологическ

Откриха гърне с жълтици в плевенския затвор

09 November 2018 14:24

Глинено гърне, пълно със старинни монети, намериха на територията на затвора в Плевен. Директорът на затвора Иван Петков обясни, че археологическата находка е открита при обработка на земеделска земя за есенниците. Жълтиците в съда са от различен номинал и различен период, но всички датират от преди 1877 година. Според Петков имането е било заровено именно при обсадата на Плевен, съобщи Канал 3. Предстои специалистите на Регионалния исторически музей да установят общия брой на откритите монети.

Златен кръст енколпион е открит при археологическите разкопки на Трапезица

07 November 2018 16:00

Находката е византийска изработка от втората половина на 12 век

Над 300 спасени артефакти могат да се видят в Националния археологически музей

06 November 2018 20:50

Над 300 спасени от нелегален трафик артефакти от днес могат да бъдат видени в Националния археологически музей в София. Експонатите са конфискувани по време на полицейски операции срещу иманяри и посредници от 2009 година до днес. Най-ценните от тях датират от 2000-то хилядолетие преди Христа и свидетелстват за ювелирното майсторство по нашите земи.

Утре показват разкопките в Кремиковския манастир

03 November 2018 13:59

Утре, 4 ноември, от 10:30 до 16:00 часа археологическите разкопки в Кремиковския манастир "Св. Вмчк Георги Победоносец“ ще бъдат достъпни за граждани. Археологическият eкип от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей-БАН ще представи резултатите от своето изследване. Ще бъдат показани и част от откритите находки За втора поредна година археологическите проучвания се финансират от Програма "Култура" на Столична община. Манастирът е основан по времето на Второто българско царство, вероятно при управлението на цар Иван Александър през XIV век. За кратко време се превръща в един от важните духовни центрове, част от Софийската Мала Света Гора. Сред забележителностите на Светата обител е старият храм, датиран от 1493 г. или по-рано, който е богато изографисан. В манастирския комплекс има и по-нов храм – "Покров Богородичен", построен през 1902 г. Именно в него се пазят ценните реликви – дървен иконостас от XVII век и Кремиковското евангелие от 1497 г. {cbrelatedarticle count="2" /} От скоро в манстирската Канаския се предлага и богат избор от домашно произведени продукти като прясно и кисело мляко, мед, медовина, малиново вино, сирене, кашкавал, ръчно изработени свещи от чист восък и други. Магазинчето има и сайт, от който може да се поръчва. Една от сградите в Светата обител събира стотици деца на летни лагери, където те могат да се запознаят отблизо с Библията и Божието слово.Кремиковски манастирразкопкирелигиявяра

Уникално съкровище откриха в Ахтопол

27 October 2018 20:46

Голямо съкровище от монети и накити откриха археолози по време на проучванията на късноантичната и средновековна крепост Агатополис. Това съобщи по време на провелата се кръгла маса в морския град доц. Андрей Аладжов от Националния археологически институт. Той разказа, че находката е намерена във вътрешността на крепостната стена при проучване на османски жилища, съобщи Флагман. Съкровището е било поставено в питос-голям керамичен съд за съхранение на жито. В него имало 854 сребърни и златни монети от средата на осемнадесети век. Те са свързани със султаните Мурад I и Мехмед III. Находката е била заровена в платнена торбичка и по монетите е имало отпечатъци от нишките на плата. Открити са още обеци, огърлици, колан и накити за коса, каза още доц. Андрей Аладжов. Той коментира, че това е най-голямото като обем и като брой предмети съкровище, намирано по Черноморското крайбрежие. "Лично аз бях изненадан, защото в Османския период тук парите са били в обръщение и не са се трезорирали. Това, че са закопани такова голямо количество монети, означава, че е имало или някакво голямо нападение или друго подобно събитие", обясни той. Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха в Ахтопол, за да участват в кръгла маса на тема: „ Историко-археологически проучвания в Черноморска Странджа – 2018 год." Срещата се организира от сдружение „Черноморски Странджа“ и нейния председател инж. Петър Кънев за тринадесети пореден път. Тя се провежда под патронажа на г-н Вълчо Чолаков, областен управител на Бургаска област.

Археолози от 12 държави участват в научна конференция в Гълъбово

25 October 2018 12:45

Археолози от 12 държави и научни работници от цяла България участват в научната конференция, която се провежда в Гълъбово.

Откриха древна крепост на над 3 000 години край Златоград

23 October 2018 20:42

Древна крепост на над 3 000 години беше открита от археолози край Златоград. Укреплението е от времето на Троя и Микена и е едно от първите доказателства, че древна Тракия е била част от критско-микенската култура, приета за първата цивилизация в Европа. Учените предполагат, че зад крепостните стени се крие град от времето на легендарните Ахил, Хектор и Одисей.

Тракийската гробница в село Свещари ще бъде реставрирана и консервирана

23 October 2018 15:04

След една година тракийската гробница в село Свещари ще бъде реставрирана и консервирана. Това стана ясно след представянето на проекта в Националния археологически музей.