Култура

12 септември 2018 20:30

Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър откриха в Перперикон

Жилищен квартал от времето на цар Иван Александър разкриха археолози при разкопките на Перперикон. Проучени са 11 сгради, вероятно в тях е живяло най-бедното население на Перперикон. Археолозите попаднаха и на незасегнати от иманярите раннохристиянск...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Основите на раннохристиянска базилика бяха намерени в Червен брег

17 September 2018 20:58

След четиригодишни проучвания в местността „Св. Спас“ над дупнишкото село Червен Брег археолози разкриха изцяло основите на раннохристиянска базилика. Върху абсидата на раннохристиянския храм през Средновековието е изградена църквата „Св. Спас“ с уникални стенописи, част от които са запазени и до днес. Ценните археологически находки доказват, че там е имало богато селище, съществувало от късната античност до Средновековието.

Колко струва съкровището, открито на нос Калиакра

06 September 2018 16:17

Два милиона евро струват само две от монетите от археологическата находка на нос Калиакра, която бе открита в края на август. Днес първите сто монети вече са обработени и зорко пазени, най-вече от телевизионните камери, съобщава Нова тв. В пликчета, описани и разчетени по стойност и произход – това са монетите от първата осмина порция в гърнето, което екипът на доц. Петруново откри на 17 август в крепостта „Калиакра”. Две от монетите са много рядко срещани. На културната борса една от тях се търгува за 1 милион евро, поясни доцентът. Още по-висока е историческата им стойност. В наши дни археолозите мислят как да опазят крепостта от посегателствата на иманярите. Предупреждават, че видеокамера следи постоянно кой какво прави там. Тепърва продължава описването и подготовката на съкровището, открито това лято.

Ден на отворените врати в Антична Рациария във видинското село Арчар

01 September 2018 13:27

Антична Рациария, станала преди години символ на иманярски опустошения, продължава да изненадва учените. Вече прие и първите посетители. Археолозите, които работят на обекта във видинското село Арчар, обявиха Ден на отворените врати, за да покажат на туристите, находките от миналото.

Богато археологическо лято в античното селище Рациария край Видин за археолозите

30 August 2018 15:36

Почти сто находки са открити от археолозите в района на античното селище Рациария край Видин по време на разкопките тази година. Близо месец на обекта работи екипът на доцент д-р Здравко Димитров. Продължават проучванията в центъра на Рациария, подновени през 2013 г.

Отпускат 60 хил. лв. за продължаване на проучванията на "Хераклея Синтика"

29 August 2018 12:24

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2018 г. Средствата в размер на 60 000 лева са свързани със спешната необходимост от продължаване на теренните археологически проучвания на един от най-значимите археологически обекти „Хераклея Синтика“ в местността Рупите, град Петрич. Археологическата информация за „Хераклея Синтика“ обогатява съществено знанията за историята на Балканите през античността, както и за

Част от монетите, открити край Калиакра, са български сребърни аспри

24 August 2018 21:01

Част от монетите, които археолози откриха в гърне в крепостта Калиакра, са български сребърни аспри, отсечени по времето на цар Иван Александър (1331-1371), съобщиха от Националния исторически музей.

Откриха археологически находки с голяма научна стойност край село Гиген

23 August 2018 09:30

Глава на статуя, вероятно на римски император и запазени колони от колонада откриха археолози при проучвания в римския град край плевенското село Гиген. Той е един от най-големите и значими римски градове по българските земи.

Откриха съкровище в крепостта Калиакра

22 August 2018 12:27

В глинено гърне са открити 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена и четири маниста от скъпоценни камъни и злато

Кой е римлянинът без глава от Рупите?

20 August 2018 16:12

Не е магистрат, но вероятно е организирал гладиаторски борби пред близо 20 века в античния град Хераклея Синтика. Това е хипотезата, около която се обединяват учените от археологическите разкопки край с. Рупите, Петричко, където преди дни бе намерена римска статуя без глава. Находката вероятно е от I-II век, уточняват от медийната платформа „Archaeologia Bulgarica“. След почистването на следите от пръстта се изясни, че скулптурата е изработена от качествен бял мрамор. Главата все още липсва, както и части от ръцете на древния патриций, но в близост до статуята бе открит цялостно запазен надпис от същия период. На място той бе разчетен от епиграфа от СУ „Св. Климент Охридски“ Николай Шаранков. Специалистът по древни езици твърди, че в надписа се споменава името на агонотета (организатор на спортни състезания) Тиберий Клавдий Бакхий. Затова е много вероятно статуята да е изображение на знатния хераклиец. „В Римската империя организирането на спортни игри е било почетно задължение, с което общината е натоварвала състоятелни граждани. А те са го приемали като чест и са влагали свои средства в уреждането на спортни, драматични, музикални състезания или на гладиаторски игри“, обяснява ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински, автор на монографията за спортните и гладиаторски игри „Кръв и зрелища“. Известно е, че в Хераклея Синтика е бил почитан култът към богинята на възмездието Немезида, свързвана и с гладиаторските игри. Това е вторият надпис с името на Тиберий Клавдий Бакхий, открит на археологическия обект. Първият вече е публикуван и коментиран в научната литература. Според учените новият е още по-интересен, защото доказва, че по време на разцвета на Римската империя Хераклея Синтика се нарежда по значимост до градски центрове като Тесалоника (днешен Солун в Гърция). "Площад Славейков"

Откриха под вода неизвестна крепост край Созопол

19 August 2018 16:57

Неизвестна крепост е открита в района на остров Свети Тома при подводна експедиция от екип на Националния исторически музей. Новината съобщи Петя Димитрова от пресслужбата на Община Созопол. В рамките на подводните проучвания са извършени водолазни спускания под вода от трима водолази и в присъствието на ръководителя им проф. д-р Иван Христов. Открити са две места с фрагментирана керамика. Първата зона, в която са открити силно фрагментирани керамични съдове с най-обща датировка първото хилядолетие пр.Хр. е разположена в югозападното продължение на острова. Там са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина един метър. Вероятно се касае за неизвестна до този момент крепостна стена дело на древните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предназначени за древен строеж на острова. Археолозите са категорични, че островът Свети Тома в миналото е бил полуостров. От пресслужбата на Община Созопол информираха, че подводните проучвания са продължение на сухоземните проучвания на острова от месец юни т.г., при които са били локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилище, структури от късноантичната епоха и средновековен манастир. Екипът, осъществил проучванията, както на сушата така и под вода, подготвя подробна публикация за изследванията. Приключилата експедиция е и добър пример как два културни института под шапката на Министерство на културата си взаимодействат успешно при проучване на подводното културно наследство, каза кметът на Община Созопол Панайот Рейзи. Ръководител на подводните проучвания е проф. д-р Иван Христов. В екипа му участват инж.Кирил Велковски – геофизик към Центъра за подводна археология в Созопол, инж. Тотьо Ангелов - геодезист, водолази от Общинския водолазен център в Созопол с ръководител Тенчо Тенев. Експедицията се финансира от Министерството на културата по предварително спечелен проект.