Образование и семейство

13 септември 2018 07:37

49 свободни работни места има за учители в Пловдив

49 са обявените свободни работни места за учители в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от „Бюро по труда“-Пловдив. Търсят се учители по български език и литература, физическо възпитание и спорт, география и иконом...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Недостиг на учители в област Враца преди началото на новата учебна година

11 September 2018 09:00

На прага на новата учебна година недостигът на учители не подмина и област Враца. От Регионалното управление на образованието отчитат немалък брой свободни учителски места в различните етапи на средното образование. По данни на образователната институция, най-много свободни места има в системата на основните и средните училища и професионалните гимназии. Отново най-голям глад има за учители по английски език, математика и информатика.

МОН въвежда нова информационна система за пазара на педагогически кадри

10 September 2018 20:13

На среща с директори на училища и детски градини в Кюстендил образователният министър Красимир Вълчев заяви, че предстои да заработи нова информационна система за търсенето и предлагането на педагогическите кадри.

Вълчев: Недостигът на учители ще се задълбочава

05 September 2018 11:48

Недостигът на учители ще се задълбочава през следващите години. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. „Очакваме най-голям недостиг в системата на образованието след 10 години. Тази година първоначалните ни данни и информация показват, че ще бъдат обезпечени всички учителски позиции, но имаме недостиг по някои дисциплини. Някои позиции ще бъдат обезпечени с т.нар. неправоспособни учители, които нямат учителска правоспособност. Другаде ще се съчетават предмет

Огромен интерес към педагогическите специалности в Русенския университет

04 September 2018 12:43

Засилен интерес към специалностите, които осигуряват работа в образователната сфера. Това е една от изненадите в тазгодишния прием в Русенския университет. Още на първо класиране са се заели местата по държавна поръчка за специалности, които подготвят учители.

31 свободни места за учители са обявени в област Силистра

22 August 2018 07:21

31 свободни места за учители са обявени в област Силистра към 20 август. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Шумен от Регионалната служба по заетостта в Русе. В Бюрото по труда в Силистра, в чийто обхват попадат общините Силистра, Ситово и Кайнарджа, са обявени 24 позиции за учители. Две са местата за старши учител – по английски език, гимназиален етап и по електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника, гимназиален етап. Две позиции са заявени

4000 учители не достигат в страната

20 August 2018 15:36

Търсят се 4 000 учители в страната, а само в София недостигът на педагози е 650.

Красимир Вълчев: Няма учители, защото професията загуби престиж. Не дава възможност за бърз растеж

20 August 2018 09:08

Най-големият недостиг се очаква да бъде след около 9 – 10 години, подчерта министърът на образованието

45% от учителите търпят насилие от родителите

17 August 2018 13:58

60% от насилието над децата вкъщи се дължи на това, че родителите имат претенции към поведение, свързано с оценките в училище. Това посочват данните на Синдиката на българските учители, цитирани от Нова тв. 45% от учителите пък търпят насилие от страна на родителите, а причината е отношение към децата им, което не се харесва на възрастните по една или друга причина. „Много плахо говорим за тормоза в семейството. Синдикатът на българските учители от 1999 г. сме направили около 7- 8 конференции и 3 изследвания в тази посока”, каза Янка Такева, председател на Съюза на българските учители. Тя допълни, че преди години насилието е било физическо, а сега преобладава вербалната агресия. „Със сигурност има домашно насилие и то не само по отношение на децата. Има стотици жени, които също са жертва на агресия. Това е системен проблем. Важното е да търсим мерки за справяне с проблема”, каза Младен Владимиров, училищен психолог. 39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване, проведено още през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата. Според Янка Такева в училищата има нужда и от социални педагози. „Учителят се явава най-голямото приемно семейство. Ние сме хората, които трябва да намерим начин да успокоим детската душа. На преподавателите им е много трудно да се справят с цялата педагогическа и методическа дейност”, допълни още Такева. Все пак, около 61% от българите са против телесното наказание под всякаква форма.

От 2019 г. учителската заплата става 1300 лв.

14 August 2018 10:49

От догодина ще има увеличение около 20% за учителските заплати. Средната брутна заплата ще бъде 1300 лв. Това съобщи в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев. "Има заложени 330 милиона за поетапно вдигане до 50% на възнагражденията до края на мандата на правителството. Очаква се заплатите да достигнат до 1500 лв. В момента най-големият проблем е недостигът на учители по физика и математика", каза министърът. В момента минималната заплата за учител е 760 лв., а средната възраст е около 50 години и обхваща най-големите възрастови групи. Това налага ангажирането на учители в пенсионна възраст. По повод наближаването на 15 септември министърът съобщи, че в момента текат 850 ремонта, а над 500 училища ще бъдат обновени в следващите две години. Първокласниците ще бъдат близо 60 хил. Вълчев коментира и кризата в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който иска да излезе извън структурата на БАН. "Надявам се да няма прекъсване на дейността, въпреки че "искат развод", каза Вълчев. В момента седем секторни министерства използват данните на института. "Около 15 милиона бяха предвидени за научна дейност, но 10% са стигнали до НИМХ. Това е така, защото се отчита предимно научната дейност, а НИМХ не е типичният научен институт", даде пример Велчев. Той заяви, че за следващата година ще се търси самостоятелност в рамките на БАН. По време на следващото заседание на правителството ще се гласуват допълнителни средства. За БАН ще бъдат отпуснати половината от предвидените 65 млн. лв.

Спешно се търсят учители

11 August 2018 09:30

Училищата обявиха стотици свободни работни места. Почти всяко училище е пуснало поне по една обява за търсене на нов учител, съобщава Nova. Най-много свободни места има в столицата - 660. На второ място са областите Пловдив и Стара Загора, където се издирват около 200 нови преподаватели. Над 100 се търсят и в другите големи градове като Варна и Бургас. Учители се търсят по всички предмети, но най-голям е недостигът на началните учители, както и на преподаватели по чужди езици, изобразително изкуство, химия, музика и физическо възпитание. Експертите са категорични, че големият брой липсващи учители в София ще бъде наваксан до първия училищен звънец. Ако това не се случи, директорите ще могат да наемат и вече пенсионирани учители. Проблемът остава главно в по-малките градове, където кандидатите са в пъти по-малко.