Икономика и бизнес

14 септември 2018 09:57

ЕП с мерки срещу двойния стандарт при продуктите

Продукти с една и съща марка и опаковка трябва да имат еднакво съдържание, призоваха евродепутатите...

източник: www.economy.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Браншът смята двойния стандарт при храните за "популистка предизборна тема"

17 October 2018 18:39

Законодателството срещу т.нар. двойни стандарти при храните е по-скоро силно популистка, предизборна тема, отколкото като опит за решаване на реален проблем. Това, според БСК, е позицията, около която са се обединили от камарата и браншови организации от хранително-вкусовата и питейна индустрия по време на специална среща. Според бранша далеч по-важно било да се въведе диференцирана ставка на ДДС за храните. Аргументът - от 20% нямало смисъл, защото в сектора на храните сивата икономика е 50%.

С 30% скача най-евтиният заместител на сиренето

14 October 2018 20:27

С 30% ще поскъпне най-евтиният заместител на сиренето. Имитиращите продукти вече трябва да се продават само пакетирани, ясно надписани и на отделен щанд. Производителите на продукти с така нареченото палмово масло обаче се притесняват, че може да изчезнат от пазара напълно, защото новите изисквания ще натоварят бранша. А именно вече трябва да има отделни производства за млечни и имитиращи продукти, обяснява NovaTV. Всичко трябва да е пакетирано, а не насипно. А в магазините трябва да има специални щандове за имитиращи продукти. У нас работят 260 предприятия за преработка на мляко, близо 40 от тях използват в производството си и хидрогенирани мазнини. В същото време само през 2017 г. в България са изядени 12 000 тона палмово масло.

Блокчейн мрежа ще ни показва от къде идва храната - в реално време

07 October 2018 09:10

Walmart и Sam’s Club призовават доставчиците на някои определени видове зеленчуци да качат данните на своите стоки в корпоративната Blockchain мрежа. Ако направят това в рамките на година те ще могат да активират end-to-end проследимост на зеленчуците буквално обратно до фермата в която те са отгледани. Миналата година Walmart и Sam’s Club се включиха заедно с девет от най-големите в световен мащаб доставчици на хранителни стоки в пилотен блокчейн проект "IBM’

Да се купуват храни само от регламентирани места, призова директорът на БАБХ

05 October 2018 18:46

Купуването на хранителни продукти от улиците е опасно. Това заяви в студиото на „Още от деня“ изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Той заяви, че започва масирана проверка за заболявания по животните в трите области в Югоизточна България, на които ЕК наложи санкции за износ на животни и животински продукти.

Борбата с двойния стандарт - не само при храните

02 October 2018 12:00

Проучванията относно двойния стандарт при различните хранителни продукти, които ще се правят до края на тази година в България, ще включат не само храни, но и други стоки. За първи път проби ще се вземат и от алкохол - вино, уиски, водка и други, както и от перилни препарати и козметика. Напитките, купени от България, ще бъдат сравнявани със същите от еднаква марка, но взети от друга държава. Това твърди в своя публикация вестник "24 часа" Новите тестове ще започнат първо с храните,

Унищожават близо 35 т храни от магазини, заведения и складове

24 September 2018 10:40

34 953 кг храни от животински и неживотински произход са насочени за унищожаване от инспекторите на дирекция „Контрол по храните” към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) през месец август, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Предложение: Минимум 10 000 лева глоба, ако хранителен продукт няма сертификат за качество

18 September 2018 16:00

Промени в Закона за храните ще трябва да премахнат двойния стандарт при храните. Това обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която застана зад инициативата на земеделската кооперация "Произведено в България". С инициативата се предлагат проект за изменение и допълнение на Закона за храните, предаде БГНЕС. Председателят на съюза на земеделските кооперации в България Явор Гечев каза, че в основата на промените е всяка храна да бъде придружена със сертификат,

Пътят на българското мляко през вековете

08 September 2018 13:28

Подписка за пълна забрана на влагането на растителни мазнини в млякото и млечните продукти в България беше инициирана по време на третия национален събор "Млечният път на България през вековете", който се провежда в Луковит. Тази година в него участват над 40 млекопреработватели и млекопроизводители. За първи път на събора участват и представители на животновъдите.

Eвродепутатите се заемат с двойните стандарти

07 September 2018 17:26

Те призовават продукти с една и съща марка и опаковка да имат еднакво съдържание в целия ЕС

Над 280 кг негодни храни са иззети при проверки по Черноморието през юли

14 August 2018 12:28

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава засиления контрол по българското Черноморие. След проверките през юли са насочени за унищожаване 284 кг храни от животински произход. Поради лошо хигиенно състояние са затворени обекти на територията на област Варна, съобщават от пресцентъра на агенцията.