България

14 септември 2018 09:15

Спецпрокуратурата влезе в офиси на дружества, стопанисващи две заведения в София

Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна извършването на претърсвания и изземвания в офиси на дружества в гр. София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели на територията на г...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

ДАНС и Ватиканът ще обменят данни за пране на пари

14 November 2018 13:52

Българското финансово разузнаване, което е в структурата на контраразузнаването, и звеното за финансова информация на Ватикана ще си обменят информация. Премиерът на Ватикана - посредник между Тръмп и Путин? Правителството одобри днес проект на Меморандум за разбирателство между специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) и Звеното за финансова информация на Светия престол на град-държавата Ватикан, като основа за водене на преговори. Европа прие директива срещу прането на пари С меморандума се уреждат условията и редът за обмен на информация между звената за финансово разузнаване на Република България и град-държавата Ватикан, видовете информация, която ще бъде обменяна, условията за ползването и защитата й, както и каналите за обмен. Брюксел иска по-строг надзор срещу прането на пари Меморандумът ще бъде сключен от директора на специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС без последващо утвърждаване и обнародване.

13 българи са арестувани за трафик на културни ценности

05 November 2018 15:25

Организирана престъпна група за трафик на културни ценности е разбита при международна операция, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действията са осъществени съвместно от властите в България и Испания, с подкрепата на координационния център на Евроджъст.

Прокуратурата разследва Иво Прокопиев - по сигнал на КПКОНПИ

26 October 2018 15:25

В Софийска градска прокуратура се провежда разследване за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново. В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне. Това съобщава пресцентърът на прокуратурата "по повод запитвания от медии". Обвинен е Иво Прокопиев, който освен бивш собственик на "Каолин" е и издател на "Капитал" и "Дневник", и "любимец" на кафявите медии - често единомислени с прокуратурата. "На 23.04.2018 г. е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ, ведно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК (пране на пари), касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД  Каолин  98“ АД,  на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“. Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД." Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Константин Ненов и Иван Ненков.  Обвиняемите Прокопиев, Ненов и Ненков са с мерки за неотклонение „Подписка“, съобщават още от прокуратурата. Пак прекратиха делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев Иво Прокопиев е част заедно с Трайчо Трайков и Симеон Дянков и др. от делото за продажбата на държавния дял от ЕРП-то EVN. Там той се води подбудител на двамата министри, които посъветвал на бизнес форум какво да правят с миноритарния пакет от акциите. Заради активността на прокуратурата КПКОНПИ му наложи и запор на имоти и активи, без да има влязла в сила присъда.

Повдигнаха обвинения на четирима души за производството на фалшивата валута

23 October 2018 13:21

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 4 лица за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински банкноти (евро и долари). Предстои да бъдат повдигнати и други обвинения на част от тях – за изготвяне на неистински лични документи и държане на наркотични вещества с цел разпространение.

В Благоевград, Банско и Разлог се провежда акция срещу групата на "Гаргата"

21 October 2018 11:17

Задържани повече от 5 души, сред които и лидерът на групата

Петима души са обвинени в участие в престъпна група за данъчни престъпления

17 October 2018 15:56

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 5 лица за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления на територията на областите Пловдив и Бургас, съобщиха от ведомството.

Доклад: Увеличила се е нелегалната търговия с горива, канабис и плът

15 October 2018 14:30

Ръст в нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги през изминалата година. Това показва проучване на заплахите от тежката организирана престъпност в България за 2017г., направено от Центъра за изследване на демокрацията. Пазарът на нелегални горива за 2017 г. се движи в границите между 600 и 700 млн. лв. Заловените горива са в размер на 356 хил. литра или под 0,01% от легалния пазар за годината. Проучването показва, че около 17% от населението на възраст между 15 и 34 години са употр

Антон Станоев - Средната Бирма се е предал в прокуратурата

13 October 2018 19:36

Издирваният с червена бюлетина от Интерпол Антон Станоев се е предал.Той е отишъл в Специализираната прокуратура заедно с адвокат, а днес Специализираният наказателен съд му е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщи за „По света и у нас“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Иманярят от ДАНС се е опитал да продаде златен венец от IV в. пр.Хр.

11 October 2018 14:00

Престъпна група, в която участва и служител на ДАНС, се е опитала да продаде златни предмети от втората половина на четвърти век преди Новата ера, само единият от които - златен венец - е бил на стойност 2 млн. лева. Това съобщи днес на брифинг зам.главният прокурор Иван Гешев, разказвайки за осъшествена акция на прокуратурата и ГДБОП срешу иманярската мафия.  "Касае се за организирана престъпна група за продажба на културно-исторически ценности. Касае се за антично злато", посочи Гешев. "Говорим за предмети с висока културно-историческа ценност. Става въпрос за предмети от втората половина на четвърти век преди Новата ера. Не са много тези предмети в България. Има четири подобни предмета. Говорим за предмети, за които има признаци да са от Източна Гърция или от късните периоди на Персия", обясни експерт от БАН, присъстващ на брифинга. Предметите ще бъдат предадени в Националния археологически институт, където ще бъде извършена експертиза. Сделката е била за 2 млн. лева, но археологическата стойност на предметите е много висока. Лицата са заловени в момент на сделка в Свиленград. {cbrelatedarticle count="2" /}  Днес следобед ще бъде гледана мярката им, от прокуратурата искат постоянното им задържане. В групата има длъжностно лице, установено е, че то е служител на ДАНС.За него съобщи още вчера премиерът Бойко Борисов. иманярзлатоДАНСИван Гешев

Интерпол официално издирва Антон Бирмата

10 October 2018 13:31

Интерпол обяви за издирване по цял свят с червена бюлетина в публичния си масив Антон Станоев - единият от т.нар. трите Бирми. Световната полицейска орагнизиция засега не е качила за издирване баща му Евлоги или брат му Георги.  Официално: издирват трите Бирми По първоначално обявеното от прокуратурата в края на септември тримата бяха обявени за общодържавно издирване у нас и обвинени задочно заради канала за цигари, разбит в Пловдивско. В София бяха атакувани заведенията им - ресторантите "Бест" и "Везувий". Според спецпрокурорката става въпрос за нелегални цигарени заводи в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан, плюс цех за рязане в Калугерово и за етикети във Варна. Бирмите ще бъдат обвинени, че са финансирали, осигурявали са покритие с регистрирани фирми, осигурявали помещения и работници, плюс битови условия. Не е обвинена майката в семейството Лидия Станоева, известна в жълтите медии с прякола Скалата. Ударът срещу Бирмите последва идентични такива срещу "организираните престъпни групи" в лицето на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков и семействата им.