Икономика и бизнес

14 септември 2018 11:09

Увеличава се границата между бедни и богати

Осем пъти е разликата между средните доходи на най-бедните и най-богатите хора у нас. Това показват данните на КНСБ и фондация "Фридрих Егберд", които отчитат 10 години от въвеждането на плосък данък от 10% от доходите на всички хора. Според изнесена...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Средната заплата мина 1200 лева

14 February 2019 23:28

Средната работна заплата в България мина за първи път границата от 1200 лв. месечно и през декември 2018 г. е станала 1205 лв. Това показват данни на НСИ, публикувани в сряда. Тя е нараснала с 4,8% в сравнение с предходното тримесечие, а на годишна база се е увеличила с 6,9%. Това е по-малко от ръста от десетина процента, с който се увеличаваха заплатите всяка година от около 2013 г. насам. На практика средното увеличение е със 70 лв., ако сравняваме декември със септември 2018 г. И е със 130 лв. по-висока отколкото, средната заплата година по-рано, отбелязва в. „24 часа“. Нарастването на средното заплащане далеч не е равномерно във всички сфери на дейност. В IT сектора например ръстът е най-висок и ако тенденцията продължи със същите темпове, още в края на годината средното заплащане на програмистите, компютърните инженери и останалите заети в тази сфера ще достигне и надмине 3000 лв. месечно. Увеличението на средното заплащане също така е по-ниско от обещаното от премиера повишаване на заплатите на чиновниците със средно 10% за тази година.

Българинът харчи най-много за храна, жилище и данъци

14 February 2019 13:45

Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2018 г. е 1 557 лв., а разходът му засъщият период от време е 1 509 лв.

Заплатите на Радев, Борисов и депутатите станаха още по-големи

14 February 2019 06:37

След като средната брутна заплата в България стана 1171 лева за последното тримесечие на миналата година, а през декември вече е 1205 лева, картината на заплатите на управниците ни също се промени. Средното увеличение за политическата класа е по-голямо, отколкото това на обикновените хора, пише в. "24 часа". Най-много пари официално месечно взема президентът Румен Радев - 7038 лева или две депутатски заплати. Това обаче е само основата - заради стажа му в армията се добавят още 60% о

Пламен Димитров: Наблюдава се бавно, но устойчиво увеличение на доходите

11 February 2019 08:30

През последните 4-5 години няма достатъчно кадри на пазара. Проблемът с демографията ни тласка в посока, която носи след себе си устойчиво повишение на доходите. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в Сутрешния блок на БНТ.

Една трета от обявите в бюрата по труда - за работа на минимална заплата (ВИДЕО)

09 February 2019 16:11

Средното възнаграждение в обявите е 730 лева. Освен ниско квалифицирани работници масово се търсят и лекари специалисти

Борисов обеща пред „Подкрепа“: Догодина 10% ръст на доходите

08 February 2019 16:11

Премиерът Бойко Борисов обеща пред конгреса на КТ „Подкрепа“ заплатите да се вдигнат още поне с десет процента. „Дошло е време да вдигаме доходите и догодина искаме да вдигнем доходите отново с минимум десет процента. Това ще стане с висок ръст на икономиката и с борба със сивия сектор в нея“, посочи той. Днес решихме как да повишим дохода на медицинските сестри от общинските болници с десет процента на два пъти понеже "моят подарък към КТ "Подкрепа" е финансовият министър, който съм довел тук", каза Борисов. „Години наред ние рекламирахме България като място за инвестиции с евтината работна ръка, но това ни изигра много лоша шега, дойде време, в което трябва да се повишават доходите и ние максимално се стараем“, каза премиерът. Борисов посочи добрите икономически показатели на България в последните години, и че ЕК вчера е посочила България като пета по очакван ръст на БВП. „Няма международна организация, която да не отчита напредъка ни по всички сфери“, допълни той. „За да съберем повече пари в бюджета, се борим със сивия сектор на икономиката, каза Борисов. Още в началото на мандата обявихме, че до края му двойно ще се увеличат учителските заплати и го изпълняваме. Никога не са давани толкова пари в образователната система“, подчерта той. „Има големи разлики в ръста на заплатите - хора, работещи в дигиталната икономика увеличиха доходите си два и три пъти, а на други места те се вдигнаха с пет или десет процента и това е крайно недостатъчно“, каза Борисов. „Тук двата синдиката са много добър коректив на правителството и на работодателите. При мен е имало 15 - 20 срещи на работодатели и синдикати и сме убедени, че за повишаване на доходите трябва по-мощна икономика. Самите работодатели схващат, че ако не вдигат заплатите ще им избягат работниците“, каза премиерът. Затова и кандидатстваме за членство в Еврозоната, допълни Борисов. Тази година БВП мисля, че ще стигне 116 млрд. лева, а преди десет години беше 50 млрд. лева - само така можем да вдигнем заплатите на всички, посочи той. Борисов се обърна към синдикатите да следят дали увеличението на заплатите ще отиде при хората, които работят. Премиерът поздрави почетния председател на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев за рождения му ден и каза, че Тренчев за него винаги е бил символ на демокрацията.

Евростат: Минималната заплата в България остава най-ниската в ЕС

04 February 2019 13:27

В Източна и в Южна Европа възнагражденията са по-ниски

Велев: Скъпият ток ще ограничи ръста на заплатите

25 January 2019 15:50

Високата цена на тока, която индустриалните предприятия трябва да плащат заради завишените цени на свободния пазар, ще ограничи ръста на заплатите през тази година. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. По неговите думи очакваният по-рано двуцифрен ръст на възнагражденията няма да се реализира заради „абсолютно ненормалната“, по думите му, ситуация в енергетиката ни. Той даде пример с цената на електроенергията, която предприятията, които той управлява, са платили през декември – с 10% нагоре. „Ако предприятието например плащаше досега 100 000 лв., сега фактурата за електричество бе с 10 000 лв. повече“, обясни той. Според него е абсурдно да има криза в българската енергетика, цените на тока да са двойно по-високи, без да има дефицит на производствени мощности. Според него в енергийния сектор има държавен картел. „Това е категоричен факт. Подали сме жалба до Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) по този въпрос, на пазара доминират държавните производители с 82% дял, цените, по които продават, са 2 пъти по-високи от референтните, които са направени за бита. Когато на борсата има един доминиращ играч като Българския енергиен холдинг (БЕХ) с трите му дружества, това не е истински пазар. Има монопол на борсата, но КЕВР, кой знае защо, не следи. Цената на борсата всъщност се определя от монополист-продавач“, категоричен е той, цитиран от economic.bg. Велев напомни, че има европейски регламент за прозрачност и интегритет на пазарите на електроенергия, за да може по веригата всеки да получи разумна печалба и тази верига да се управлява в интерес на крайния потребител. „У нас е в интерес на всеки друг, само не и на крайния потребител“, смята той. Според председателят на АИКБ монополът на БЕХ е едната част от проблема. Другата, според него, са преференциалните изкупни цени, които получават „американските централи“. „Това нещо трябва да се поеме от бюджета, ако не могат да се развалят тези договори. Те трябваше да се развалят още преди 3 години“, каза Васил Велев. По думите му проблемите не само не се разрешават, но и се изострят. „Инвестиционната среда у нас се влошава - това е факт. Инвестициите намаляват, това го отчита и Европейската комисия в своите доклади. Тук не говорим само за чуждестранните инвестиции, които също намаляват, говорим и за местните инвестиции - това е статистически факт. Въпросът е как да променим тази ситуация“, каза Велев.

КНСБ: 2410 лв. са нужни на месец на четиричленно семейство в България

25 January 2019 14:00

Средно 2410 лв. са нужни на месец на четиричленно семейство, за да живее нормално. Това заяви на пресконференция президентът на КНСБ д-р Пламен Димитров, цитирайки изследване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за последните три месеца на 2018 година. През декември под тази граница са били 70% от домакинствата у нас. Осредненият размер за издръжката на живота за един човек в размер на 602.52 лв. Въпреки ръстът на работните заплати през годините, едва 30% от бълг

КНСБ ще публикува изследване за издръжката на живот

25 January 2019 06:43

Близо 6 пъти е съотношението между средната работна заплата в най-високо платената икономическа дейност у нас и тази с най-ниско заплащане.