България

14 септември 2018 15:36

Автобусните превозвачи искат спешна среща с Борисов заради изискването за колани

Те смятат, че ще трябва да се прилага и в градския транспорт, но от ГЕРБ заявиха, че не е така...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Билетите за междуградските автобуси скачат с над 10%

18 September 2018 13:25

Изискванията за видеорегистратори и колани в автобусите също ще увеличат разходите за дейността ни, казва управителка на транспортна фирма

Автобус пламна на магистрала "Люлин", пътниците са невредими

17 September 2018 14:08

Пожар е пламнал в автобус, пътуващ на АМ "Люлин", съобщиха от пресцентъра на МВР. Деветимата пътници в превозното средство са невредими. Сигналът е постъпил около 13.30 ч. Автобусът се е движел по магистралата в участъка между втория и третия тунел в посока София. Превозното средство е отбило в аварийната лента и деветимата пътници са слезли невредими. Незабавно към мястото са насочени екипи на пожарната. Пътни полицаи подпомагат трафика в участъка. Временно движението при 12 км на АМ "Люлин" в посока Перник е ограничено в активната лента и се регулира от пътна полиция, съобщиха от АПИ. Водачите да шофират с повишено внимание, призовават от МВР.

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор

14 September 2018 10:30

Текстът бе внесен от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Станислав Иванов, заложен в преходните и заключителни разпоредби на Закона за пътищата

Обсъждат задължителното оборудване на автобусите с предпазни колани

14 September 2018 07:37

В последното за тази седмица пленарно заседание депутатите ще продължат с гласуването на второ четене на промените в Закона за пътищата. След като регламентираха предстоящото въвеждане на тол системата и електронната винетка, те ще продължат с дебати по друг важен въпрос – въвеждане на задължително оборудване на автобусите с предпазни колани, предаде БГНЕС. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, с които оборудва

Вдигат екотаксите за стари автобуси и камиони, превозвачите готови да съдят МОСВ

12 September 2018 08:07

По-високи екотакси за стари автобуси и камиони предвижда нова подзаконова уредба на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Стойностите са 938 лв за нов камион или автобус, и 2325 лв екотакса за превозни средства над 10 години. Промяната предизвика недоволството на превозвачите, които не са съгласни с таксата и настояват за диалог с ведомството.

Транспортният бранш се обяви срещу новите екотакси, планират протести

11 September 2018 08:30

Транспортният бранш се обяви срещу новите екотакси за камиони и автобуси. Причината – очаквани загуби от над 12 милиона лева годишно. Превозвачи настояват от Наредбата за продуктовите такси да се изключат тежкотоварните автомобили и автобусите. По изчисления на бранша за по-малко от месец са платени над 80 000 лева такси, съобщи bTV. За най-новите камиони, таксата ще бъде 938 лева. Колкото е по-стар камионът, толкова по-висока ще е таксата. Ако е над 10 години, тя ще е над 2300 лв.

Около 6000 автобуса в страната не са оборудвани с колани

11 September 2018 08:00

От общо 17 хил. автобуса, които са преминали технически преглед през годината, под 6000 са произведени в периода преди 2006 г., когато не е имало изискване за монтиране на колани в автобусите. Това каза зам.-министърът по транспорта Ангел Попов, цитиран от пресслужбата на ведомството. Днес той, депутатът от ресорната парламентарна комисия Станислав Иванов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски и експерти проведоха среща с представит

Експерт: Хората не са запознати, че коланът спасява животи

04 September 2018 08:22

Трябва ли задължителните колани да бъдат поставени във всички автобуси и това ли е причината за големия брой жертви на пътя - темата коментираха в студиото на сутрешния блок на БНТ автомобилният състезател и експерт по пътна безопасност Димитър Илиев и Петър Захариев, член на УС на Националната асоциация на автомобилните превозвачи. "Само човек, който не е преживявал катастрофа, може да има пренебрежително отношение към предпазните колани. Имал съм възможността многократно да правя катастрофа по време на състезание и знам, че именно колана е нещото, което спасява човешки живот. Точно затова стоя твърдо зад позицията, че МПС-тата трябва да бъдат оборудване с колани, но и пътниците в тях да ги използват както на предните, така и на задните седалки. Що се отнася до автобусите, там нещата са малко по-сложни. Според мен колани трябва да има и те трябва да бъдат използвани от пътниците. Защото хората не са запознати затова колко важен е колана и как той спасява живота в една катастрофа и затова пренебрегват този момент и не ги използват", каза Димитър Илиев, автомобилен състезател и експерт по пътна безопасност. "Ролята на коланите е безспорна. Те са особено необходими, включително в автобусите. Всички нови автобуси след 2008 г. са оборудвани с колани. Въпросът е за старите автобуси, от които има доста голям брой в движение у нас. Нашето мнение, на превозвачите е, че старите автобуси трудно ще се преоборудват поради техническа спецификация. Монтирането на коланите е конструктивна промяна на седалките, за която се изисква съответния сертификат от завода производител. Този сертификат със сигурност няма да бъде издаден, защото в нито една европейска държава такава практика няма", допълни Петър Захариев, член на УС на Националната асоциация на автомобилните превозвачи.

Три жени пострадаха в катастрофа с автобус

03 September 2018 12:30

Три пътнички са пострадали в катастрофата на входа на Бургас. В петък около 8,42 часа на кръговото кръстовище в посока Слънчев бряг, водачът на автобус "Соларис Урбано", с бургаска регистрация, собственост на Община Бургас – Х.И., 51-годишен от село Изворищe, поради неспазване на необходимата дистанция, допуска ПТП с намаляващия скоростта си пред него товарен автомобил "Дачия Логан", с бургаска регистрация, управляван от 28-годишния С.Н. от Бургас. От катастрофата пострадали три пътуващи в автобуса пътнички. В.М., 47- годишна, е получила фрактура на лявата китка и е без опасност за живота. С.Б. 69-годишна е получила леки наранявания, тя е прегледана и освободена за домашно лечение без установена диагноза. Г.Д. 56-годишна руска гражданка, която е получила леки наранявания. Тя е прегледана и освободена за домашно лечение без установена диагноза.

Караянчева: Коланите в автобусите ще станат задължителни

31 August 2018 12:42

Коланите ще станат задължителни за всички автобуси. Това каза пред журналисти във Варна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя обясни, че промяната ще бъде заложена в Закона за движение по пътищата, а приемането на реформите е основен приоритет в новия парламентарен сезон.