България

14 септември 2018 15:36

Автобусните превозвачи искат спешна среща с Борисов заради изискването за колани

Те смятат, че ще трябва да се прилага и в градския транспорт, но от ГЕРБ заявиха, че не е така...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

И румънските превозвачи се опасяват от Брекзит без споразумение

18 January 2019 21:48

Националният съюз на пътните превозвачи в Румъния (НСППР) предупреди днес, че гласуването в британския парламент срещу споразумението за Брекзит, договорено с Европейския съюз, увеличава значително риска от излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, което би имало негативни ефекти върху сектора на пътния транспорт, съобщава информационният сайт Зиаре.

Пакетът "Макрон": Какви са сценариите?

18 January 2019 09:27

Унгария е изразила готовност да подкрепи България в по-нататъшните й усилия против приемането на пакета "Мобилност 1". Въпросът е обсъден на работна среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. И двамата министри са били единодушни, че в този си вид пакетът "Мобилност" нарушава правата на европейския пазар като предлог се използва защитата на социалните права на шофьорите.В студиото на Сутрешния блок темата дискутираха евродепутатите Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП и Петър Курумбашев, БСП/ПЕС.

Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“

17 January 2019 16:56

Унгария е изразила готовност да подкрепи България в по-нататъшните й усилия против приемането на пакета „Мобилност - 1“, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Автобусни превозвачи излизат на безсрочен протест, ако проблемите им не бъдат решени

16 January 2019 12:13

Те настояват да бъде криминализиран нерегламентираният превоз, от който държавата годишно губи по 300 млн. лева

Между 21 и 31 януари ще стане ясно дали ще приемат пакета „Мобилност“

14 January 2019 18:18

Между 21 и 31 януари ще стане ясно дали пакетът "Мобилност 1" ще бъде приет. Днес министърът на транспорта Росен Желязков разговаря в Страсбург на четири очи с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Мая Манолова поиска от Европейския омбудсман да защити българските превозвачи

11 January 2019 14:09

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо с настояване за съдействие до Европейския омбудсман Емили О‘Райли във връзка със спорните законодателни поправки в пакета „Мобилност 1“, известен още като плана „Макрон“, които са категорично в ущърб на българските превозвачи, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

Андрей Ковачев: В рамките на този европарламент пакет "Мобилност" няма да бъде гласуван

11 January 2019 08:34

Предложенията в пакет "мобилност" са лобистки и целят да засмучат работна ръка от периферията на ЕС към центъра", разкри Джамбазки.

Председателят на Съюза на международните превозвачи: Войната още не е спечелена

11 January 2019 08:30

"Нищо по-добро от това не можеше да се случи, но ако спечелихме една битка, войната още не е спечелена." Това каза председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Трайков във връзка с гласуванията по пакет "Мобилност" в Европейския парламент (ЕП)на 10 януари. По думите му има още много какво да се направи. "Пакетът предлага двойни стандарти и разделя Европа. И в момента се плащат глоби по национални законодателства", каза още Трайков в интервю за

Официално от ЕП: какво прие и отхвърли комисията по транспорт

10 January 2019 18:28

Какво приеха и какво отхвърлиха депутатите от Комисията по транспорти туризъм към Европарламента, които обсъждаха пакета за мобилност? Съобщенията бяха противоречиви. Разнопосочна информация бе дадена и от евродепутатите, и от българските официални чиновници. По-късно от ЕП разпространиха съобщение с подробности, което публикуваме почти изцяло 1 към 1. „Да“ на измененията относно каботажа, „не“ на измененията за почивката на шофьорите и командироването Евродепутатите от Комисията по транспорт приеха измененията по докладите за каботаж и достъпа до професията на автомобилен превозвач с 27 гласа „за“ срещу 21 гласа „против“ и отхвърлиха внесените изменения по докладите относно времето за почивка на шофьорите и за командированите шофьори. Евродепутатите искат фирмите да имат право да извършват неограничен брой доставки в други държави на ЕС в рамките на 3 дни след трансгранична доставка. Сегашните правила позволяват три операции в рамките на 7 дни. Комисията по транспорт в Брюксел подкрепи "най-лошия вариант" за шофьорите ни С цел предотвратяване на системния каботаж след този период няма да бъде позволено на камионите да извършват нови каботажни операции в същата държава в рамките на два дни и половина (60 часа – б.р.), след като са се върнали в държавата на установяване на даденото предприятие. Превозните средства ще трябва да извършват товаренето и разтоварването веднъж на 4 седмици в държавата членка, в която са регистрирани. Борба с фирмите „пощенски кутии“ и злоупотреба с лекотоварни автомобили С цел решаване на проблема с фирмите „пощенски кутии“ дружествата за автомобилен превоз ще трябва да предоставят доказателства за извършване на значителни дейности в държавата членка, в която са регистрирани. Росен Желязков: Решението за шофьорите създава правен прецедент "Боят настана" звучи в Брюксел заради плана "Макрон" (СНИМКИ+ВИДЕО) С увеличаването на броя фирми, използващи леки търговски превозни средства (ЛТПС), евродепутатите предложиха тези фирми, които използват лекотоварни автомобили над 2,4 тона за международен превоз, също да следват правилата на ЕС за достъп до професията на автомобилен превозвач, за да се избегне изкривяване на пазара. Преследване на „черните овце“, облекчаване на бюрокрацията и контрол над законните дружества Евродепутатите искат по-ефективно използване на електронни документи и цифрови технологии, за да се облекчи тежестта на шофьорите и да се намали времето за проверка на пътищата. Националните власти следва да засилят трансграничното сътрудничество, за да помогнат при идентифицирането и насочването към компании с лоши данни за спазвания на изискванията, като същевременно се намали броят на случайните проверки на операторите, спазващи закона. Членовете на Комисията по транспорт искат също така държавите членки да предвидят санкции срещу изпращачи, спедитори, изпълнители и подизпълнители, когато те знаят или трябва да знаят, че транспортните оператори нарушават законите.

Комисията по транспорт на ЕП отхвърли два от трите доклада от пакета "Макрон"

10 January 2019 15:50

Комисията по транспорт на Европейския парламент отхвърли два от трите доклада от пакета "Мобилност" и подкрепи предложението камионите, извършващи товарни превози в Европейския съюз, да се връщат веднъж на три седмици в страната на регистрация на фирмата. Докато евродепутатите гласуваха пакета, на площада пред Европейския парламент протестираха стотици превозвачи от България, Румъния, Полша, Литва и Унгария. С обобщение на събитията - вижте в прякото включване на нашия кореспондент Десислава Апостолова.