България

14 септември 2018 16:57

Румен Радев: ЕС ще е успешен, само ако олицетворява успеха на всички членки

Българският президент подчерта на форума „Арайолуш“ в Рига, че бъдещето на ЕС ще зависи от приобщаването на гражданите към вземането на важните за Европа решения, съобщиха от пресцентъра на президентството....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Според Румен Радев цената на изтребителите F-16 ще набъбне сериозно

18 July 2019 18:31

Президентът Румен Радев също говори пред българските дипломати. По актуалната тема със закупуването на изтребители, той подчерта, че не е против F-16. Настоява обаче, този самолет да има и необходимите способности. Президентът посочи, че за да се използва, е нужно на земята да има и огромен пакет техническо спомагателно оборудване и ако едно нещо липсва, то представлява заплаха за целия проект. Според Румен Радев договорената цена за изтребителите съвсем скоро ще набъбне сериозно.

Румен Радев: 140 години българската дипломация отстоява националния интерес

18 July 2019 16:37

Според него най-голямата слабост на Европейския съюз е скоростта, с която се вземат решенията. Той посочи също, че ще настоява да бъде изработен общ европейски механизъм за миграцията

Ето коя е българката, която работи в екипа на Урсула

18 July 2019 09:00

Един от най-близките хора на бившия ни еврокомисар и лидер на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева се оказа в екипа на новия председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Самата германка съобщи, че сред сътрудниците ѝ има българка. Оказа се, че това е Живка Петкова, чиято последна длъжност в Европейската комисия, преди да се присъедини към преходния екип на Урсула фон дер Лайен, е началник на отдел в Службата на говорителя, предаде Клуб Z. Преди това Петкова, майка на три деца, работи в Европейската служба за външно действие, в която постъпи скоро след основаването ѝ през 2009 година. По-рано тя беше част от кабинета на първата българска еврокомисарка Меглена Кунева, а още по-рано - част от екипа на Кунева като министър на европейските въпроси и главна преговаряща с ЕС в предприсъединителните преговори на България.

Президентът проведе работна среща с ръководителите на службите за сигурност

17 July 2019 16:36

Обсъдени са актуалните предизвикателства пред сигурността

Румен Радев ще участва в годишната среща на българските посланици

17 July 2019 12:29

Дипломатическите представители ще се съберат в Централния военен клуб

Юнкер: Европредседателството на България е голям успех за разлика от това на други държави

17 July 2019 12:10

Всеки смята, че сега играете голяма роля в Европа

Избраха Емил Радев за зам.-председател на Комисията по граждански свободи и правосъдие в ЕП

11 July 2019 10:07

Българският евродепутат е част и от Комисията по правни въпроси и от Комисията по петиции в Европейския парламент

Радев за сделката за F-16: Тотална доминация на политически мотиви над способности

10 July 2019 19:51

Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията, каза президентът за машинното гласуване

Президентът Радев удостои с държавни отличия дейци на културата и изкуството

10 July 2019 16:18

Президентът Румен Радев удостои в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 с държавни отличия дейци на културата и изкуството. С орден „Стара планина“ първа степен бяха наградени театралните и филмови актьори Васил Михайлов и Ириней Константинов за заслуги в областта на културата и изкуството. С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен беше удостоен художникът Христо Панев.

Захариева заминава на работно посещение в Грузия

10 July 2019 12:20

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на работно посещение Грузия, където ще участва в Батумската международна конференция, посветена на 10-ата годишнина на Източното партньорство. Събитието ще събере политици от страните - членки на ЕС, и от страните от Източното партньорство, представители на бизнеса, академичните среди и неправителствения сектор. Захариева ще участва в дискусия с колегите си от Германия, Швеция, Полша и Чехия, посветена на постигнатото от инициативата през последните 10 години, и предизвикателствата, пред които са изправени страните от региона по пътя на тяхната европейска интеграция. Участниците ще направят преглед на основните области на сътрудничество между ЕС и страните от Източното партньорство и ще споделят нови идеи за по-нататъшно укрепване на инициативата и след 2020 г. Ще бъдат обсъдени процесите на демократизация в региона, развитието на сигурността в Черно море, сътрудничеството в областта на транспорта, енергетиката, комуникациите. Вицепремиерът Захариева ще се срещне с президента на Грузия Саломе Зурабишвили и с министър-председателя Мамука Бахтадзе. Източното партньорство е създадено през 2009 г. като инициатива на Европейския съюз, която обединява страните - членки на Съюза и Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Целта му е засилване на регионалното сътрудничество между страните, както и активизирането на отношенията им с ЕС.