Икономика и бизнес

14 септември 2018 20:00

Чехия: България прие унизителни условия за еврото и застраши други страни

България прие унизителни условия за влизане в еврозоната и така застраши всяка страна членка на ЕС, която не е договорила възможност за неучастие в еврозоната. Това мнение изрази зам. гуверньорът на Чешката национална банка Моймир Хампл в статия, пуб...

източник: 24novini.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Министрите на финансите на еврозоната приветстваха молбата за присъединяване на Хърватия

09 July 2019 08:07

Финансистите определят решението на Загреб като знак за доверие в единната валута

Хърватия подаде официална молба за присъединяване към "чакалнята на еврозоната"

08 July 2019 22:37

Хърватия е подала официална молба за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като "чакалнята на еврозоната". Новината беше обявена от председателя на Еврогрупата и португалски министър на финансите Мариу Сентену.

Неочакван спад на инвеститорските нагласи в еврозоната

08 July 2019 14:15

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 916 инвеститори в еврозоната, се понижи до -5,8 пункта

В понеделник ще обсъдят напредъка на България за членство в ERMII

05 July 2019 20:10

Министрите на страните от еврозоната ще обсъдят в понеделник напредъка на България, свързан с приемането на страната в ERMII - така наречената чакалня на еврозоната. Това научи "По света и у нас" от дипломатически източници в Съвета. Точката е влязла в последния момент в дневния ред на срещата. Валутният механизъм ERMII e първата стъпка към приемането на еврото. Страната ни се надява да влезе в чакалнята до края на тази година.

Български евродепутати поискаха от Урсула фон дер Лайен подкрепа за Шенген и еврозоната

04 July 2019 08:06

Според него новият председател на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли е „умерен и професионален политик“

Подобрение на бизнес активността в еврозоната през юни

03 July 2019 14:01

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, нарасна през юни до 52,2 пункта

Горанов: Преди края на годината можем да влезем в чакалнята на Еврозоната

26 June 2019 16:36

Преди края на годината страната ни може да влезе в чакалнята на Еврозонатата - заяви финансовият министър Владислав Горанов на икономически форум в Пловдив. По предварителни данни за първото тримесечие, икономиката ни бележи ръст от 4.8 процента.

Еврозоната ще има свой бюджет

14 June 2019 11:03

Европейските министри на финансите се споразумяха тази сутрин върху общата рамка на бюджет на еврозоната, важен проект на френския президент Еманюел Макрон, макар да е значително по-малък, отколкото той искаше, предаде Франс прес. "За първи път създадохме оперативен бюджет, който ще помага на страните от еврозоната да се сближават и са станат по-конкурентоспособни", каза министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер. -  Това е пробив." "За първи път започваме да мислим за бъдещето като споен блок и да координираме нашите икономически политики", добави той. Споразумението между министрите отне 12 часа дискусии и ще бъде представено другата седмица на държавните и правителствените ръководители на ЕС, които се събират на среща на върха в Брюксел на 20 и 21 юни. Еврозоната направи малка стъпка към по-дълбока интеграция С мандат от националнтите си лидери от миналия декември министрите на финансите дебатират от шест месеца въпроса за бюджета, който разделя страните от юга - привърженици на по-голямата солидарност и тези от Севера, начело с Холандия, които предпочитат бюджетната строгост.

Има риск да отложим влизането в чакалнята на еврозоната

12 June 2019 14:49

Причината - отлагане на промени в Закона за публичните предприятия.

Расте броят на българите, които не одобряват еврото

07 June 2019 17:28

Броят на българите, които не одобряват въвеждането на еврото, е нараснал с два процента за една година, показват данни, представени днес от Европейската комисия, съобщи БТА. В проучване, извършено през април, се отчита нарастване с един процент на твърдите привърженици на общата европейска валута у нас (11 на сто). Със седем процента спада делът на онези, които са по-скоро "за" приемането на еврото (36 на сто), 28 на сто са "по-скоро против" (+2 на сто), 20 на сто са твърдо против (без промяна), пет на сто нямат мнение (3 на сто преди година). Почти равен е броят на онези, които заявяват, че искат (48 на сто) или не искат (47 на сто) въвеждането на еврото в България. Над половината (54 на сто) очакват еврото да доведе до отрицателни последици, а 40 на сто очакват положителна промяна. Въпреки това 78 на сто заявяват, че биха се справили с предизвикателството на превалутирането. Същият е и делът на отговорите с изразени опасения за ръст на цените покрай въвеждането на новата валута. Евростат: България е пета в ЕС по растеж на БВП Половината българи отхвърлят мнението, че страната би изгубила от облика си, ако възприеме еврото. Над половината (51 на сто) не са съгласни, че България би изгубила контрола над икономическата си политика, ако влезе в еврозоната. Едва една четвърт от българите са на мнение, че страната ни е готова да приеме еврото. Най-голям е делът на българите (39 на сто), които биха искали еврото да бъде прието след известно време, на второ място (22 на сто) са онези, които никога не биха искали това да се случи; веднага да влязат в еврозоната желаят 18 на сто, а 17 на сто са отговорили "възможно най-късно". Данните от проучването в останалите държави извън еврозоната (Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция) сочат загуба на два процента подкрепа в последната година за въвеждането на еврото. Приемането на еврото се подкрепя от 66 на сто от гражданите в Унгария, 61 на сто в Румъния, 49 на сто в Хърватия. В Чехия против са 60 на сто, в Швеция - 51 на сто, в Полша - 48 процента. Подкрепата се е повишила най-много през последната година в Унгария (със седем на сто), а най-много намалява в Румъния (спад от осем на сто). Брюксел прие бюджет на ЕС от 168,3 милиарда евро за 2020 г. На въпроса дали страната им е готова за общата валута, отрицателно отговарят 65 на сто от унгарците, 56 на сто от румънците, а 72 на сто от хората във всички държави, включени в допитването, са на мнение, че тяхната страна не е готова за въвеждането на еврото. Общо 58 на сто от хърватите, 49 на сто от българите и 41 на сто от румънците очакват приемане на еврото до пет години. В Унгария 44 на сто очакват това да се случи след 10 години, в Полша този отговор дават 41 на сто, а в Чехия - 38 процента.