Регионални

15 септември 2018 21:00

Отворени врати в 35 сгради с висока културна стойност в София

България отбелязва Европейските дни на културното наследството заедно с 50 европейски държави. Тази година - под мотото "Изкуството да споделяме". За целта в София вратите си отварят 35 сгради с висока културна стойност. Организатори на проявата у на...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Столичният общински съвет гласува промените за прием в детските градини

14 February 2019 07:42

Столичният общински съвет ще гласува окончателно промените в наредбата за прием в детските градини и подготвителни групи в София. Предвижда се при приема да бъде заложен критерият "уседналост". Затяга се контролът за непосещаващите, но записани за детска градина и ясла малчугани. Други промени предвиждат да се дават по две точки вместо по една за работещ родител или студент. В Наредбата е заложено и намаляване на броя на децата с хронични заболявания в една група.

Общината или гражданите - кой да се грижи за пространството около блока?

14 February 2019 07:36

Гражданите да стопанисват сами междублоковите пространства. Идеята е на общинските съветници от "Политическа група 5", които са внесли проекта в Столичната община. Предложението е гражданите сами да почистват и поддържат зелените площи около блоковете си, а целта - те да станат по-приветливи за своите ползватели. Повече подробности по темата вижте от прякото включване на Тереза Ставрева.

Изслушват шефовете на градския транспорт в София

13 February 2019 08:28

Според директорите на дружествата липсват достатъчно кадри в системата

Спаси София: Робски труд в „Градския транспорт“ на София

11 February 2019 11:46

Днес подадохме сигнали до Инспекция по труда и до омбудсмана заради редовната практика шофьори и ватмани от столичния градски транспорт да полагат извънреден труд, в нарушение на Кодекса на труда. Всички доказателства, с които разполагаме, са приложени към сигналите, но с цел да защитим нашите източници, няма как да ги публикуваме тук. Това съобщиха от „Спаси София“ Оказва се, че казусът с катастрофиралия на 8-ми февруари шофьор, който беше почивал едва 3 дни от общо 39, не е изключение, а редовна практика. Многократно се надвишават дефинираните в Кодекса на труда пределни граници за полагане на седмичен, месечен и годишен извънреден труд. Не са рядкост водачи с между 350 и 500 часа годишно, при допустими 150. Това създава изключително сериозни рискове за сигурността на градския транспорт. Допускането на преумора за хората, отговорни за живота на стотици хиляди пътници дневно е крайно безотговорно. Затова и настояваме Йорданка Фандъкова незабавно да поиска оставките на директорите на Столичен автотранспорт - Слав Монов и Столичен електротранспорт - Евгений Ганчев. Дългогодишни директори, при чието управление, организацията и условията за труд в градския транспорт продължават да се влошават. Няма как да очакваме от хора, които в продължение на години си затварят очите и активно участват в хаоса в депа и гаражи, изведнъж да започнат да спазват законите и правилата. В неделния ден , от БСП също коментираха темата, но тази пост фактум загриженост и активност издава или популизъм, или съучастие. При толкова общински съветници, нима досега никой от тях не е влизал в гараж “Земляне” или депо "Красна поляна", та се активираха след поста ни във Фейсбук? Очакваме компетентните органи да извършат незабавна проверка и да оповестят резултатите от нея. Хората, отговорни за нашата ежедневна мобилност заслужават много повече от условията, в които са принудени да работят сега. Призоваваме и председателката на транспортните синдикати Екатерина Йорданова да си подаде оставката, не само защото като председател на комисията по транспорт в СОС е в конфликт на интереси, но и защото ръководените от нея синдикати очевидно не могат да защитят правата на работещите в транспорта, отбелязват от „Спаси София“.

Тунелът под НДК с ограничение в движението

10 February 2019 07:50

Тунелът под НДК, от Петте кьошета в посока „Фритьоф Нансен”, ще бъде затворен за коли в рамките на днешния неделен ден (10 февруари), предаде БГНЕС. Причината е разширяване на контактната тролейбусна мрежа в участъка, с което ще бъде удължен маршрута на тролей номер 7. Линията ще бъде пусната през месец април и ще замества трамвай номер 6. Заради маршрута на новото трасе на ул. „Фритьоф Нансен” в столицата ще бъде въведено успоредно паркиране. Маршрутът

Владимир Пенев: Цената, която плащам, е да надскоча собствените си представи

08 February 2019 22:08

На тържествена церемония в президентството актьорът Владимир Пенев получи от държавния глава Румен Радев отличието "Св.св. Кирил и Методий" - огърлие. Тежи ли това голямо признание и какви са предизвикателствата пред актьорите в България днес - самият Владо Пенев беше гост в студиото на "Панорама".

Затварят част от тунела на НДК заради изграждането на нова тролейбусна линия

08 February 2019 17:47

В неделя ще бъде затворена част от тунела на НДК заради изграждане на кабелната мрежа на новото тролейбусно трасе по булевард „Черни връх“. Новата линия, по която ще се движи тролейбус номер 7, ще свързва кварталите „Люлин" и „Манастирски ливади" с центъра. Според Столичната община по този начин ще се осигури максимално бързо движение на градския транспорт през две трудни кръстовища.

Авария на водопровод затвори пътя между Бусманци и Казичене

08 February 2019 14:01

Временно се променя маршрутът на автобусите по линии 8 и 14 в участъка между Бусманци и Казичене, който се затваря за движение. Причината е авария на „Софийска вода“ в участъка. Това съобщиха от пресцентъра на финансите. Автобусите ще се движат от Казичене, по Околовръстен път, бул. “Цариградско шосе“, ул.“Димитър Пешев“ до гара „Искър“ двупосочно. Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община са на място.

Нарязаха гумите на 9 коли в София

07 February 2019 14:41

Неизвестен наряза гумите на 9 коли в столичния квартал "Гоце Делчев". За това алармира свидетел в социалните мрежи, който сподели и снимки на вандалския акт. На някои коли са нарязани две гуми, на други - само по една. Общият брой на пострадалите автомобили е 9. Извършителят на деянието не е известен. Предполага се, че е вандалствал в малките часове на денонощието.

Студенти от НАТФИЗ съживяват емблематични български стихове

07 February 2019 10:16

Емблематични български стихотворения "оживяват" с ентусиазма на двама студенти от НАТФИЗ. Те създават собствен аранжимент по текстове на писателите Валери Петров и Борис Христов, и превръщат поезията в музика. Тереза Ставрева и Станислав Ангелов разказват.