Икономика и бизнес

18 септември 2018 17:10

ЕСО ще изгражда нов далекопровод по Черноморието за 103 млн. лв

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) стартира процедура за изграждането на 400 киловолтов електропровод между подстанциите в Бургас и Варна, става ясно от информацията в регистъра на обществените поръчки. Трасето е от над 90 км в двете области,...

източник: www.capital.bg
Виж повече

 
Свързани новини

КЕВР не е проверявала НЕК от години

12 February 2019 23:31

На фона на честите проверки в ЕРП-тата Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е извършвала планова проверка на държавните НЕК и "Електроенергиен системен оператор" от 2016 г. насам. Това е станало ясно на едно от закритите заседания на регулатора в края на януари. Отговорна за проверките на дружествата е дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика", но тя е прехвърляла проверките на НЕК и ЕСО в графиците за планови проверки за следващите години. Така реално до момента двете дружества все още остават непроверени от регулатора, става ясно от изказване на Светла Тодорова, един от членовете на КЕВР, отбелязва в. „Сега“. "НЕК и ЕСО са прехвърляни от година в година и накрая през 2017 г. вече са изчезнали от графика и проверки никога не са правени", изтъква Тодорова по време на заседанието с представители на дирекциите към регулатора, цитирана от "Инвестор". По нейните думи, след като двете дружества са престанали да присъстват в графика през 2017 г., никой от дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" не е проверил какво всъщност се случва. Липсата на проверки притеснява и председателя Иван Иванов. Ако НЕК и ЕСО не бъдат включени в графика за проверки през настоящата година, "ще се създаде впечатление, че има неравноправно третиране на държавните дружества от Българския енергиен холдинг в сравнение с трите ЕРП-та", изтъква той. И дава две седмици графикът на проверките да бъде коригиран. На същото мнение е и Евгения Харитонова от регулатора, която отбелязва, че двете дружества трябва да бъдат проверени в рамките на годината. "ЕСО има три проекта с общ интерес, тъй като се проверяват инвестиции с отпуснати пари от Европейската комисия. Не е ясно докъде са стигнали с тези проекти и изобщо не се следи какво правят и какво не правят от ЕСО", подчертава Харитонова.

Пренесоха електрически стълб през Места

11 February 2019 18:55

Чрез екстремна операция през водите на река Места започна възстановяването на счупен електрически стълб, който остави за пет дни без ток няколко населени места в района на Банско и Разлог.

Заради кражба в подстанция част от Казанлък остана без ток

09 February 2019 21:08

Кражба във възлова токова подстанция остави няколко части на Казанлък тази вечер без ток.

Вандали стреляха по електрически стълбове в село Николово

07 February 2019 13:50

Неизвестни до момента стрелци превърнаха електрическите стълбове в с. Николово, Русенско, в мишени и за пореден път оставиха селото без ток, съобщиха от ЕРП Север. При обход и оглед на съоръженията служители на дружеството установили следи от стрелба по стълб от електропровода – счупени изолатори и множество дупки по бетонния ствол на съоръжението, Подобни вандалски деяния в същия район бяха установени и през октомври 2018 г., когато отново след стрелба по стълб, собственост на ЕРП Север, бяха счупени всички елементи от веригите на съоръжението, припомнят от електроразпределителното дружество. Като последица жителите на Николово бяха лишени от електрозахранване в продължение на няколко часа. След незабавната подмяна на повредените елементи на стълба още на същия ден електроснабдяването в селото беше възстановено. За тези посегателства по електроразпределителните съоръжения в село Николово ЕРП Север е подало жалби в прокуратурата. В миналото дружеството е давало гласност и на други подобни прояви на недобросъвестност в този район на Русе, включително кражби на елементи от електроразпределителната мрежа, вследствие на което компанията понася щети, а добросъвестните жители на населеното място търпят неудобствата от прекъсванията на тока.

От ЧЕЗ отговориха какви мерки са предприели срещу спирането на тока в Дефилето

07 February 2019 09:00

Комисията за енергийно и водно регулиране и кметовете на 8 населени места от Искърското дефиле получиха писмен отговор от "ЧЕЗ Разпределение България" АД за предприетите действия от страна на дружеството за повишаване качеството на електрозахранването в района. В писмото се посочват конкретните мерки и извършени дейности в селата Ребърково, Люти брод, Зверино, Игнатица, Оселна, Зли дол и Очин дол.

EVN Стара Загора с кампания за ефективното използване на енергията

07 February 2019 03:00

На 9 февруари 2019 г. (събота) EVN предоставя на всеки желаещ в Стара Загора възможността да изплете собствен уникален шал, ползвайки своята енергия за 5 минути. Нестандартното решение е възможно ч...

Износът на ток скочи с близо 200% за година

06 February 2019 17:29

Според данни на Електроенергийния системен оператор до 3 февруари износът на ток за съседни държави се е увеличил с над 199%.

Министерство на енергетиката: България няма да се откаже от въглищните централи

06 February 2019 16:46

Страната е заложила тецовете да продължат да работят поне до 2030 г. въпреки завишените екологични изисквания.

Спряха тока в общините Козлодуй и Бойчиновци заради авария

06 February 2019 15:10

Поради авария по съоръжение, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), общините Козлодуй и Бойчиновци са без електричество.

Теменужка Петкова представи пред посланиците от ЕС приоритетите за българската енергетика

05 February 2019 13:30

„Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е във фокуса на вниманието както на европейско равнище, така и в България", посочи министърът на енергетиката