Свят

24 септември 2018 19:57

129 държави подписаха декларация на САЩ за борба с наркотиците

Страните трябва да разработят национални планове за понижаване на търсенето на дрога...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Франция и Германия ще председателстват заедно Съвета за сигурност на ООН

12 February 2019 14:56

Използвайки благоприятния за целта латински азбучен ред, Франция и Германия ще упражняват през март и април съвместно председателство в Съвета за сигурност на ООН - неосъществявана досега инициатива и най-вече символична за техните партньори, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Страните, председателстващи в Съвета за сигурност, се сменят всеки месец. Председателстващата страна поема ключова роля в задкулисното разплитане на разногласията между 15-те членки, постигането на консенсуси по дневния ред, състава на участниците в заседанията и публикуването на декларации. При все че демонстрират в ООН засилена френско-германска ос, за Париж и Берлин е трудно да преодоляват разликата в статута: Франция е постоянна членка с право на вето, а Германия - непостоянна, и то само за две години. Френско-германската ос се подсилва с нов договор Невинаги е лесно да се работи заедно - Франция "е на друго ниво", а на Германия гледат понякога "като на турист", коментират в Берлин. "Съвместните председателства не променят много нещата", освен че се представя "наведнъж единна програма за цели два месеца", признават в Париж. В Съвета обаче някои очакват много "символика" или заявяват, че той представлява "възможност" да бъде обогатена френско-германската ос. Двете страни могат да играят "на близнаци", но без да нарушават процедурите на ООН, предупреждава пожелал анонимност дипломат от страна - постоянна членка на Съвета. Франция предвижда през март да бъде приета резолюция за финансирането на тероризма, а Берлин смята през април да акцентира върху борбата срещу сексуалното насилие по време на конфликти. Човешките права ще бъдат обща тема на двете председателства. Съвместното председателство цели да даде нов тласък на френско-германското партньорство в Ню Йорк, обясни за АФП посланикът на Париж Франсоа Делатр. "Не става дума за сливане, а за тясна и прагматична координация", добавя той. Новата инициатива "ще изпрати силен европейски сигнал и ще открои уникалното сътрудничество между двете страни" в името на международния мир и сигурност, смята и германският му колега Кристоф Хойсген.

В Турция задържаха над половин тон кокаин

05 February 2019 18:49

На "Ататюрк" пък конфискуваха 24 800 таблетки екстази

Руски моряци задържани в Кабо Верде за контрабанда на 9 т кокаин

03 February 2019 11:21

Всичко било разкрито заради смърт на борда

Австралийската флота залови над 2 тона хашиш в Арабско море

02 February 2019 19:32

Зрелищни удари на австралийската флота срещу наркотрафика. Специални части от фрегатата "Баларат" превзеха тази седмица на абордаж два съда на наркотрафиканти в Арабско море. Мисията е част от международните усилия за морска сигурност в Близкия изток.

В Италия задържаха 2 тона кокаин

31 January 2019 16:42

Това е най-голямата операция срещу трафик на дрога за последните 25 години

100 килограма хероин на турско-българската граница

23 January 2019 07:40

Турските власти на ГКПП „Капъкуле” – „Капитан Андреево” са заловили 104 килограма хероин при опит да бъде изнесен в България, съобщиха местни медии. Наркотикът е бил открит в ремаркето на ТИР с българска регистрация при проверка със скенер. Превозното средство е било натоварено с железни материали. В проверката били включени и кучетата-търсачи на наркотични вещества. С тяхно участие наркотикът бил открит под дюшемето на ремаркето в 130 пакета, въпреки че шофьорът бил наръсил нафталин и талаш, предаде Би Ти Ви. Шофьорът на камиона, идентифициран с инициалите З. A. A.,след разпитите в полицията е бил предаден на съда, който постановил да бъде задържан в затвора и ще бъде съден за наркотрафик. Според турските източници стойността на нелегалната пратка надхвърля 21 милиона турски лири.

Шефът на ООН: Страхът е най-добре продаваният продукт днес

19 January 2019 21:00

Най-добре продаваният продукт в днешният свят е страхът. Той вдига рейтинги. Той печели гласове, Той генерира кликове. Това обяви на пресконференция в Ню Йорк генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш. Той направи обзор на предизивкателствата пред света през 2019г.  Вярвам, че най-голямото предизвикателствп днес пред правителствата е да покажат. че ги е грижа и да намерят решения, които отговарят на страховете на хората, а не да ги подклаждат, заяви той.  По думите му засилващият се национализъм няма как да реши проблемите на днешния свят. "От климатичните промени през миграцията и тероризма до негативите от глобализацията - всички са глобални проблеми, които изискват глобални решения", заяви той. Никоя страна не може да се справи сама, категоричен беше той, но предупреди, че заклеймяването на тези, които се обръщат към националното и общественото разделение още повече ще затрудни процеса. Гутиереш заяви, че в процеса на глобализация и технологически прогрес, много хора, цели сетори и региони се чувстват изоставени. Целта на ООН през 2019г. е да адресира причините за ширещото се недоверие, гняв и страх в света. {cbrelatedarticle count="2" /}  Навсякъде чуваме реч на омразата, която напомня на отдавна отминала епоха. Не бива да забравяне уроците на 1930-те и Втората световна война. През 2019г. към ООН ще бъде създаден специален екип, който да изготви световна стратегия за справяне с проблема. Антонио Гутиерешстраххибридна войнасоциални медии

Топ наркотрафикант се предаде на полицията в Албания

15 January 2019 20:55

Клемент Балили успяваше да се измъкне от органите на реда от май 2016 г.

Конфискуваха над 3 тона хашиш в Арабско море

13 January 2019 09:42

Австралийски военен кораб е участвал в операцията

Испанската полиция конфискува 2,7 тона канабис

11 January 2019 16:30

Испанската полиция конфискува 2,7 тона канабис при най-голямата операция срещу наркотиците в историята на страната, предаде ДПА. Огромните количества канабис е трябвало да бъдат транспортирани до Великобритания и Холандия и вече са били преработени, съобщи днес испанската полиция.