Култура

30 септември 2018 19:00

Връчиха Годишните награди на Съюза на преводачите в България

Тази вечер в Аулата на Софийския университет "СВ. Климент Охридски" Съюзът на преводачите в България /СПБ/ организира честване на Международния ден на преводача....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

НДК и Софийската опера и балет ще работят съвместно по събития на открито

22 April 2019 19:55

НДК и Софийската опера и балет ще работят по съвместни проекти за развитието на фестивалната култура и събитията на открито. Днес двете институции подписаха Меморандум за сътрудничество. Подпомагането при продажбата на билети и общите послания към културната публика също са сред акцентите в документа.

За десета година: Фондация "Стоян Камбарев" отличи младите творци на България

17 April 2019 21:00

За десета година младите творци на България ще бъдат подкрепени от Фондация "Стоян Камбарев". Големият победител става ясен днес на официална церемония. Вижте повече подробности от прякото включване на Татяна Йорданова.

Акцентите в Стратегията за развитие на културата през следващите 10 години

17 April 2019 18:28

Първо обсъждане на Стратегията за развитие на културата през следващите 10 години. Творческата мобилност, защитата на интелектуалната собственост и съвременните форми на изразяване са сред приоритетите в документа. Днес експерти и ръководители на културни институти предложиха промени в частта, отнасяща се до нематериалното културно наследство и визуалните изкуства.

Ханът „Хаджи Николи“ във Велико Търново става културно средище

17 April 2019 09:20

Единственият запазен в автентичния си вид хан –този на „Хаджи Николи“ във Велико Търново, дело на майстор Кольо Фичето, в последните 9 години се е превърнал в културно средище. В него освен обичайната търговска част, са разположени още музеен комплекс и изложбени зали.

Проф. Лидия Върбанова за стратегическото управление и предприемачеството в изкуствата

10 April 2019 20:48

Нарекох дома на баща ми „Къща за творческо мислене проф. д-р Димитър Каменов“.

Спомени за културния живот между двете световни войни

04 April 2019 12:00

Мемоарната книга на Кирил Кръстев представя панорамна картина на културния живот в България между двете войни с интересни факти за най-видните творци и интелектуалци, дружества и редакции през този период. Публикуваме текста за Жорж Папазов от новото допълнено издание на „Ера“.

В София представиха исторически маршрут на културното наследство

29 March 2019 12:29

Като част от празничните събития за честване на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България, дирекция „Култура" и екипът на уеб сайт за исторически маршрути организират обиколка на част от културното наследство на София. Маршрутът се казва „Зад фасадите на софийските домове" и днес кметът на София Йорданка Фандъкова първа мина по него. Вижте повече от прякото включване на Карина Караньотова

Споразумение между МОН и МК: Учениците ще ходят безплатно на театър

28 March 2019 22:41

Безплатен театър за учениците от първи до десети клас, а актьори ще представят изучавани в момента произведения в училищата. За това се договориха днес министерствата на образованието и на културата. Символично споразумението беше подписано в Народния театър " Иван Вазов ".

Анета Данчева-Манолова е преводач на март в Столична библиотека

15 March 2019 13:18

Водещ на събитието ще бъде журналистката Гергина Дворецка, а за автора ще говорят проф. Милена Кирова и Георги Цанков. Очаква се в представянето да се включат също известният наш поет Георги Константинов, проф. Александър Костов, чл.-кор. на БАН

Нюанси от Матера на изложба в Пловдив

09 March 2019 09:09

Увеличава се интересът на италианските туристи и предприемачи към България, след като Пловдив стана Европейска столица на културата. Това стана ясно по време на откриването на изложба, представяща съхраненото минало на град Матера - другата столица на културата за 2019 година.