Икономика и бизнес

03 октомври 2018 17:20

ЕП: емисиите CO2 от нови автомобили трябва да намалеят с 40 процента

Емисиите CO2 от нови автомобили трябва да намалеят с 40 процента до 2030 г. и да се ускори навлизането на пазара на електрически автомобили и автомобили с ниски емисии, решиха днес европейските депутати, съобщи пресслужбата на Европейския парламент. ...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Старите батерии може да се окажат полезни

25 June 2019 10:23

Eaton планира да захранва футболни стадиони със стари батерии от Nissan Leaf.

Северна Македония вече има първия си електрически автомобил

20 June 2019 12:45

Негов създател е компания от Скопие, която реставрира ретро коли. С помощта на субсидия от държавен фонд за иновации, известната в миналото "Застава" е превърната в електрическо возило.

Догодина Mazda ще покаже първата си е-кола

11 June 2019 07:58

Японците изявиха твърдата си вяра в двигателя с вътрешно горене, но не могат да странят вечно от новите тенденции, заради което през 2020 г. ще извадят електромобил, а след това и плъг-ин модели.

Toyota преосмисля и ускорява стратегията за е-коли

10 June 2019 06:00

Японците са принудени да изтеглят предварителната си цел с 5 години напред, което ще рече, че до 2025 г. трябва да продават по 1 млн. електрически и водородни автомобила годишно.

Бъдещето е на електромобилите

29 May 2019 14:45

Към 2040 г. по света ще се продават повече електромобили, а цената им ще падне под тази на конвенционалните автомобил още до средата на следващото десетилетие.

Немска фирма подготвя електрическо безпилотно въздушно такси

16 May 2019 22:35

Немската стартираща компания Lilium обяви в четвъртък първия полет на своя изцяло електрическо безпилотно въздушно такси, за което се надява да влезе в употреба в различни градове по света "до 2025 г.". Прототипът с пет места може да се надпреварва в пълно с конкуренти небе, , тъй като други стартиращи компании и гиганти като Airbus, Boeing или Uber също размишляват над своите проекти - с оглед на трансформирането на градския транспорт

И “Рено” е заплашена от “Дизелгейт”

13 May 2019 16:42

Френският автомобилостроител “Рено” (Renault) е заплашен от скандал за укриване на вредни емисии от дизеловите си коли подобен на германския “Дизелгейт” с “Фолксваген” (Volkswagen), съобщава “Монд” днес. Доклад на Висшия институт по автомобили и транспорт на Франция, с който предстои да бъде публикуван и с който вестникът разполага, показва, че тестове на дизеловите модели “Каптюр” (Captur) и “Клио IV” (Clio IV) са показали по-ниски емисии при лабораторни изпитания и по-високи -  на пътя благодарение на модификации на устройствата за улавяне на вредния азотен окис. Френски съд през октомври 2017 година нареди да бъдат извършени изпитанията, за да установи дали “Рено” е заблуждавала обществото за истинските емисии на колите си. Опитите са показали, че системата за улавяне на вредните газове не работи под и над определени температури на въздуха и не пречиства нищо при скорост на автомобила под 50 километра в час. Това е горната граница за централните части на градовете, където има най-много хора изложени на опасност от вредните емисии. "Монд" отбелязва, че емисиите на азотни окиси и на фини  прахови частици от дизеловите двигатели са причина за 48 000 случая на преждевременна смърт годишно във Франция.

Продажбите на дизелови автомобили в ЕС спадат

10 May 2019 21:00

Спад в продажбата на нови дизелови автомобили и скок в търсенето на електрически и хибридни коли. Такава е тенденцията в Европейския съюз, включително и в България от началото на годината. Данните са на Евростат и Европейската асоциация на производителите на автомобили. Европейският съюз прие амбициозни правила за намаляване на вредните емисии въглероден диоксид с до 60% през 2050 година, което означава и повече електрически автомобили.

В Германия откриха първия „електрически” аутобан

09 May 2019 15:45

Проектът е експериментален и има за цел да даде представа как електрическите камиони ще се впишат в общия поток транспортни средства.

Още един европейски град забранява бензина и дизела

07 May 2019 06:01

В Амстердам ще бъде въведена пълна забрана за движение на дизелови и бензинови автомобили. Първата стъпка ще бъде направена следващата година.