Образование и семейство

05 октомври 2018 06:24

Отбелязваме Международния ден на учителя

Днес отбелязваме Международния ден на учителя в над 100 държави на планетата. Идеята за празника се ражда през 1966 г., когато в Париж се провежда междуправителствена конференция за статута на учителите. На форума е подписан документът "Препоръки, за...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Просветното министерство прави хвърковата чета от учители

16 October 2018 15:39

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда създаването на "учителски корпус" - педагози, които срещу допълнително възнаграждение ще преподават в по-трудните училища - тези, които са отдалечени и тези, в които трябва да се работи с най-голям брой проблемни деца. Новината съобщи министър Красимир Вълчев на форум, посветен на недостига на кадри за българското образование. Наред с това от МОН обещават да направят и карта, която да показва в кой район от какви педагогически специалисти има нужда. Трябва да подготвим учители за най-малките и най-отдалечени места. Много е важно да реализираме цялата концепция, заложена в Закона за училищно и предучилищно образование и да стимулираме иновациите в системата, обясни Вълчев. Учениците неграмотни, учителите – бюрократи "Възнагражденията са важни, за да задържим младите хора в системата на образованието. Важни са също така квалификацията, подбора на учителите“, добави Вълчев. Той припомни, че от догодина минималната заплата за учители става 920 лева. Това, което имаме като информация от педагогическите факултети, е лек ръст на желаещите да се включат в педагогическо образование. В професионално направление "Педагогика" имаме ръст на студентите и на кандидат-студентите, каза още той. "Имаме недостиг по определени дисциплини, който може да бъде задоволен от съществуващите педагогически специалисти чрез допълнително обучение, особено когато става въпрос за дисциплини с по-малък хорариум. Например учители по химия да преподават и физика, учители по математика да преподават информатика, учители по история да преподават религия", уточни Вълчев.  Просветният министър и синдикатите отново биха камбаната, че не достигат учители на българското образование. Просветният министър успокои, че имало "резерв" от учители - пенсионери и други През 2024 г. в системата ще липсват 39 000 учители, а само след още две години - 10 000 учители, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на дискусия, посветена на кадровите проблеми на българското образование. Затова една от основните политики е кадровото обезпечаване на системата. Държавата дава бонуси за учителите в отдалечените райони Изследването, на което Такева се позова, също така показва, че още от 2019 г. ще има "изключително голям дефицит на учители по природоматематически дисциплини".  Тя съобщи, че се работи по проект всяка година да се обучават по 600 учители, които да получават педагогическа способност, включително и ресурсни учители. "Има 22 600 деца с образователни потребности и не достигат ресурсни учители. В България се води, че има 4000 ресурсни учители, но тук влизат и педагогическите съветници и психолозите, а те не са учители. Около 1460 са ресурсните учители", уточни синдикалистката.

Държавата обмисля безплатно обучение за студентите по педагогика

16 October 2018 12:30

Увеличаваме приема за педагози, увеличаваме финансирането за професионалните направления, свързани придобиване на педагогическа правоспособност, предоставяне на допълнителни стипендии. За догодина ще предложим и обучението за студентите по педагогика да бъде безплатно, тоест това ще бъде нещо като трета стипендия. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БГНЕС. Недостигът на кадри според министъра може да се компенсира с преквалифициране, опреснителен курс или въ

МС отпусна 13,6 млн. лв. за обезщетения на персонал в образованието

10 October 2018 13:00

Правителството одобри допълнително 13 637 203 лв. за осигуряване на дейности по Национална програма „Оптимизация на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование“ за 2018 година. Сумата е предназначена за изплащане на обезщетения на персонала за месеците юли и август поради намаляване на числеността му от настъпила промяна в структурата и състава му, при прекратяване на трудови правоотношения на друго основание, или

Учители от област Враца се явиха на изпит за по-висока квалификация

06 October 2018 09:00

Учители от цялата област, членове на Конфедерация на труда „Подкрепа”, се явиха вчера на изпит за придобиване на пета и четвърта професионално-квалификационни степени. Преподавателите от Департамент за информация и усъвършенстване на учители „ Св. Климент Охридски” гр. София, ръководени от доц. д-р Савчева изпитаха кандидатите в град Враца.

Близо 20 млн. лв. за допълнителна квалификация на педагозите

05 October 2018 20:19

На международния ден на учителя просветното министрество обяви, че близо 20 млн. лева ще бъдат отпуснати за допълнителна квалификация на педогозите. Парите са по Оперативна програма „Наука и образование“ и от държавния бюджет. Целта е учителите да се обучат на дигитални умения и нови начини за оценяване на учениците.

Бургаски учители с призове за професионализъм

05 October 2018 17:50

Кметът Димитър Николов и зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева отличиха бургаски учители за постигнатите от тях професионални успехи през годината. Преподавателите работят в две важни сфери от училищното образование - обучение на деца със специални образователни потребности и физическо възпитание. Награди за успехи в професионалната сфера получиха: Старши учител Стоянка Паунова - преподавател в ЦСОП за доказани резултати при работата с деца със СОП; Старши учител Росанка Жеко

Когато Учителят върви пред теб

05 October 2018 08:00

5 октомври е МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ.   Още в Началното училище ни питаха какви искаме да станем, когато пораснем. Наперено отговарях: "Учителка!" С 2 лели отдясно и 2 отляво, надарени и изявени на педагогическото поприще, какъв друг отговор са очаквали.   Влюбвах се във всеки мой учител, който успяваше да ме накара да питам, да жадувам и да мечтая. Помня имената им, лицата им. Помня обичта, защото не си е отишла. Известна истина е, че в Япония, страната на изгряващото слънце, единствените поданици, които не са длъжни да се покланят на императора, са учителите.   Помня мазето на първото ми училище, в което се помещаваше библиотеката. Няма да забравя трепета, който изпитах, когато за първи път пристъпих там. Не съм забравила и първия ми досег с езиците. Винаги ще обичам по специален начин учителите ми, които ме въведоха в света на руския и английския език, а после на сърбо-хърватския, гръцкия и еврейския.   Дойде и моментът, в който се влюбих в Книгата на книгите, Светото писание, Библията. Бях на 15 години. Поглъщах я с трепет. Четях с часове и с вълнение. Тя ставаше живот в мен. Не съм и мечтала, че някога аз ще заставам отпред и първа ще я разгръщам, за да я споделям с други - млади, стари, подрастващи, прохождащи. Господ ми подари тази изключителна привилегия.   Най-любимото ми преподаване е свързано с една специална личност, която беше моя само за малко, а после си смени името. Най-скъпоценните часове съм прекарала с нея. Сменихме няколко илюстровани Библии и немалко книжки, преди още да беше проговорила. Още на 2 години отговаряше на въпроси, свързани с библейски герои и истини.   Най-възторженият ми момент е свързан със сълзи на благодарност, разбира се. Беше 6 сутринта, а лампата в детската спалня светеше. Отворих вратата в почуда, защото отвътре не се чуваше и звук. В леглото с книга в ръка, в захлас заварих пет и половина годишната Вера Зарева (Хърли), която не откъсваше поглед от текста. Преди няколко месеца се беше научила да чете и явно дните не ѝ достигаха, за да се наслади на словата, които откриваше.   Честит Международен ден на учителя, скъпи майки и бащи, баби и дядовци! Вие сте първите учители в живота на децата си. Не допускайте никой да ви отнема тази привилегия.   Честит празник на всички педагози, които не са избягали и не са изоставили това достойно призвание. Честит празник и на всички неделни учители, които първо са опознали въплътеното Слово, преди да го споделят с малки и големи. Трудът ви не е напразен!   Ако сме се научили да следваме Учителя, който е едновременно Бог и Човек, ако вървим в стъпките Му, без да гледаме назад, със съвършено доверие в Неговото най-добро за нас, тогава имаме обещание, че и нашите стъпки ще бъдат достойни за следване един ден. Примерът на Христос не само е завладяващ. Той е неповторим, защото всяка Негова дума получи потвърждение и изпълнение.    Помнете уникалната възможност, която ни е дадена от Небесния Баща. Нека я ценим. Времето лети! 

Сачева представя проект за квалификация на педагогическия персонал

05 October 2018 06:50

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева ще представи нов проект на Министерството на образованието и науката за квалификация на педагогическите специалисти. Проектът „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“ цели да обучава работещите в системата на образованието. Той ще е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и от държавния бюджет.

Млад българин се върна от Англия, за да стане учител в Благоевград

03 October 2018 14:23

Специалистът имал добра работа, автомобил и живеел в къща, но нямал приятели

​Фондацията "Заедно в час" търси учители

30 September 2018 10:47

Фондация "Заедно в час" започна да набира нови учители за 11 региона в страната. Кандидатстването е до 20 ноември, като одобрените ще започнат работа от септември следващата година. Не е нужно те да имат преподавателска правоспособност, но трябва да притежават минимум бакалавърска степен.