Култура

07 октомври 2018 09:01

Дни на японската култура у нас

Японска фиеста по време на традиционните вече у нас Дни на японската култура - и то не само в София. За 29-а поредна година те препълват изложбените и концертните зали....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Представиха проект за музея "Георги Парцалев"

14 June 2019 17:10

Архитектурното решение предвижда създаване на голям културен център в град Левски

Творци от Брежани искат да възродят културните събития в селото

14 June 2019 10:13

Творци от Брежани искат да възродят културните събития в планинското село. Под мотото „Картина и стих” поетесата Снежана Стойнева представи новата си книга от стихове "Искам да живея като птица". Своя авторска изложба подреди и нейната дъщеря Славина Тануши. Писатели, художници и културни дейци от Благоевград се присъединиха към инициативата да се възроди духа на българските села.Вижте повече във видеото.

Международно признание за фестивала "Варненско лято"

10 June 2019 20:55

За първи път български фестивал става лауреат на европейската програма за фестивали и изкуства "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа".

Български букви – пейки край Сена в Париж (СНИМКИ)

02 June 2019 16:29

Пейки с формата на букви от нашата азбука бяха наредени край Сена в Париж на 1 юни по инициатива на Българския културен институт във френската столица. Арт инсталацията, наречена „Българските букви“, ще стои на едно от най-посещаваните места за разходка, развлечение и спорт в града – кейовете на Сена, до Моста на Инвалидите на левия бряг на реката. До края на септември пешеходците ще имат възможност да посядат на пейките, да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия. Проектът представя седем букви от нашата азбука, които са без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука – Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Изработени като пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. из София, създавайки своеобразни литературни кътчета на открито. Към всяка пейка в Париж са приложени стихове на български и френски език на съвременни наши поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Мирела Иванова, Амелия Личева и др. Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон-Рош. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука. Снимка Български културен институт в Париж   Снимка Български културен институт в Париж   Снимка Български културен институт в Париж „Българските букви“ ще гостуват в парижката градска среда през целия летен сезон. Годишно по кея преминават над 2,5 милиона души, а по статистика на Кметството в Париж пикът на посещаемостта е през месеците май, юни, юли и август. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видяни от около 600 000 жители и гости на един от най-посещаваните градове в света, което поставя инициативата сред някои от най-видимите и достъпни за широка публика български културни проекти, реализирани във Франция. От 1991-ва двата кея на Сена са вписани сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. „Българските букви“ е адаптация на инициативата „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ с екип Тодора Радева (директор, идея и изпълнение), художника Кирил Златков, архитектите Анета Василева и Иван Иванов. В Париж проектът се реализира в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Франция. Снимка Български културен институт в Париж   Снимка Български културен институт в Париж   Снимка Български културен институт в Париж "Площад Славейков"

​Почетен знак на държавния глава за големия актьор Павел Поппандов

30 May 2019 19:13

Румен Радев връчи днес почетния знак на държавния глава на Павел Поппандов. Президентът присъства на премиерата на книгата на големия български актьор „Значи съм живял. Автобиография“, която се състоя в рамките на Пролетния базар на книгата в Националния дворец на културата.

Отчитаме ръст от 30% на търговията между България и Япония

30 May 2019 12:00

В ИКТ секторът работят близо 57 000 специалисти, като очакванията са за 10% увеличение на заетите през 2019, подчерта пред японски фирми зам.-министърът на икономиката

​Министерството на културата връчи отличията "Златен век"

28 May 2019 20:57

Министерството на културата връчи отличия "Златен век" на над 70 изтъкнати български творци и институции по случай 24-ти май.

Боил Банов: Културата ни е една от най-силните спойки

24 May 2019 17:27

Министърът на културата поздрави творците и дейците на българската култура и училищата по изкуствата и по културата на един от най-светлите ни празници - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Одри Азуле: Честит празник и да живее България

24 May 2019 12:05

Да се насърчава езиковото многообразие означава да се направи така, че езиците да се превърнат в мостове между индивидите, каза генералният директор на ЮНЕСКО

Откриват постоянната Лятна сцена на НДК

24 May 2019 11:04

НДК вече ще има постоянна Лятна сцена - разположена на открито, в парка зад Двореца. Кино под звездите, както и концерти на утвърдени и начинаещи изпълнители са сред идеите за програмата. Официалното откриване е днес с тазгодишното издание "Празник на буквите". Вижте повече подробности от прякото включване на Александра Гюзелева.