Култура

07 октомври 2018 09:01

Дни на японската култура у нас

Японска фиеста по време на традиционните вече у нас Дни на японската култура - и то не само в София. За 29-а поредна година те препълват изложбените и концертните зали....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Карталов за надписа "Локо София": Фалшива новина

18 October 2018 09:56

Двамата осветители от операта надраскали "Локо София" не на мемориала на жертвите в Хирошима, а на ограда пред строеж. Фалшивата новина се разпространи като инфекция, заяви директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов по бТВ. От сайтове и медии до България стига новина, която няма нищо общо с новините по японска телевизия. Нашите колеги си позволяват да правят тези надписи, но това не е оскверняване, каза Акад. Карталов. Акад. Карталов посочи, че скандалът не е тръгнал от японските, а от българските медии. Той заяви, че инцидентът най-вероятно се е случил след употреба на алкохол от служителите на операта. Те бяха уволнени още вчера. „Аз трябваше да бъда в Канада, но се върнах по средата на пътя. Уволних ги, защото и до мен дойдоха такива хибридни новини, че нашите хора са поругали паметник. Няма да се откажем от нашето решение. Те са извадени от гастрола, освободени са от Софийската опера, но това излишно раздухване идва от нашата татковина", посочи акад. Карталов. Над 25 хил. японци гледаха двата спектакъла „Кармен” и „Турандот” на Софийската опера и балет в Япония. Поканени сме за следващ гастрол, разкри Пламен Карталов.

Софийската опера се разграничава от извършителите на вандалския акт в Хирошима

17 October 2018 13:11

Софийска опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на операта в Япония. Това се казва в позиция на операта, изпратена до медиите и подписана от акад. Пламен Карталов.

Служители на Софийската опера са осквернили мемориала в Хирошима

17 October 2018 11:37

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потвърди за "По света и у нас" директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая.

Ръководството на Локомотив София осъди вандалската проява в Япония

17 October 2018 11:21

Ръководството на Локомотив София осъди остро вандалската проява на фен на клуба в Хирошима. Както е известно, в понеделник Мемориалът на мира в японския град осъмна с графит "Локо София". Деянието беше осъдено снощи и в позиция, разпространена от МВнР.

МвНР осъди оскверняването с надписи на мемориала в Япония

16 October 2018 20:41

С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима, написа външното ни министерство във Фейсбук.

Столична библиотека празнува 90 години от създаването си с юбилейна изложба

15 October 2018 17:28

Изложбата от 30 платна ще представи историята на Столична библиотека, на улиците и площад „Славейков“, архитектурното и културно богатство на този район и част от най-стария градски център

Старият еврейски квартал на София се превръща в "арт сърцето" на столицата

14 October 2018 13:17

Старият еврейски квартал на София има потенциала да се превърне в арт сърцето на столицата. Това показва проучване, оценяващо икономическия профил и перспективите пред района. Мястото е няколко пъти по-голямо от средището на занаятчиите в Пловдив, известно като "Капана" и обединява творци от цялата страна.

Парижки бал в София подкрепя български музикални таланти

14 October 2018 10:57

Пети благотворителен парижки бал се проведе в София снощи. Каузата тази година е подкрепа на български музикални таланти. Средствата ще бъдат разпределени от фондация "Йордан Камджалов".

Дните на японската култура във Варна бяха открити с изложба за икебаната

13 October 2018 12:46

Във Варна Дните на японската култура бяха открити с изложба, наречена "Икебана- от вълшебството на миналото към предизвикателството на бъдещето". В експозицията са включени оригинални цветни композиции. Почитателите на японското изкуство за подреждане на цветя могат да разгледат изложбата във Фестивалния и конгресен център - Варна.

Емблематичното кино "Култура" се завръща с нов адрес в центъра на София

12 October 2018 20:47

Емблематичното кино "Култура" от тази вечер се завръща в центъра на София с нов адрес - улица "Сан Стефано" точно пред БНТ. Новото кино е вдъхновено изцяло от вече несъществуващото кино "Култура", което се намираше на улиците "Солунска" и "Граф Игнатиев". Амбицията на екипа, който приютява духа на старото кино, е новото кино "Култура" да се превърне в уютно убежище в центъра на столицата, в място за изкуство и срещи с приятели. Вижте повече подробности от прякото включване на репортера ни Цвета Младенова.