Култура

07 октомври 2018 23:00

Творчеството на Златю Бояджиев оживява на 3D

Художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти представя пред публика творчеството на Златю Бояджиев, съобщиха от пресцентъра на Община Пловдив. Общински институт "Старинен Пловдив" залагайки на аудио-визуалните технологии на 21-ви ве...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Десетгодишен плевенски художник спечели медал от конкурс в Япония

12 November 2018 12:25

Десетгодишният Максим Монев от плевенската арт школа "Колорит" спечели бронзов медал от 48-мия международен конкурс за детска рисунка в Осака, Япония. Това съобщи ръководителят на арт школата Майя Ананиева. Максим получава наградата за живописната си творба „Ваза с цветя”. Рисунката на плевенското дете се е състезавала  със 62 000 творби на деца от 45 страни. Организатор на международния арт форум е Японската фондация за арт образование Biiku Bunka Kyokai.

Изложба показва първата карта, на която е отбелязан Бургас

12 November 2018 10:23

Съчетаниeтo на две изкуства е един от начините да се докоснем до две съкровища едновременно. Така мислят от Областна администрация в Бургас и Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“. Те са инициатори на концерт под наслов „Музиката на Европа – говорим на един език“ и на изложба на стари карти. Тази вечер от 18 часа в сградата на Областната администрация ще се разкрият тайни от музикалната съкровищница на Евро

СГХГ представя изложбата "Нашата живопис в нови насоки"

12 November 2018 06:45

От 13 ноември до 10 февруари изложбата „Нашата живопис в нови насоки” ще представи една от посоките на развитие на българското изкуство през първата половина на ХХ век. През 30-те и 40-те години художниците обръщат поглед към натурата, към реалността и модерния живот. Някои жанрове (натюрморт, пейзаж, портрет) придобиват значителна популярност, а стила се ориентира към реалистичната художествена пластика. Тези процеси в нашето изкуство са в унисон с общоевропейските тенденции

Почина големият български скулптор Методи Измирлиев

09 November 2018 14:00

Днес почина големия български скулптор Методи Измирлиев на 97 години. Автор на много произведения и паметници из страната, най-известни от които паметник на Боримечката, на Павел Бобеков, паметник на съпротивата във Видин, съавтор на паметника на Съветската армия, фигура и глава на Борис Христов, Георги Димитров и други. Родственик на Христо Смирненски, лауреат на Димитровска награда.

Откриха нова галерия за съвременно изкуство в София

09 November 2018 07:30

"Оборище 5 - галерия и зала" отвори врати вчера вечерта. Това е най-новото място за култура в столицата. То беше открито с изложба на американския творец Стивън Уилсън. Какво казват творбите му на българския зрител и каква ще е мисията на това място - вижте във видеото.

Картини на велики художници излязоха изпод куките на китайски творци (ВИДЕО)

07 November 2018 13:33

Творци пресъздават известни произведения на изкуството с помощта на прежда и куки за плетене Китайска галерия даде нов и интересен поглед върху известни творби на велики художници, пресъздадени не с четки и бои, а с прежда и куки за плетене. Изложбата, която ще бъде открита на 11 ноември в Шанхай, представя световноизвестни класически произведения на изкуството, изплетени на една кука от китайски творци - майстори на плетката. Сред великите произведения на изкуството е и картината "Звездна нощ" на Винсент ван Гог. Плетенето е метод за изработване на тъкан с помощта на прежда и игли / куки. Броят им може да варира от 1 до 6, като понякога се използват и специални приспособления, които свързват повече на брой игли заедно.

Картини, които оживяват пред очите ви (ВИДЕО + СНИМКИ)

06 November 2018 12:13

Казват, че изкуството е вечно, но дали наистина е така? Ако картината, която гледаш изведнъж оживее и започне да диша, бълбука и променя пред очите ти? Талантливата японка Акико Накаяма създава именно такова живо изкуство, което се променя пред очите ти. Японката се завръща в София, за да застане отново пред българската публика, след големия интерес към изкуството ѝ от миналата година. Бълбукащите картини, разказващи истории за различни светове и вселени и потапящи в опияняваща хипноза, ще бъдат придружени от звуци, създадени от E.U.E.R.P.I. с ембиънт музика на живо. Чрез "живите" си картини художничката ни потопи в нежна хипноза на безкрайни бълбукащи мехури и цветове, кара ни да потънем в размисли за света, живота и всичко, което можеше да ни хрумне. Каква картина ще видите или в какъв свят ще ви отведе „живата“ творба пред вас, зависи от самите вас и от това, колко дълбоко ще се потопите. От кръговрата на живота до най-малките клетки, които го съставляват и всичко е във вашето въображение. Като част от магическия пърформанс, който ще се случи на 8 ноември от 21:00 часа в Дом на киното, Акико Накаяма представя и своята самостоятелна изложба в галерия "Аросита". В нея Акико Накаяма представя и своята "жива" изложба от картини, замръзнали в момента на действие. Нея можете да посетите в периода между 1 и 14 ноември, 2018 г. С авторката може да се срещнете на живо и да се включите в разговора за нейното творчество на 8 ноември в 17:30 в галерия "Аросита", часове преди пърформанса в Дом на киното. Коя е Акико Накаяма? Акико Накаяма е родена в Токио. Тя е художник, който описва красотата на преливащата енергия използвайки различни медии, като инсталация, фотография и пърформанс. Работейки с движението и жизнеността на цветовете в съчетание с дигиталните технологии, Акико Накаяма нанася живописни картини, наричайки своя пърформанс "Alive Painting". Тя изобразява резонанса между формите и текстурите, използвайки различни видове течности, всяка със собствена характеристика. През последните години тя активно развива своя проект както самостоятелно, така и в колаборация, обикаляйки света: ARS ELECTORONICA FEST (2016), Австрия, Линц; TEDxХанеда (2015), Япония, Токио; Фестивал на изкуствата DLECTROCITY (2017), САЩ, Детройт. В София Акико ще представи "Alive Painting" заедно с българския проект E.U.E.R.P.I., който ще създаде звукова среда чрез различни ембиънт и дрон звуци, за да потопят публиката в едно истинско абстрактно измерение, където се ражда живото изкуство.

Михаил Неделчев е носител на Наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов"

05 November 2018 23:00

Тазгодишният носител на Наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов" е проф. Михаил Неделчев. Призът е учреден през 2016 г. от Настоятелството на Нов български университет в памет на професор Богдан Богданов - класически филолог, учен, писател, преподавател и общественик.

Във Варна стартира Есенен салон на изкуствата

05 November 2018 08:58

Тази есен Варна отново се превръща в сцена, на която ще се съберат всички изкуства. Традиционният Есенен салон включва 12 културни събития, които ще се проведат в артзалите на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Радио Варна, Фестивалния и конгресен център и читалище „Просвета 1972“. Организатор на събитието е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.  Официалното откриване на Есенни

В НДК се проведе празничният концерт "България - земя благословена"

03 November 2018 22:20

В Националния дворец на културата в София тази вечер се състоя празничния концерт "България - земя благословена" - спектакъл посветен на Деня на народните будители.