Свят

08 октомври 2018 05:18

Хунвей вече не е шеф на Интерпол

Интерпол съобщи снощи, че Мън Хунвей - когото Китай обяви, че разследва за нарушения на закона - е подал оставка като президент на международната полицейска организация, предаде Ройтерс.  Оставката е била получена в генералния секретариат ...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Публикуваха списък на българите, издирвани от Интерпол - вижте ги!

23 January 2019 12:52

Столична дирекция на вътрешните работи публикува днес във фейсбук списък с всички българи, издирвани с червена бюлетина от Интерпол. Към описанието на всеки издирван - името, годините и националността, има и снимка. Това е извадка на най-големите престъпници в страната, пише 24 часа. Към този момент те са 56 души. В списъка може да видим Цветан Василев, Евелин Банев-Брендо, Георги Станоев - Малката Бирма, Ветко и Маринела Арабаджиеви. В списъка е и Митьо Очите, който всъщност е в турски затвор и очаква да бъде екстрадиран у нас. Прави впечатление, че много имена от списъка не са български. Ето тук можете да видите всички българи, издирвани от Интерпол.

След атаката в Богота: Интерпол предлага помощ на Колумбия

18 January 2019 11:13

Интерпол предложи помощ на колумбийските власти за разкриване на извършителите на вчерашния атентат в Богота. Броят на жертвите достигна 21-а. Шофьорът на взривилия се автомобил е свързан с лява бунтовническа групировка.

Според Кремъл изборите за нов директор на Интерпол са легитимни

21 November 2018 13:01

„Разбира се, жалко, че не победи нашият кандидат, но от друга страна, натискът се оказа по-силен, това е очевидно“, коментира говорителят Дмитрий Песков

Ким Чен-ян от Южна Корея бе избран за президент на Интерпол

21 November 2018 10:11

Пропадна кандидатурата на руския кандидат, която Москва смята за най-подходяща

Скандал в Интерпол заради руснак

21 November 2018 07:02

Истински скандал се разрази в Интерпол заради възможността руснак да оглави организацията. Двама критици на Кремъл се обединиха, за да попречат на евентуален избор на руснак за следващ президент на Интерпол, защото по думите им се опасяват, че Москва може да злоупотреби с поста и да преследва свои противници. "Назначаването на такъв човек за ръководител на международната полицейска организация не само ще накърни репутацията на всички държави членки на Интерпол, но ще донесе със себе си и сериозна заплаха за онези, които може да бъдат смятани за потенциални жертви на политически преследвания", каза бившият петролен магнат Михаил Ходорковски на обща пресконференция в Лондон с родения в САЩ финансист Уилям Браудър. През 2013 г. Ходорковски беше помилван от руския президент Владимир Путин, след като прекара десетилетие в затвора за измама, обвинение, за което Ходорковски твърди, че е скалъпено, за да бъде наказан за това, че е финансирал политическата опозиция на Путин. Браудър, който е начело на инвестиционният фонд "Хермитидж кепитал", поведе кампания срещу корупцията и за наказване на представителите на руските власти, които според него са отговорни за смъртта в московски затвор през 2009 г. на адвоката Сергей Магнитски. Междувременно стана ясно, че Европейски страни разглеждат вариант да напуснат Интерпол, ако бъде оглавен от руснак. Александър Прокопчук е обсъждан като вероятен приемник на китаеца Мън Хунвей, който подаде оставка от президентския пост. Съединените американски щати пък подкрепят южнокореец за поста. Надпреварата за приемник на Мън се политизира, след като Александър Прокопчук, бивш генерал-майор от руското министерство на вътрешните работи, се очерта като един от фаворитите за поста.

Русия: САЩ се намесват в Интерпол

20 November 2018 14:50

Писмото на американски сенатори, призоваващи да не се допусне избирането на руския кандидат Александър Прокопчук за шеф на Интерпол, е нагледен пример за натиск и намеса в избори. Това заяви пред журналисти Дмитрий Песков, говорителят на Путин, предаде ТАСС. Тези действия "сигурно са своеобразна намеса в избирателния процес, в изборите в една международна организация. Как другояче да ги оценим? Ето една нагледна проява на намеса", каза говорителят на Кремъл. Група сенатори от двете партии в САЩ публикуваха в понеделник открито писмо до президента Доналд Тръмп с молба да повлияе върху членове на Общото събрание на Интерпол, за да не стане руският кандидат Александър Прокопчук нов шеф на организацията. През август американски сенатори предложиха да бъде ограничено правото на Русия да използва механизма с т. нар. червени бюлетини на Интерпол за международно издирване на лица, тъй като според тях Москва злоупотребява с тази възможност. Тези сенатори твърдяха, че лицата, обявени за издирване по искане на Русия, не бива да бъдат ограничавани, що се отнася до влизането в САЩ, и не бива да им се отказва политическо убежище. Предишният шеф на Интерпол Мън Хунвей подаде оставка през октомври, след като бе арестуван в Китай заради подозрения в корупция. Москва се надява изборите за президент на Интерпол на 21 ноември да бъдат спечелени от руския кандидат Александър Прокопчук.

Интерпол каза "не" на Косово

20 November 2018 13:35

Интерпол не прие Косово за член при гласуването в Общото събрание на организацията в Дубай, предаде ТАСС. По данни на сръбската телевизия против приемането на Косово в Интерпол са гласували 51 държави, сред които Русия, Китай, Испания. "За" приемането й са гласували 68 страни, а 16 са се въздържали. За приемането на Косово в Интерпол е било необходимо две трети от страните в организацията да гласуват "за". През последните години Прищина предприема опити да получи пълноправно членство в редица международни организации, сред които ЮНЕСКО и Интерпол, за да може впоследствие да стане пълноправен член на ООН. Косово вече е член на Световната банка и МВФ.

Руснак може да оглави Интерпол

17 November 2018 20:00

Бившият служител на руското Министерство на вътрешните работи Александър Прокопчук в най-скоро време може да поеме ръководството на Международната организация на криминалната полиция Интерпол, твърди британският в. "Таймс". В момента той заема поста за вицепрезидент на организацията. Ако 56-годишният Прокопчук заеме поста, това ще бъде "значителна победа за Кремъл", пише изданието, цитирано от Би Би Си. До неотдавна Интерпол бе оглавяван от представителя на Китай Мън Хунвей, който през октомври подаде оставка във връзка с разследване за корупция. Преди да стане един от четиримата заместник-ръководители на Интерпол, Александър Прокопчук е имал дълга и успешна кариера в руското вътрешно министерство, за което през 2011 г. става генерал-майор. Изборът за нов ръководител на Интерпол е насрочен за 21 ноември.

Шефът на Интерпол: Правилата забраняват разследване за изчезналия Мън Хунвей

08 November 2018 20:09

Този месец избират нов президент на международната полицейска организация

Съпругата на бившия шеф на Интерпол не знае жив ли е

19 October 2018 10:55

Съпругата на бившия шеф на Интерпол Мън Хунвей, намиращ се в неизвестност от повече от три седмици, заяви, че не е сигурна дали мъжът й е жив, след като беше задържан от китайските власти, предаде ДПА. В интервю за Би Би Си Грейс Мън каза, че няма никаква вест от съпруга си, откакто е изчезнал, и че получавала заплахи по телефона. Преди това тя беше заявила, че нейният съпруг й бил изпратил съобщение в социалните мрежи с текста "Чакай обаждането ми" на 25 септември, деня, в който заминал за Китай от Лион. Хунвей вече не е шеф на Интерпол, вземал подкупи Минути по-късно изпратил последното си съобщение до нея, което било емотиконка, изобразяваща нож, което според нея означава, че той е в опасност. "Смятам, че това е политическо преследване. Не съм сигурна дали е жив", каза Грейс Мън в излъченото снощи интервю за британската телевизия. Тя добави, че според нея "няма граници" на това, което Китай може да направи. "Те са жестоки", заяви съпругата. Мън, който в началото на месеца се оттегли от Интерпол и е също така заместник-министър на обществената сигурност на Китай, е разследван от китайския орган за борба с корупцията. Президентът на Интерпол задържан в Китай "Пред закона няма привилегии и изключения", заяви по-рано този месец китайското министерство на обществената сигурност. "Всеки, който нарушава закона, трябва да бъде строго наказан", добави министерството. БТА