Регионални

09 октомври 2018 14:30

Общински съветници настояват столичани да кажат искат ли инсталация за горене на отпадъци

Общински съветници от БСП, "Глас народен", "Зелените", Симеон Славчев, "Нормална държава" и ДСБ внесоха доклад за искане на местен референдум в София във връзка с изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци в София, предаде репортер на Actua...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Спор между БСП и ГЕРБ за чистотата в София

31 July 2019 22:00

БСП-София и ГЕРБ кръстосаха шпаги по повод чистотата в София. От левицата поискаха столичния кмет Йорданка Фандъкова незабавно да спре обществената поръчка за почистването на града, защото според тях бъдещият кмет на София е този, който трябва да прецени по какви договори да се извършва почистването през следващите години. От ГЕРБ обаче отговориха, че това искане на БСП е опит да се предизвика криза с отпадъците.

Съдът гледа ще гледа делото за референдума за депо за отпадъци в София

07 June 2019 06:53

Административният съд ще гледа делото за отхвърления референдум за завода за изгаряне на отпадъци в София. Делото е заведено от общински съветници от опозицията в Столичния общински съвет. Това се случи след като мнозинството в общината реши да бъде изграден завод за изгаряне на отпадъци в София. Според опонентите заводът ще причини допълнително замърсяване на въздуха в града и за да се вземе решение е нужно провеждането на рефередум.

Продължават проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в София

02 December 2018 21:42

Екипи на Столичния инспекторат са направили допълнителни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, съобщиха от Столична община.

Има ли нарушения при депото за строителни отпадъци във "Враждебна"

01 December 2018 20:24

Единственото депо за строителни отпадъци в София няма да бъде закрито, каквото е изискването от Европейския съюз. Идеята е експлоатацията му да продължи, а около него да се изгради парк. Жителите на "Враждебна" обаче не са съгласни, те искат депото да бъде напълно премахнато от квартала им. Освен от разрастването на депото, хората от района се оплакват от много камиони и шум и сигнализират за запалвания на сметището и изхвърляне на опасни нестроителни отпадъци.

180 милиона лева за инсталацията за RDF-отпадък в София

21 November 2018 15:08

С приблизително 180 млн. лева ще бъде финансирано изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък. Зам.-председателят на СОС: Горенето на RDF дори ще помогне за чистия въздух Правителството даде съгласието си Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г." да подпише договор със Столична община в партньорство с "Топлофикация София" ЕАД за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък. Проектът се финансира от оперативната програма, като общата му стойност е приблизително 370 милиона лева, а отпуснатите безвъзмездно средства са около 180 милиона лева. Да, България: Пишете на Фандъкова за горенето на отпадъци насред София С приетото решение става възможно стартиране на дейностите по изграждането на инсталация за оползотворяване на RDF отпадък, образуван от работата на инсталацията за механично биологично третиране (МБТ) на битовите отпадъци на Столична община - преди проектът да бъде окончателно одобрен от Европейската комисия. Целта на проекта е да се осигури оползотворяването на образуваната в инсталацията за МБТ на Столична община RDF фракция, с което ще се осигури цялост и устойчивост на управлението на битовите отпадъци на Столична община, обясняват от правителствената пресслужба.

София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците с мобилни пунктове и ревю

21 November 2018 10:46

Столична община ще се включи в европейската инициатива – Седмица за намаляване на отпадъците (17-25 ноември 2018 г.) с различни инициативи, насочени към три значими групи отпадъци – електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци и текстилни отпадъци, съобщават от пресцентъра на общината.

Такса смет в София няма да се повишава

19 November 2018 14:25

Такса смет в столицата няма да се повишава през 2019 г. - годината на местни избори, но въпреки това Столичната община ще има рекордни разходи за чистота. Преди време кметът на София Йорданка Фандъкова вече обяви, че няма да се вдигат данъци догодина. Обещано от Фандъкова: до две години всички деца на градина близо до дома им "Няма да има увеличение на такса смет през 2019 г. в столицата", съобщи зам.кметът по направление "Финанси и стопанска дейност" Дончо Барбалов и допълни, че през 2019 г. ще има рекорден бюджет за чистотата. Заместник-кметът по направление "Зелена система, екология и земеползване" Йоана Христова отбеляза, че са отделени 22 млн. лева повече за чистотата. В момента предвижданията ни са план-сметката да е на стойност 250 985 776 лв. - с 12% повече от заложените средства през 2018 г., обясни Христова.  За поредна година се предвижда увеличаване на събирането на едрогабаритни отпадъци - стари дограми, стари врати, мебели, отбеляза тя и допълни, че идеята е да не стигат до нерегламентирано изгаряне. Средствата за едрогабаритни отпадъци ще са с 1,5 млн. лв. повече. За събиране на битовите отпадъци и сметоизвозване са предвидени 63 млн. лева. Планирани са 7,6 млн. лева повече за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, съобщи БТА. Такса "смет" ще се увеличи драстично. Но не се знае кога Столичното кметство е предвидило два пъти повече  средства за миене на улиците. Освен това се увеличава делът на машинното метене за сметка на ръчното. Улиците на масовия градски транспорт ще се чистят само машинно. Девет пъти ще бъде увеличено машинното метене и на тротоари и велоалеи. В проектобюджета на столицата за 2019 г. се увеличават и средствата за нови цветни площи, по-добро поддържане на зелените пространства и възстановените междублокови пространства. По това перо за догодина са разписани 21,6 млн. лева. Акцентът ще е работа в по-крайните квартали. От "Московска" 33 обещават през зимата по-добра поддръжка на вътрешнокварталните улици. Планираното увеличение на средствата за тази дейност ще е 5,3 млн. лв., като включва и по-голяма интензивност на поддръжката и на общинските и републиканските пътища извън урбанизираната част на общината. Фандъкова: Доказала съм, че съм абсолютно безкомпромисна към коя да е фирма 55 млн. лева се отделят за проучване, проектиране, изграждане, поддръжка и експлоатация на инсталациите и съоръженията за третиране на битови отпадъци, рециклирането и оползотворяването. Те са с 26% повече от средствата, заложени през 2018 г., като се увеличават с над половин милион лева средствата за транспортиране и оползотворяване на RDF-гориво. Досега то се гореше в циментовите заводи срещу 5 милиона лева, които плащаше Столичната община.

Проверяват за нерегламентирано горене на гуми и отпадъци в София

10 November 2018 14:18

Проверки за нерегламентирано горене на гуми и отпадъци в район "Красна поляна" снощи и рано тази сутрин установиха горене на гуми на едно място и две запалени на открито огнища. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова от профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Защо няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в София?

09 November 2018 08:15

Местен референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ "София" няма да има, реши Столичния общински съвет. От БСП обявиха, че ще обжалват решението в съда и ще продължават да настояват за провеждането на допитването, като съберат гражданска подписка. Управляващите от ГЕРБ контрираха, че не бива да се злоупотребява със страховете на хората, че инсталацията е опасна за здравето. Искането за провеждане на референдум беше внесено от 15 опозиционни общински съветници.

Няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "София"

08 November 2018 15:47

В София няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ "София". Това реши Столичният общински съвет след три часови дебати.