Икономика и бизнес

09 октомври 2018 17:13

Забраниха движението на част от дизеловите коли в Берлин

Съдът в Берлин постанови, че столицата трябва да наложи забрана върху движението на дизелови коли, чиито емисии на азотен оксид превишават позволените стойности. Решението е по дело, заведено от неправителствената организация за защита на околната с...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Доколко електромобилите щадят околната среда

22 April 2019 08:52

Германско изследване поставя под въпрос доколко щадящи околната среда са електромобилите, предаде ДПА, цитирана от БТА. Според проучването електромобилите помагат в борбата срещу климатичните промени само на хартия и всъщност вредят повече от дизеловите коли. Професорът по физика от Кьолн Кристоф Бухал е изготвил разпространения миналата седмица доклад заедно с колегите си Ханс Дитер Карл и Ханс-Вернер Зин за германския Институт за икономическо развитие Ифо (Ifo). Производителите на електромобили лицемерно не щадят природата и хората Като се вземат предвид емисиите въглероден диокдис, изхвърляни при производството на батериите за електромобилите и при производството на електроенергия от невъзобновяеми източници в Германия, електромобилите "натоварват" климата с 11 до 28 процента повече, отколкото дизеловите коли, установява изследването. Използва се много енергия за добива и обработката на литий, кобалт и манган, които се използват в батериите на електромобилите. Швейцарската полиция минава на електромобили Тесла Батерията на "Тесла Модел 3" произвежда 11 до 15 тона въглероден диоксид, сочи проучването. Животът на батерията е 10 години, а за година има капацитет да измине 15 000 километра. Това означава 73 до 98 грама въглероден диоксид на километър, според авторите на изследването. Автомобилостроителите планират да предлагат все повече електромобили, но според авторите на изследването за климата ще бъдат по-добри двигателите, задвижвани с метан, тъй като техните въглеродни емисии са с една трета по-ниски от емисиите на дизеловите двигатели. 

Ограниченията за вредните емисии – новият голям проблем за автомобилните компании

21 April 2019 11:25

Най-голямото предизвикателство пред европейските автомобилни производители е изпълнението на новите ограничения за вредни емисии. До 2021 г. те трябва да намалят средните въглеродни емисии до 95 грама на километър. Всеки следващ грам CO2 ще струва на компаниите 95 евро, умножено по броя на продадените автомобили през годината. Това прави около 30 млрд. евро, пресмята Financial Times.Целите на ЕК до 2030 г. Ключовите цели за периода са:- Намаляване с най-малко 40%...

Въглеродният диоксид от камиони – с 30 на сто по-малко до 2030 г.

18 April 2019 14:34

Европарламентът одобри днес първото европейско законодателство за емисии от камиони и тирове. Целта му е да се спре увеличаването на емисиите от пътния транспорт. Пакетът бе неофициално договорен през февруари между евродепутатите и румънското председателство на Съвета на ЕС. Той изисква емисиите на въглероден диоксид (CO2) от тежкотоварни автомобили като камиони и тирове да бъдат намалени с 30 на сто до 2030 г, с междинна цел за намаляване от 15 процента до 2025 г. ЕС реже с 35 на сто вредните газови емисии от колите Също така до 2025 г. производителите ще трябва да гарантират, че поне 2% от пазарния дял от продажбите на нови превозни средства идва от такива с нулеви и ниски емисии. Така ще се противодейства на постоянно нарастващите емисии от пътния транспорт, от които около една четвърт се дължат на тежкотоварните превозни средства. До 2022 г. Еврокомисията ще трябва да предложи нови цели за периода след 2030 г. Това е в съответствие с Парижкото споразумение за климатичните промени. „Регламентът ще помогне за намаляване замърсяването по пътищата ни и ще подобри качеството на въздуха“, коментира главният докладчик по темата – холандският евродепутат Бас Ейкхаут от парламентарната група „Зелените“. „Бъдещето на чистите камиони трябва да бъде водено от иновацията. Следователно това законодателство трябва да насърчава индустрията да стимулира промените и напредъка в технологиите“, допълни той. За да влезе текстът в сила, той трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС. Тежкотоварните автомобили изпускат 27 на сто от емисиите на въглероден диоксид CO2 от пътния транспорт и почти 5 на сто от емисиите на парникови газове. Това са данните от 2016 г. От 1990 г. насам емисиите на тежкотоварни автомобили са се увеличили с 25%. Причина е главно увеличението на автомобилния товарен превоз. Очаква се тенденцията да продължи, ако бъдат приети и приложени нови политики.

Проектонаредба предвижда нови екокатегории за автомобилите

17 April 2019 08:55

Стикер с вграден чип ще показва екокатегорията на автомобила. Екологичните групи са пет и ще се определят при техническия преглед на превозното средство. В дните с пикови стойности на замърсяване на въздуха, на автомобилите, които отделят високо количество вредни емисии ще може да се забранява да влизат в центъра на градовете. Новите екокатегории ще взимат предвид вида гориво, като така автомобилите с газови уредби ще бъдат облекчени.

ЕК обвини БМВ, Даймлер и Фолксваген в "тайно споразумение" срещу ограничаването на вредните емисии

05 April 2019 15:22

"Европейските потребители може би са били лишени от възможността да купуват автомобили с най-добрата налична технология", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер

На 1 април Щутгарт забранява старите дизели

29 March 2019 15:02

В деня на шегата няма да им е до смях в Щутгарт, тъй като дизеловите автомобили с Евро 4 (и надолу) ще бъдат спрени от движение (и паркиране) в града.

ЕС е ясен: бъдещето принадлежи на електромобилите

29 March 2019 09:30

Европейският парламент прие още по-стриктни мерки за намаляване на CO2, което значи едно: производителите нямат друг шанс, освен да форсират лансирането на електромобили.

Германия се нуждае от милиони електромобили

28 March 2019 14:43

За да отговори на Парижкото споразумение, по пътищата в Германия трябва да потеглят милиони електрически автомобили през следващото десетилетие.

ЕП подкрепи по-високите лимити на емисии на CO2 за нови автомобили

28 March 2019 09:55

Целта е 37,5% намаляване на емисиите на парникови газове за нови автомобили и 31% за нови лекотоварни автомобили до 2030

Германия ограничи забраните за дизеловите коли

15 March 2019 16:58

Германските депутати одобриха днес закон, който цели да ограничи въздействието на забраните за движение на стари дизелови коли, наложени от съда в редица германски  градове, предаде АФП. "Забраните за движение са много драстична мярка и не могат да бъдат ефективен отговор, освен ако не бъдат взети и други, които да позволят в краткосрочна перспектива да бъдат спазвани нормите", коментира вчера Флориан Пронолд, държавен секретар по опазването на околната среда, при първото гласуване на текста в Бундестага, долната камара на германския парламент. Подобни мерки вече се оценяват като "неоснователни" в градовете, където концентрацията на азотен диоксид не превишава 50 микрограма на един кубичен метър въздух. Днес Бундесратът, горната камара на парламента, даде зелена светлина на закона. След поредица съдебни решения, задължаващи общините да забранят най-замърсяващите коли, най-старите дизелови не могат да се движат в Щутгарт и по редица уличи на Хамбург. Очакваше се скоро и други градове да бъдат включени в този списък. Като промени закона, управляващата коалиция, често критикувана заради тесните си връзки с автомобилостроитената промишленост, се надява тези ограничения, които предизвикват гнева на шофьорите, да бъдат отменени.