Образование и семейство

09 октомври 2018 18:30

2/3 от родителите някога са прилагали телесни наказания и други травмиращи практики към децата си

Приблизително около 2/3 от родителите някога са прилагали телесни наказания и други травмиращи практики към децата си, като изолация в стая, ненамеса при опасност от нараняване и причиняване на дискомфорт чрез стоене в неудобна поза. Общо 88% от р...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Боят на деца става престъпление в България

11 January 2019 21:31

Това предвижда проект за национална стратегия за детето за периода 2019 - 2030 г., публикуван за обществено обсъждане

Детската самота - новият социален проблем за България

11 January 2019 15:05

Проектът на Национална стратегия за детето 2019-2030 година представи анализ на ситуацията

Заедно срещу насилието в училище

21 December 2018 12:47

Насилието и тормозът в училище са проблем за децата в цял свят. Според проучване на УНИЦЕФ, над половината тийнейджъри по света са били поне веднъж обект на насилие от страна на връстници във и около училище. Физическото насилие и тормозът пречат на образованието на над 150 милиона деца на възраст 13-15 години. България е сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. Затова УНИЦЕФ стартира кампанията „Заедно срещу насилие

Национална база данни на МВР ще събира информация за деца в конфликт със закона

12 December 2018 15:24

Нова национална база данни на МВР ще събира информация за регистрираните случаи на деца в конфликт със закона и жертви на престъпления.

Как изглежда насилието през погледа на децата?

11 December 2018 10:20

Как изглежда насилието и как се чувства едно дете, станало жертва на такова? Интерактивна инсталация, която е част от кампания на УНИЦЕФ срещу насилието в училище, ни поставя на мястото на децата, сблъскали се с тормоза от първо лице. Повече, вижте във видеото.

СУ "Иван Вазов” - Мездра бе домакин на първа среща по eвропроект срещу насилието

11 December 2018 09:00

Приключи първата работна среща по проекта за междуучилищен обмен "Be Buddy NOT Bully" ("Бъди приятел, а не насилник"), домакин на която от 2 до 8 декември 2018 г. бе Средно училище "Иван Вазов" - Мездра. Проектът се реализира по програмата на Европейския съюз за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа "Еразъм+", а партьори по него, освен мездренската гимназия, са учебни заведения от Фокша̀ни (Румъния), Орду (Турция), Шилува (Литва) и Лерена (Испания). Проектът е с продължителност две години и е насочен срещу намаляването на тормоза в училище и в семействата, предимно сред децата в риск.

13-годишно момиче се озова в болница след бой със съученичка

07 December 2018 12:27

13-годишно момиче се озова в болница, след бой със съученичка. Случката се разигра тази сутрин в столичното 24 СОУ в ж.к. "Хаджи Димитър". "В 10.26 часа получихме сигнал за пострадало момиче след побой в 24 СОУ "П. К. Яворов" в "Хаджи Димитър". Екипът е пристигнал на място на десетата минута. Момичето е хоспитализирано в ИСУЛ със съмнение за счупен хрущял на носа", каза говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска, цитирана от Канал 3.

УНИЦЕФ стартира кампания за насилието в училище

26 November 2018 17:20

Всяко второ дете е било жертва на насилие в училище, сочат данните от последното проучване на УНИЦЕФ. Затова от благотворителната организация и образователното министерство стартираха кампанята "Заедно срещу насилието". В нея седмокласници ще дават пример на петокласници. Представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита смята, че насилието в България, както и в други страни, е високо, не само в училище, а и сред децата като цяло. Случаите на тормоз и насилие в училищата за 2016 и 2017 г. са над 8,000. Това значи средно по 30 инцидента дневно.  {cbrelatedarticle count="2" /}  В световен мащаб около половината от учениците на възраст 13-15 години – около 150 милиона – съобщават за насилие от страна на техни връстници във или около училището. Тази стойност включва ученици, които съобщават, че са станали обект на тормоз през последния един месец или че са участвали в сбиване през последната година.насилие над децауницефМОН

Петима мъже са задържани за сексуална експлоатация на деца

23 November 2018 16:32

Петима мъже са задържани за разпространяване на сцени със сексуална експлоатация на деца, съобщи МВР. Операцията на служители от отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП е проведена в Стара Загора, София, Казанлък и Димитровград под наблюдението на Софийската районна прокуратура.

Ученик беше нападнат от свои връстници в Русе

23 November 2018 12:26

Пореден случай на агресия сред ученици. Момче от 11-и клас от русенското училище "Васил Левски" беше нападнат от свои връстници вчера. Побоят е започнал след 18 часа в двора на училището, където са монтирани камери. Момчето е с травми на лицето и окото и с мозъчно сътресение. Настанено е в русенската болница за наблюдение.