Икономика и бизнес

09 октомври 2018 21:15

България, Полша и Словакия искат от ЕС мерки срещу замърсяването на въздуха

България, Полша и Словакия настояват Европейският съюз да предприеме мерки срещу замърсяването на въздуха в държавите от Източна Европа, след като все повече градове в Западна Европа въвеждат забрани за движение на дизелови автомобили с високи вредни...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Затварят центъра на Лондон за ден без коли

20 June 2019 14:26

За първи път големите шосета ще бъдат празни

Нено Димов: Североизточна България отговаря на условията за чист въздух

31 May 2019 08:00

Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Следим качеството на въздуха вече онлайн

30 May 2019 20:36

От днес можем да следим качеството на въздуха в определено населено място в реално време. Достатъчно е да влезем в новата система за информиране, която вече е на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. Досега агенцията информираше за качеството на въздуха на следващия ден след измерванията.

Пластмасовите отпадъци застрашават и въздуха

20 May 2019 11:34

Замърсяването на океаните с пластмаса вреди на най-дребните организми - бактериите, пише сп. "Къмюникейшънс байолъджи", цитирано от БТА. Авторите се позовават на резултатите от австралийско изследване. Над половината от българите смятат, че има проблеми със замърсяването на въздуха Учените от университета "Маккуори" са установили, че в частност химикалите, процеждащи се от пластмасовите отпадъци, ограничават растежа и увреждат фотосинтезата и съответно производството на кислород на Prochlorococcus. Въпросните микроорганизми са най-изобилните фотосинтезиращи бактерии в океаните. Иде нова екокриза - от пластмасовите бутилки Смята се, че бактериите Prochlorococcus самостоятелно допринасят за 10 процента от производството на кислород на Земята, сочи изследването. Румъния забрани пластмасовите торбички. А у нас кога? Чрез вредите, които нанася на микроорганизмите, замърсяването на океаните с пластмаса застрашава и въздуха, който хората дишат всеки ден.

Административният съд заседава по делото за чистотата на въздуха в София

20 May 2019 06:24

То е заведено от неправителствени организации срещу Столичната община.

ДАНС: Мръсният въздух - риск за националната сигурност

18 May 2019 14:04

Според учени от института "Скрипс" концентрацията на въглероден диоксид в земната атмосфера е достигнала рекордно ниво

И “Рено” е заплашена от “Дизелгейт”

13 May 2019 16:42

Френският автомобилостроител “Рено” (Renault) е заплашен от скандал за укриване на вредни емисии от дизеловите си коли подобен на германския “Дизелгейт” с “Фолксваген” (Volkswagen), съобщава “Монд” днес. Доклад на Висшия институт по автомобили и транспорт на Франция, с който предстои да бъде публикуван и с който вестникът разполага, показва, че тестове на дизеловите модели “Каптюр” (Captur) и “Клио IV” (Clio IV) са показали по-ниски емисии при лабораторни изпитания и по-високи -  на пътя благодарение на модификации на устройствата за улавяне на вредния азотен окис. Френски съд през октомври 2017 година нареди да бъдат извършени изпитанията, за да установи дали “Рено” е заблуждавала обществото за истинските емисии на колите си. Опитите са показали, че системата за улавяне на вредните газове не работи под и над определени температури на въздуха и не пречиства нищо при скорост на автомобила под 50 километра в час. Това е горната граница за централните части на градовете, където има най-много хора изложени на опасност от вредните емисии. "Монд" отбелязва, че емисиите на азотни окиси и на фини  прахови частици от дизеловите двигатели са причина за 48 000 случая на преждевременна смърт годишно във Франция.

Още един европейски град забранява бензина и дизела

07 May 2019 06:01

В Амстердам ще бъде въведена пълна забрана за движение на дизелови и бензинови автомобили. Първата стъпка ще бъде направена следващата година.

Великобритания може да ускори забраната на ДВГ

02 May 2019 14:47

Преди две години Великобритания заяви, че през 2040 г. ще забрани продажбата на автомобили с двигател с вътрешно горене. Сега се окачва, че тази мярка може да бъде изтеглена напред.

Доколко електромобилите щадят околната среда

22 April 2019 08:52

Германско изследване поставя под въпрос доколко щадящи околната среда са електромобилите, предаде ДПА, цитирана от БТА. Според проучването електромобилите помагат в борбата срещу климатичните промени само на хартия и всъщност вредят повече от дизеловите коли. Професорът по физика от Кьолн Кристоф Бухал е изготвил разпространения миналата седмица доклад заедно с колегите си Ханс Дитер Карл и Ханс-Вернер Зин за германския Институт за икономическо развитие Ифо (Ifo). Производителите на електромобили лицемерно не щадят природата и хората Като се вземат предвид емисиите въглероден диокдис, изхвърляни при производството на батериите за електромобилите и при производството на електроенергия от невъзобновяеми източници в Германия, електромобилите "натоварват" климата с 11 до 28 процента повече, отколкото дизеловите коли, установява изследването. Използва се много енергия за добива и обработката на литий, кобалт и манган, които се използват в батериите на електромобилите. Швейцарската полиция минава на електромобили Тесла Батерията на "Тесла Модел 3" произвежда 11 до 15 тона въглероден диоксид, сочи проучването. Животът на батерията е 10 години, а за година има капацитет да измине 15 000 километра. Това означава 73 до 98 грама въглероден диоксид на километър, според авторите на изследването. Автомобилостроителите планират да предлагат все повече електромобили, но според авторите на изследването за климата ще бъдат по-добри двигателите, задвижвани с метан, тъй като техните въглеродни емисии са с една трета по-ниски от емисиите на дизеловите двигатели.