Здраве

10 октомври 2018 08:18

Д-р Велизар Шиваров - да работиш с нобелови лауреати за медицина

Д-р Велизар Шиваров е българският лекар, работил лично с нобеловия лауреат за медицина - японецът проф. Тасуку Хонджо от Университета в Киото, който тази година е лауреат на наградата заедно с проф. Джеймс Алисън от Университета в Тексас. В ефира на ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Нови правила за младите лекари с обучение на държавна издръжка

23 July 2019 20:30

Нова наредба задължава лекари специализанти, чието обучение е поето от държавата, да работят три години в болници, посочени от здравното министерство. Това е мярка срещу недостига на кадри и изтичането на млади лекари в чужбина.

Военните ни медици получиха награди след успешна мисия в Мали (СНИМКИ)

10 July 2019 15:42

20-ият военномедицински екип на България се завърна след 4-месечна мисия в Мали с отлична оценка за представянето си. Ротацията идва седмица, след като техни колеги заминаха, за да подсигурят Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.

Стартира конкурс за 30 лекарски длъжности към ВМА

02 July 2019 15:00

Министерство на отбраната стартира конкурс за 30 вакантни длъжности във Военномедицинска академия (ВМА). Приемът е за лица, завършили граждански висши училища в страната и в чужбина. Обявените места са за лекари, като има свободни позиции в няколко клиники – в София, Варна, Плевен, Сливен.

Ако сте медик и искате да работите в Германия

28 June 2019 21:11

От години Германия изпитва недостиг на високо квалифицирани специалисти, в това число и медици. Известно е, че германските служби по труда активно набират лекари и среден медицински персонал и от България. Но се оказва, че не е толкова просто да се стъпи на германския трудов пазар. Една от пречките е тромавата германска процедура по признаването на чуждите професионални квалификации. В Северен Рейн-Вестфалия са на път да облекчат значително тази процедура за медицинските професии и по този начин да си осигурят предимство пред останалите германски провинции в битката за най-квалифицираните чуждестранни специалисти. Специализираното издание Ärztezeitung („Лекарски вестник") съобщава, че молбите за признаване на чуждестранната квалификация вече ще могат да се подават по електронен път направо от чужбина. Освен това от 2020 година нататък признаването на чуждестранните професионални квалификации в Северен Рейн-Вестфалия вече ще бъде централизирано – за тях ще отговаря окръжното правителство в Мюнстер. Досега проверките се извършваха на шест различни места, което създаваше значителен хаос. Най-много медици идват от Украйна, България и Румъния Твърде стряскащи бяха и сроковете, в които се извършваха въпросните проверки. За лекарите, например, цялата процедура отнемаше близо 200 дни. Сега е предвидено службата в Мюнстер да проверява пълнотата на подадените документи в срок от 14 дни, а до издаването на окончателното решение да преминават не повече от два месеца. Здравният министър на Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман казва в тази връзка, че германското здравеопазване още десетилетия напред ще се нуждае от чуждестранни специалисти. През 2017 година в най-многолюдната германска провинция са били подадени общо 3 831 молби за признаване на медицински квалификации, придобити в чужбина - с 19% повече, отколкото година по-рано. Най-голям брой квалифицирани кадри в провинцията идват от Украйна, България и Румъния. За тези страни отливът на специалисти е драматичен. През последните няколко години 26 хиляди румънски лекари са напуснали родината си - толкова, колкото Северен Рейн-Вестфалия обучава за 13 години, е цитиран да казва здравният министър.

Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна

26 June 2019 12:26

Осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна. Това допълнително натоварва екипите, които в момента работят там. Липсата на медици се усеща най-вече през лятото, когато работата се увеличава.

Млади български лекари ще специализират във високотехнологични болници в Израел

25 June 2019 20:52

Млади български лекари ще специализират във високотехнологични болници в Израел от есента. Очаква се тази възможност да повиши качеството на грижите за пациентите у нас. Сътрудничеството ще се осъществи благодарение на подписания днес Меморандум за сътрудничество между Българският лекарски съюз и организацията на евреите в България „Шалом".

Джипита, акушери и кардиолози най-много

17 June 2019 13:54

Най-много лекари има в Плевен, Пловдив, София и Варна, най-малко в Кърджали и Перник

Хирурзи спасиха живота на 5-годишно момченце с прерязана от стъкло ръка

12 June 2019 15:54

Медиците се радват, че са спасили не само живота на детето, но и ръката му

Председателят на БЛС: Договаряме цени за дейности, не заплати

12 June 2019 07:33

Българският лекарски съюз, по волята на законодателя, е партньор във формирането на политиката в здравеопазването, когато договаряме цени за дейности, а не за заплати. Нямаме възможност да договаряме заплати. Това коментира в сутрешния блок на БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Наградиха медици от инициативата "Лекарите, на които вярваме"

29 May 2019 21:14

550 медици бяха отличени от пациентите им в рамките на инициативата на в. "24 часа" - "Лекарите, на които вярваме". Те получиха наградите си на церемония в София.