Християнство

10 октомври 2018 12:09

Папата направи сравнение между аборта и наемните убийци

Папа Франциск сравни правенето на аборт с наемането на убиец по договор. "Прекъсването на бременност е като премахване на някого... Да се отървеш от човешкото същество е като да прибегнеш до наемен убиец за решаване на проблем", каза Франциск в обръщ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Папа Франциск отправи критики към "културата на обиди" в социалните мрежи

09 June 2019 16:00

В традиционната си неделна меса от площад „Св. Петър“ папа Франциск отбелязва, че „колкото повече използваме социалните медии, толкова по-малко социални ставаме“. „Днес е модерно да се хвърлят прилагателни“, заяви Светият отец и призова хората да реагират „на злобата с добро“. Самият папа Франциск има официален акаунт в Туитър с 18 милиона последователи.

Протести срещу абортите се проведоха в няколко града в Хърватия

25 May 2019 17:09

Хиляди хора, участващи в борбата срещу абортите, излязоха на улиците в събота в три града в Хърватия, предава Франс прес.

Тръмп проговори за абортите, позовавайки се на Роналд Рейгън

19 May 2019 15:24

Президентът на САЩ Доналд Тръмп за първи път коментира темата с абортите, след като няколко щата въведоха ограничения. Най-драстични те са в Алабама, където забраниха прекъсване на бременност, дори когато тя е в следствие на изнасилване, а наказанието може да е до 99 години затвор за лекари - нарушители. Тръмп се обяви "твърдо в полза на живота", но с уговорката, че допуска изключения в случай на насилие, кръвосмешение, медицински показатели. "Както повечето знаят и за онези, които биха искали да знаят, (ще кажа, че) се обявявам твърдо в полза на живота с три изключения: изнасилване, кръвосмешение и защита на живота на майката - същата позиция като тази на Роналд Рейгън", обясни президентът на САЩ в Туитър. Алабама забранява абортите дори при изнасилване и кръвосмешение Въпросът за доброволното прекъсване на бременността ще бъде в центъра на следващата президентска кампания в САЩ през 2020 г., прогнозират анализатори, съобщи БТА. Доналд Тръмп спечели на своя страна религиозната десница, поначало скептично настроена към разведения милиардер, с обещанието да назначи съдии - противници на абортите, във висшата съдебна инстанция на страната. След избирането си президентът назначи във Върховния съд двама магистрати - Нийл Горсъч и Брет Кавано, тъй че съдиите прогресисти вече са малцинство в този огран - четирима от общо девет, отбелязва АФП. Оттогава религиозната десница се надява Върховният съд стъпка по стъпка да преразгледа историческото си решение, легализирало абортите. ВМРО с идеи за интеграция: "държавни" аборти, трудова повинност... След Алабама и Мисури забрани тази седмица абортите по-късно от осмата седмица на бременността. Всички тези закони са в очебийно противоречие с ключовото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", гарантиращо правото на американките да абортират при нежизнеспособен зародиш (до 24-ата седмица на бременността). Тоест - заради решението от 1973 г. сега съдилищата ще трябва да блокират приетите органиения и наказания. Надеждите на консервативните среди е наистина казусът да стигне отново до Върховния съд. С огромно мнозинство ирландците одобриха абортите Доналд Тръмп поиска конгресът да забрани абортите при напреднала бременност. "Колкото до късните аборти, радикалната левица се цепи вътрешно по въпроса (. . .) Трябва да останем единни и да спечелим в името на живота през 2020 г.", написа той снощи в Туитър.

Американският щат Алабама забрани абортите

15 May 2019 11:07

Националната организация на жените нарече забраната "неконституционна" и заяви, че това е "прозрачно усилие да се засили политическата подкрепа за кандидатите противници на абортите в предстоящите избори"

Папа Франциск към децата: Първото причастие преди всичко е празник

06 May 2019 11:55

Светият отец даде първо причастие на близо 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово" в града

Слово на папа Франциск към Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП

05 May 2019 12:35

Ваше Светейшество, почитаеми Митрополити и Епископи, скъпи братя, Христос воскресе! В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана „Томина неделя". Съзерцаваме апостола, който слага ръка в...

Папа Франциск: Христос возкресе! Да бъдат благословени Кирил и Методий

05 May 2019 11:16

"Христос возкресе". С тези думи на български започна словото на папа Франциск в България. Той припомни, че нашата страна е "място на среща на различни култури, мост между източна и южна Европа. врата към Близкия Изток. "Християнските корени са много стари тук. Те захранват международната общност", каза папа Франциск. Той отправи поздрави към православните, католиците, мюсюлманите и евреите. "Всички заедно ще трябва да установим мирът. Да бъдем носители на желанието за мир. Нашето общуване трябва да бъде пропито с уважение, с респект към човешкото достойнство. Трябва да изкажем гласно нашето несъгласие с всякакъв вид насилие", каза папата. Той изтъкна, че Кирил и Методий са "евангелизаторите на славянските народи". "Да бъдат благословени светите Кирил и Методи, съпатрони на Европа. Те са пример за нас. остават след повече от хилядолетие", каза папата. Папа Франциск припомни, че повече от 2 млн. българи са в емиграция. "Трябва да се справим с демографската зима, която е паднала като ледена завеса като голяма част в Европа като последствие от намаляването на доверието в бъдещето", каза папа Франциск. И насърчи българските власти да създавт условия за това младите българи да не емигрират. "Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства среща между различни култури, които тук от векове живеят заедно. Интегрирана в ЕС, със солидни връзки с Русия и Турция. Бог да благослови България, да я запази мирна, да я направи просперираща и щастлива", каза папа Франциск. Преди това президентът Румен Радев заяви: "Днес с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ, една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра пред 12 века, преодолял всичи изпитания благодарение на своите добродетели, църквата, кирилицата, вярата и знанието. Българската столица носи името на Божията премъдрост. Мирът е траен, само когато тържествуват хуманизма. Българското общество не търпи расизъм и ксенофобия", каза президентът. И припомни, че в центъра на София на няколко метра има правосавен храм, джамия, католическа църква и синагога. "Стени се издигат лесно, мостове се градят трудно. В многовековните отношения между България и Ватикана доминират добрите отношения, заслугата е на майсторите на мостове", каза президентът.  

Папа Франциск с обръщение към българите

03 May 2019 13:42

Папата отбелязва делото на Кирил и Методий, както и срещата си с патриарх Неофит

Папа Франциск: Безработицата е световна трагедия!

01 May 2019 17:07

Главата на Римокатолическата църква призова вярващите да се молят за онези, които не могат да намерят нова работа

Българският език прозвуча във Ватикана с политически оттенък

22 April 2019 10:16

"Във всяка една литургия има молитва, в която църквата изразява чрез няколко миряни намеренията си", разясни ръководителят на секцията с нашия език в радио "Ватикана" Димитър Ганчев