България

10 октомври 2018 13:48

Премиерът и апостолическият нунций в България обсъдиха възможна визита на папата

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с апостолическия нунций в България Анселмо Гуидо Пекорари, съобщиха от пресслужбата на правителството. По време на разговора бяха подчертани добрите взаимоотношения между България и Ватикана. Дискутирани...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Българският език прозвуча във Ватикана с политически оттенък

22 April 2019 10:16

"Във всяка една литургия има молитва, в която църквата изразява чрез няколко миряни намеренията си", разясни ръководителят на секцията с нашия език в радио "Ватикана" Димитър Ганчев

Подготвят трон за папа Франциск в Раковски

19 April 2019 10:09

Тронът, на който ще седне папа Франциск при посещението си в Раковски,се претапицира за височайшата визита. Той беше използван и при посещението на папа Йоан Павел Втори в Пловдив през 2002 г.

Сестрите от манастира "Св. Елисавета" в Раковски се готвят за визитата на папата

17 April 2019 18:16

Главата на Римокатолическата църква ще посети Францисканския манастир "Св. Елисавета" по време на официалната си визита в град Раковски на 6 май. Папа Франциск ще се срещне със сестрите-мисионерки и ще обядва в салона на манастира.

Правителството отпусна 866 000 лв. за посещението на папа Франциск

17 April 2019 12:39

Правителството одобри допълнителните разходи за 2019 г. в размер на 866 000 лв. за организирането и провеждането на посещението на папа Франциск. От тях по бюджета на Министерския съвет се отпускат 759 000 лв. За Министерството на вътрешните работи са предвидени 77 000 лв., а за  Националната служба за охрана - 30 000 лв. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за настоящата година. Папа Франциск ще бъде у нас на 5-7 май. Неговото официално посещение е първо на глава на Ватикана и на Римокатолическата църква от 17 години насам. То има важно значение за утвърждаване на България като модел за етническа и религиозна толерантност и като повод за положителни послания към българската общественост за мир и добруване. Папата ще се срещне с представителите на държавните власти, с Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, с дипломатическия корпус и с гражданското общество. Папа Франциск ще се срещне също с представителите на религиозните вероизповедания, като по време на своята визита ще посети градовете София и Раковски.

Как Раковски се подготвя за папа Франциск

15 April 2019 11:03

След по-малко от месец Светият отец ще посети България

Фабрика от Първомай шие знамето на Ватикана за посрещането на папата

14 April 2019 10:55

Броени дни преди посещението на папа Франциск в Раковски, във фабриката за знамена в Първомай кипи усилен труд. Тук до средата на април трябва да бъдат ушити близо 900 флага, с които ще бъде украсен градът.

Избраха с гласуване картина за папата

12 April 2019 21:21

Картина на Бойчо Котов ще бъде подарена на папа Франциск в Раковски на 6 май. Творбата беше избрана днес след гласуване. В конкурса на общинската администрация се включиха общо 8 души, които не се занимават професионално с рисуване.

В Чипровци ще искат от папата да си върнат ръкописа на Историята на Петър Богдан

12 April 2019 16:00

Кметът на Чипровци Пламен Петков ще търси съдействието на папа Франциск за връщането на ръкописа на историята на техния съгражданин Петър Богдан. В молбата се посочва, че гражданите на балканското градче и искат реликвата да бъде предоставена на музея в Чипровци и да остане там.

Готов е подаръкът на чипровчани за папа Франциск

09 April 2019 09:40

Чипровски килим, който кметът Пламен Петков ще подари на Папа Франциск в град Раковски, изтъкаха Наташа Димитрова и Йорданка Иванова. Те са изобразили земното кълбо с българския трикольор и логото на посещението му в България с надпис „Мир на земята“ на български и латински езици. Втъкани са и характерни елементи от стари чипровски килими, разказах изкусните тъкачки. Те преплитат шарените нишки от 55 години.

Филм на Вендерс за папа Франциск откри пролетния семестър на Европейското кино

08 April 2019 23:01

С последния филм на Вим Вендерс за папа Франциск беше открит пролетния семестър на Европейското кино за учащи. Програмата е част от "София филм фест", а партньор е Столична община.