Образование и семейство

10 октомври 2018 15:33

Всяко второ училище вече използва образователната платформа Уча.се

Екипът на сайта вече наброява сто души. С обновения си дизайн той обра наградите в тазгодишното издание на конкурса "Сайт на годината". Всяко второ училище в България вече използва в учебната си програма образователния сайт Уча.се. Това съобщи Дарин...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Мездренското Средно училище "Иван Вазов" ще работи по пет международни проекта

20 October 2018 09:00

В Средно училище "Иван Вазов" - Мездра се проведе встъпителна пресконференция, на която бяха представени дейностите по петте проекта, по които ще работят учениците и учителите от тази учебна година. Четири от одобрените проекти са по Програма „Еразъм +”, с продължителност съответно 18, 24 и 36 месеца. Петият е по Програмата за училища посланици в Европейския съюз.

ЕК: Учениците в България са на последно място по четене, математика и науки

19 October 2018 20:33

Българските ученици заемат последните места по четене, математика и науки в Европа според последния доклад на Европейската комисия. Броят на преждевременно напусналите училище намалява, но все пак остава висок. И като допълнение - половината учители у нас са над 50 години.

Бургаски училища представиха идеи за здравословен живот

19 October 2018 17:55

12 училища се включиха в тазгодишното издание на инициативата "Мини училищни здравни проекти", която се организира от Община Бургас. Тя се провежда за пета поредна година, а нейната цел е да насърчи здравословния начин на живот сред младите хора. Участниците в конкурса получиха награди по време на специална церемония в сградата на Община Бургас. На нея присъстваха директорът на дирекция "Социални дейности, здравеопазване и спорт" Мая Казанджиева и експерти. По време на наг

Ученици от Видин се състезаваха в програмиране на робот голмайстор

19 October 2018 13:40

Инициативата е на Сдружение „Училищно настоятелство на ПМГ „Екзарх Антим I” и се организира със съдействието на Община Видин. Състезанието се проведе в Конферентния център на Областна администрация – Видин.Участваха 50 ученици от 4 училища в град Видин. Състезанието включваше демонстрации на роботи, семинар и работилница по програмиране на робот, турнир за определяне на робот голмайстор. За тази цел бяха определени две категории, като във всяка се състезаваха по 3 отбора.

МОН обмисля финансиране на всички училища, желаещи електронен дневник

17 October 2018 15:24

В над 1000 училища има електронни дневници и може би техният брой се е увеличил от началото на тази учебна година. Догодина обмисляме да финансираме всички желаещи училища да поддържат абонамент за електронен дневник през следващата година, което ще бъде крачка в един момент това да бъде основен документ. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

МОН подписа първия договор за модернизация на 101 гимназии

17 October 2018 12:52

Главният секретар на МОН Албена Михайлова подписа първия договор от поръчката за модернизация на 101 професионални гимназии в цялата страна. Контрактът със софийската фирма „Ес-Джи 81“ ЕООД на Албена Цветанова Василева е за инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на СМР за модернизация ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и на ПГХХТ „Дмитрий Иванович Менделеев“ във Варна. Той е на стойност близо 2 461&nbs

Музикалното училище във Варна започва годината с месец закъснение заради ремонт

16 October 2018 20:24

С месец закъснение възпитаниците на Националното училище по изкуствата във Варна утре най-после тръгват на училище. Причината за отлагането на учебната година е основен ремонт на сградата, който не приключи в срок. Преподавателите вече са преструктурирали учебния материал, пропуснатите часове обаче са много и трудно ще бъдат наваксани, казват родители.

Winamp се преражда в мултиплатформен музикален плейър

16 October 2018 16:06

Легендарният музикален плейър Winamp се завръща, съобщи TechCrunch. След 5 години липса на ъпдейти новата версия на програмата ще бъде мултиплатформена и освен старите mp3-ки, ще свири плейлистове, подкастове, ще стриймва радиостанции и още, обещават от екипа разработчици. В зората на онлайн музиката - през далечната 1997 г - Джъстин Франкел и Дмитрий Бондирев разработват първата версия на програмата, която в следващите няколко години ще се превърне в стандарт. Winamp бива свалена над 15 милиона пъти само за първата си година. Стабилен, с множество опции за контрол на звука, и сякаш безкрайното количество skin-ове (разнообразни версии на дизайна на програмата, които всеки може да си изработи), плейърът бързо стана №1 в Интернет за слушане на музика. "Епъл" купува от рапъра Джей Зи стрийминга "Тайдъл" Епохата на платената музика и стрийминга обаче избутаха Winamp и другите подобни програми в забвение. Последно програмата бе ъпдейтвана през 2014 г. Това обаче скоро ще се промени. Новият Winamp ще има версии за компютър и всички мобилни операционни системи, които ще са свързани помежду си, така че да можете да търсите музика из всичките си устройства. Как точно ще бъде постигнато това, още не е ясно. Дали новата версия на апликацията ще се интегрира със стрийминг услуги като Spotify, Apple Music и Google Music, още не е ясно. Стрийминг на радио обаче ще бъде включен.  Тази седмица ще дойде малък ъпдейт - версия 5.8 на програмата. Новата версия 6 ще видим чак догодина, но тя обещава напълно нов софтуер.

Европа ще лишава от рекламни приходи дезинформиращи сайтове

16 October 2018 15:15

Прекъсване на рекламните приходи за потребители и сайтове, разпространители на лъжи. Това е едно от самоограниченията, предложени от онлайн платформи и представители на рекламната индустрия. Тези мерки са част от започващото прилагане на правилата за противодействие на дезинформацията онлайн. Новината обяви днес еврокомисарката по цифровата икономика и общество Мария Габриел. "Таймс": Дезинформацията е мощно оръжие в арсенала на Путин Тя съобщи, че е получила в писмен вид намеренията на рекламодатели и онлайн платформи за прилагането на доброволните правила, изготвени предишните месеци. Правилата ще могат да се прилагат избирателно, като ЕК си запазва правото да оцени изпълнението. Ако е необходимо, Комисията ще може да предложи законодателни мерки. Надеждата на Габриел е, че с въвеждането на доброволните ограничения ще се отбележи бърз и измерим спад на дезинформацията. „Искаме да разберем този сложен феномен в дълбочина“, допълни българската еврокомисарка. Според нея дори дори да се стигне до въвеждането на законодателни ограничения срещу дезинформацията, те ще бъдат целенасочени. Онлайн платформи и представители на рекламната индустрия изготвиха и представиха правилата за поведение срещу дезинформацията преди месец. Там са включени и самоограничения, които предвиждат: • въвеждане на отчетност за разпространението на политическа реклама; • закриване на профили, от които се разпространяват неверни твърдения; • прекъсване на рекламните приходи за потребители и сайтове, разпространители на лъжи; • потребителите да съобщават, ако са засекли подвеждащи сведения; • по-добра видимост за проверено съдържание. Платформите, търсачките, социалните мрежи и рекламистите ще имат свободата да прилагат онези части от правилата, които сами преценят. Мария Габриел отговори отрицателно на журналистически въпрос - дали Русия е повлияла на референдума за независимост на Каталуня преди година. И изтъкна, че в момента се обсъжда стратегия за борба с дезинформацията, а не се сочи откъде иде тя.

Старозагорски десетокласници разпознават престъпници и участват в „съдебен процес“

16 October 2018 08:13

На 19 октомври от 13.30 часа в зала №7 - втори етаж на Съдебната палата в Стара Загора, ученици от десети клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ ще бъдат гости на...