Култура

10 октомври 2018 21:15

Иън Макюън беше специален гост на откриването на фестивала "Синелибри"

Как изглеждат вълнуващите истории, когато героите от книгите се появят на големия екран? За четвърта поредна година фестивалът "Синелибри" представя едни от най-добрите литературни адаптации в киното....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Най-скъпоплатеният писател за 2018 г. е Джеймс Патерсън

12 December 2018 11:13

Джеймс Патерсън, Джоан Роулинг и Стивън Кинг влязоха в списъка на най-високоплатените писатели на 2018 г., според класация на сп "Форбс, предаде ТАСС. Оценка на изданието показва, че на първо място в класацията е Патерсън. За период от 12 месеца той е заработил 86 милиона долара, а от книгите му в САЩ са се продали 4,8 милиона екземпляра. За десети път Патерсън оглавява тази класация. Роулинг е изкарала 54 милиона долара. Миналата година тя беше на първо място в класацията с 95 милиона долара. За една година от книгите й в САЩ са били продадени 2,9 милиона екземпляра. Писателката освен това е получила постъпления от увеселителния тематичен парк, посветен на героя й Хари Потър. Бил Клинтън пише роман с Джеймс Патерсън Стивън Кинг е на трето място с 27 милиона долара. За година в САЩ са били продадени 2,7 милиона негови книги. На четвърто място е Джон Гришам (21 милиона долара), а на пето - Дан Браун и Джеф Кини (с по 18,5 милиона долара). Следват Майкъл Улф заради скандалната книга за Тръмп "Огън и ярост" (13 милиона долара), Нора Робъртс и Даниел Стийл (с по 12 милиона долара) и накрая Рик Риърдън и Ерика Ленард Джеймс (с по 10,5 милиона долара).

Под знака на немскоезичната литература

10 December 2018 12:44

Богатата програма на Софийския международен литературен фестивал включва над 80 участници и 40 събития. На фокус е литературата на четири страни: Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн.

Навършват се 127 г. от рождението на Нели Закс

10 December 2018 09:04

Световната търсачка Google създаде Doodle (Драскулка) в чест на германската поетеса, автор на театрални пиеси и преводач, Нели Закс. Тя  е родена в Берлин на 10 декември 1891 г. Израства в култивирана еврейска среда, отрано музицира, пише стихове и желае да стане балерина. Толкова е впечатлена от дебютния роман на Селма Лагерльоф „Сага за Йоста Берлинг“ (1891), че започва да си кореспондира с шведската писателка и това общуване ще продължи повече от тридесет и пет г

Родена е Емили Дикинсън

09 December 2018 23:03

Емили Елизабет Дикинсън е американска поетеса. Тя е автор на около 1800 стихотворения, от които приживе са отпечатани не повече от десетина (повечето източници назовават от седем до десет). Даже и това, което публикува, е подложено на сериозна редакторска преработка, за да се приведат стиховете ѝ в съответствие с поетическите норми на времето. Стиховете на Дикинсън нямат аналог в поезията на своето време. Много от тях съдържат непривична пунктуация и главни букви. Голяма част от стиховете съдър

Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

06 December 2018 22:56

В Стара Загора се провежда единственият у нас Фестивал на оперното и балетното изкуство. В рамките на няколко дни меломаните могат да чуят и видят едни от най-ярките оперни и балетни изпълнители у нас. Тази вечер публиката се наслади на изключително рядко поставяната опера "Джоконда".

Изповедта на Толстой

30 November 2018 14:44

„Изповед“, Лев Толстой, ИК „Кръг“, 2018 г., превод от руски Денис Коробко

Почина големият македонски драматург Горан Стефановски

28 November 2018 13:20

Големият македонски драматург и писател Горан Стефановски е починал в Лондон. На 24 октомври той беше удостоен с почетната научна степен "Доктор хонорис кауза" от ректора на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев. 66-годишният драматург е брат на легендарния китарист Влатко Стефановски. Той беше 20-ата знаменитост, която получи тази научна степен от НАТФИЗ след Никита Михалков, Дейвид Линч, Едуард Олби, Карлос Саура, Иржи Менцел, Клаудия Кардинале и др., предаде Нова телевизия. Македонецът е автор на над 30 пиеси, поставяни по света, сред които „Диво месо“, „Двойно дъно“, „Татуирани души“, „Черна дупка“. Последната под режисурата на проф. Иван Добчев ще се играе до края на сезона в театъра на НАТФИЗ. "Театърът е много добър начин да контролираш смъртта и да я държиш на дистанция от себе си, както и да пееш песни за смъртта, младите девици и възрастните госпожи. Невероятно е как на сцената може да си едновременно жив и мъртъв", каза Горан Стефановски при получаването на почетната научна степен.

В Банско започва Международният фестивал на изкуствата "Утринна звезда"

28 November 2018 10:25

От днес до неделя Банско е домакин на 25-то издание на Международния фестивал на изкуствата "Утринна звезда". Тази година във форума вземат участие над 1500 деца на възраст от 9 до 18 години от Украйна, Гърция, Македония и България, съобщи програмният директор на фестивала Елена Валериева.

Завършиха традиционните "Дни на японската култура"

25 November 2018 11:25

При пълна зала с български финал завършиха традиционните вече у нас "Дни на японската култура", които 29 години започват всяка есен през септември и завършват с идването на зимата и привличат все повече българи. Трима млади японски виртуози зарадваха публиката с изпълнение на български ритми.

Гръцки и български ансамбъл представят “Танци от Тракия“ в Кюстендил

23 November 2018 16:43

Областна администрация - Кюстендил в партньорство с Тракийска асоциация в Катерини-Гърция, организира спектакъла “Танци от Тракия“. В спектакъла ще се включат Фолклорен ансамбъл „Родолюбие“ заедно със специални гости от съседите ни Гърция – талантливи танцьори и творци от Тракийска асоциация – Катерини, с художествен ръководител Мария Сотириаду. Програмата, която ще представят, включва танци от Тракия и носи заглавието: „Танци