Здраве

11 октомври 2018 09:06

В НДК отбелязват Световния ден на зрението

С благотворителната фотографска изложба "Не залязвай, слънце!" в НДК днес ще бъде отбелязан Световният ден на зрението. Това съобщиха организаторите от пациентската организация "Глаукома" и от Института за здравно образование. Изложбата съдържа 48 фо...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Как да пазим очите си през зимата - съветите на офталмотолога д-р Иво Боршуков

15 November 2018 14:23

Зимата вече чука на вратата, а през този сезон здравословните проблеми не са рядкост. Със сигурност обаче подценяваме ефекта на студеното време върху зрението ни и често го осъзнаваме, когато се превърне в сериозен проблем. Какво можем да направим, за да не се стига до големи неприятности - ето какъв е експертният поглед и какви са съветите на д-р Иво Боршуков. Той е офталмолог, член на Европейската и Американската академия по офталмология, работи в Очна клиника "Ден" от 2007 година.

На форум във Враца дискутираха добри практики за работа с деца с нарушено зрение

13 November 2018 14:00

Враца е домакин на регионален форум „Книгата е моята светлина“, организиран от Центъра за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Събитието бе открито от кмета Калин Каменов. „Огромна чест е, че Враца е домакин на толкова социално значим форум, на който ще се обсъдят начините за създаване на по-гъвкава социална и образователна система. Вярвам, че с общи усилия ще направим една достъпна среда за хората в неравностойно положение, която да отговаря на съвременните изисквания. Малка, но съществена крачка на местната администрация в тази посока, са проектите за образователната инфраструктура. Пожелавам успешна и ползотворна дискусия!“ – каза кметът Каменов при откриването на форума.

Отбелязваме Международния ден на незрящите и Деня на доброто

13 November 2018 06:55

На 13 ноември светът отбелязва Международния ден на незрящите и Световния ден на добротата.

Крос за незрящи организираха в София

20 October 2018 08:35

След по-малко от половин час в Южния парк в София започва крос за незрящи. Всички участници с нарушено зрение ще могат да пробягат 5-километровото трасе с помощта на водач. Вижте и още в прякото включване на Милена Кирова.

От 22 октомври започват безплатни очни прегледи във ВМА

19 October 2018 11:51

Клиниката по очни болести на ВМА за пореден път ще се включи в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение", съобщиха от болницата. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично офталмологично дружество. Тя цели ранно откриване на социалнозначимите очни заболявания катаракта и глаукома. Заболяванията засягат предимно възрастните хора - над 60 г., и са най-честата причина за слепота в света. Ако се открият н

Разходка със завързани очи в центъра на София за Деня на белия бастун

15 October 2018 21:01

Разходка със завързани очи в центъра на София. Така тази година незрящите хора отбелязаха международния ден на белия бастун в София. Във Варна беше демонстрирана ново поколение миниатюрна камера за изкуствено зрение. На представянето присъства и "Мис Бразилия". Посещението в България е част от благотворителната й кампания.Вижте и още в репортажа на Тихомир Игнатов.

Достъпна ли е градската среда за незрящите хора?

14 October 2018 08:48

Над 300 души с увредено зрение в Смолян ще отбележат утре Международния ден на белия бастун със своеобразно състезание за ориентиране в градската среда. Според Съюза на слепите в града повечето незрящи срещат трудности и се придвижват само с придружител.

30 милиона души в Европа са със слабо или напълно увредено зрение

13 October 2018 08:20

30 милиона души в Европа са със слабо или напълно увредено зрение. Статистика за България обаче не съществува, защото у нас няма регистър на хората със заболявания на очите. В световния ден на зрението националния консултант по очни болести - с полезни съвети.

С "говорещ" апарат премахват перде на окото в смолянската болница

12 October 2018 14:43

С „говорещ“ на 8 езика апарат премахват перде на окото в смолянската болница. За модерната апаратура в навечерието на Световния ден на зрението съобщи началникът на очното отделение в МБАЛ – Смолян, д-р Галя Драгнева. Тя използва повода, за да напомни колко са важни редовните прегледи при офталмолог за предотвратяване на слепотата, съобщиха от областната болница. Благодарение на добрата техника и последните научни новости отделението успява да помогне на още повече

7 от 10 българи отиват на очен лекар само при проблем

11 October 2018 19:20

71% от българите на възраст между 20 и 45 г. посещават очен лекар само при проблем, сочат резултати от представено изследване на "Маркет линкс" от юли 2018 г. за грижите, които полагаме за очите си в Световния ден на зрението. 18% от населението в активна възраст у нас посещава офталмолог веднъж годишно, а 5% твърдят, че изобщо не стигат до специализирания кабинет. "Подобна е статистиката за грижите за зрението и в световен мащаб и видимо, България не прави изключение от практик