Здраве

11 октомври 2018 09:06

В НДК отбелязват Световния ден на зрението

С благотворителната фотографска изложба "Не залязвай, слънце!" в НДК днес ще бъде отбелязан Световният ден на зрението. Това съобщиха организаторите от пациентската организация "Глаукома" и от Института за здравно образование. Изложбата съдържа 48 фо...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Новата система на градските автобуси във Варна не е пригодена за незрящи

05 February 2019 20:32

От края на март хората с нарушено зрение във Варна няма да могат да използват градския транспорт без придружител. За това сигнализира омбудсманът на хората с увреждания в града Веселина Стоилова. Причината е въвеждането на новата автоматизирана билетна система, която не е съобразена с възможностите на незрящите хора. Системата е част от проекта за "Интегриран градски транспорт" и в момента работи експериментално само в шест от автобусните линии.

Проект "Живей" набира доброволци да четат във Варна

06 January 2019 09:26

Читателският клуб "Орбита" и проектът "Живей" във Варна за трети път подкрепят инициативата за събиране на аудиозаписи на книги за незрящите хора. Няколко дни след обявяване на срещата доброволците запълниха всички места и това провокира организаторите да превърнат инициативата в целогодишна. Изискванията към участниците са само добра дикция и желание да подарят час и половина от времето си.Вижте репортажа на Светлана Ганчева.

Защо трябва да носим слънчеви очила през зимата

06 January 2019 00:10

Ултравиолетовите лъчи през зимата са дори по-силни, отколкото през лятото

В Столична библиотека отбелязват 210 години от рождението на Луи Брайл

04 January 2019 06:45

На 4 януари 2019 г. от 14:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека тържествено ще бъде отбелязана 210-та годишнина от рождението на Луи Брайл. На фона на музика за орган (Луи Брайл е бил органист в църква), членове на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" ще демонстрират развитието на различните техники за слепи хора - от писане на брайлово писмо с шило до използването на най-съвременни технологии. Организатор на събитието е Национално читалище на слепите "

Представители на Негово Светейшество посетиха Социално училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ - София

17 December 2018 17:47

На 17 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха Социално училище за ученици с нарушено зрение „Луи...

Любими гласове дават живот на книги в помощ на незрящи

04 December 2018 07:25

Казват, че най-красивото е видимо не за очите, а за душата. Следващият сюжет е именно доказателство за това. Любими български гласове дават живот на любими български и чужди произведения в името на каузата "Подари ми история", която помага на хора със зрителни увреждания да получат досег с озвучени книги.Вижте и още във видеото.

Как да пазим очите си през зимата - съветите на офталмотолога д-р Иво Боршуков

15 November 2018 14:23

Зимата вече чука на вратата, а през този сезон здравословните проблеми не са рядкост. Със сигурност обаче подценяваме ефекта на студеното време върху зрението ни и често го осъзнаваме, когато се превърне в сериозен проблем. Какво можем да направим, за да не се стига до големи неприятности - ето какъв е експертният поглед и какви са съветите на д-р Иво Боршуков. Той е офталмолог, член на Европейската и Американската академия по офталмология, работи в Очна клиника "Ден" от 2007 година.

На форум във Враца дискутираха добри практики за работа с деца с нарушено зрение

13 November 2018 14:00

Враца е домакин на регионален форум „Книгата е моята светлина“, организиран от Центъра за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Събитието бе открито от кмета Калин Каменов. „Огромна чест е, че Враца е домакин на толкова социално значим форум, на който ще се обсъдят начините за създаване на по-гъвкава социална и образователна система. Вярвам, че с общи усилия ще направим една достъпна среда за хората в неравностойно положение, която да отговаря на съвременните изисквания. Малка, но съществена крачка на местната администрация в тази посока, са проектите за образователната инфраструктура. Пожелавам успешна и ползотворна дискусия!“ – каза кметът Каменов при откриването на форума.

Отбелязваме Международния ден на незрящите и Деня на доброто

13 November 2018 06:55

На 13 ноември светът отбелязва Международния ден на незрящите и Световния ден на добротата.

Крос за незрящи организираха в София

20 October 2018 08:35

След по-малко от половин час в Южния парк в София започва крос за незрящи. Всички участници с нарушено зрение ще могат да пробягат 5-километровото трасе с помощта на водач. Вижте и още в прякото включване на Милена Кирова.