България

11 октомври 2018 18:40

Античното златно съкровище е фалшиво, твърди един от обвиняемите

Златното съкровище, което беше открито при спецакция на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата, е фалшиво. Това твърди един от задържаните. "Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са пе...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Двама иманяри разровили историческата местност край Лесковец

22 October 2018 10:25

Вчера в културно историческата местност „Вариана“ в землището на село Лесковец, полицейски служители са установили двама мъже, които извършвали нерегламентирани разкопки с металотърсачи и лопати. От ОД МВР - Враца съобщиха, че при опит да бъдат заловени, едното лице успяло да избяга. Задържан е 31-годишен мъж от град Бяла Слатина. Установено е, че избягалият иманяр е 31-годишен жител на Оряхово. Мъжът е обявен за издирване. Образувано е досъдебно производство.

Над 20 хил. иманяри у нас са под постоянно наблюдение от МВР

16 October 2018 07:30

Над 20 хил. иманяри са под постоянно наблюдение от МВР. Това научи „Монитор“ от източници от Национална полиция. След последната акция на МВР, специализираната прокуратурата и ГДБОП, при която беше заловено златно съкровище, само част от което трябвало да се изтъргува за 2 млн. евро, полицията е започнала щателно обследване на хората, занимаващи се с незаконната дейност. „По оперативни данни на МВР към момента активно действащи иманяри, които се препитават от тази

Експерт: Заловеното златно съкровище е автентично без съмнение

12 October 2018 11:51

Няма основание за съмнения в автентичността на заловеното златно съкровище. Това каза зам.-директорът на Националния археологически институт към БАН - доц. д-р Христо Попов пред БТВ. Повод за коментара му станаха обясненията на единия от обвиняемите пред съда, че откритите накити не са автентични и са собствена изработка. Твърдението беше подкрепено и от защитата, според която в намерените предмети имало кадмий, а това по думите на адвоката, било доказателство, че ценностите не са автентични. Според Христо Попов хипотезите за произхода на съкровището са много - възможно е да е било предоставено като дар или взето. Със сигурност обаче този, който го е носил, е имал висок статут.

Съдът остави в ареста иманярите, опитали да продадат златно съкровище

11 October 2018 21:12

Специализираният съд остави за постоянно в ареста четиримата, задържани за опит за продажба на златно съкровище. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група и незаконна продажба на културни ценности. В тридневен срок решението на съда може да се обжалва пред втора инстанция.

Иманярят от ДАНС се е опитал да продаде златен венец от IV в. пр.Хр.

11 October 2018 14:00

Престъпна група, в която участва и служител на ДАНС, се е опитала да продаде златни предмети от втората половина на четвърти век преди Новата ера, само единият от които - златен венец - е бил на стойност 2 млн. лева. Това съобщи днес на брифинг зам.главният прокурор Иван Гешев, разказвайки за осъшествена акция на прокуратурата и ГДБОП срешу иманярската мафия.  "Касае се за организирана престъпна група за продажба на културно-исторически ценности. Касае се за антично злато", посочи Гешев. "Говорим за предмети с висока културно-историческа ценност. Става въпрос за предмети от втората половина на четвърти век преди Новата ера. Не са много тези предмети в България. Има четири подобни предмета. Говорим за предмети, за които има признаци да са от Източна Гърция или от късните периоди на Персия", обясни експерт от БАН, присъстващ на брифинга. Предметите ще бъдат предадени в Националния археологически институт, където ще бъде извършена експертиза. Сделката е била за 2 млн. лева, но археологическата стойност на предметите е много висока. Лицата са заловени в момент на сделка в Свиленград. {cbrelatedarticle count="2" /}  Днес следобед ще бъде гледана мярката им, от прокуратурата искат постоянното им задържане. В групата има длъжностно лице, установено е, че то е служител на ДАНС.За него съобщи още вчера премиерът Бойко Борисов. иманярзлатоДАНСИван Гешев

Задържаха иманярска група, опитала да изнесе уникално златно съкровище

10 October 2018 11:33

ГДБОП и ДАНС за задържали иманярска група, опитала да изнесе уникално златно съкровище. Това обяви в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят се обърна към министъра на културата Боил Банов: "На няколко хиляди години златно съкровище. Едни иманяри искаха да го вземат. Имаме и от ДАНС даже арестуван. Да го видите със специализираната прокуратура за утре да го покажете на хората". Подробностите по акцията ще бъдат представени утре.

Откриха над 360 предмета с културно-историческа стойност в къща в шуменско село

20 September 2018 12:04

Над 360 предмета с културно-историческа стойност са открити и иззети от служители на ОДМВР- Шумен

Намериха незаконни пушки и антични предмети при спецакция в Стара Загора

02 August 2018 10:25

Служители на ОДМВР – Стара Загора са провели специализирана полицейска операция с цел пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с незаконно държане на огнестрелно оръжие...

Иманяри разбиха баптистерията в епископската базилика в древния град Мисионис

13 July 2018 21:09

Иманяри разбиха баптистерията или кръщелнята в епископската базилика в древния град Мисионис край Търговище. Археолозите са убедени, че иманярите са търсели монети и са унищожили част от нея. През VI век там са покръствани българите от териториите на Малка Скития и Дакия, които попадат в днешните български земи.

Иззеха голямо количество предмети с културно-историческа стойност

12 July 2018 16:42

Голямо количество предмети с културно-историческа стойност иззеха криминалистите от МВР Стара Загора при проведена полицейска операция.