България

11 октомври 2018 18:40

Античното златно съкровище е фалшиво, твърди един от обвиняемите

Златното съкровище, което беше открито при спецакция на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата, е фалшиво. Това твърди един от задържаните. "Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са пе...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Откриха национален археологически обект при ареста на двама иманяри

05 February 2019 21:08

Задържаха двама иманяри, копали за злато до параклис в димитровградското село Брод. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Междувременно археолози откриха, че мястото е некропол и представлява археологически обект от национално значение.

Осъдиха врачанин, сдобил се незаконно с ценни археологически находки

17 January 2019 10:15

В Наказателния кодекс е регламентирано, че който държи археологически обект, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева. В закона пише, че когато предметът на престъплението представлява национално богатство, както и когато се държат повече от три археологически обекта, наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева. Врачанинът Д. П. бил спипан от полицията, че в района на автогара във Враца и в ползвания от него апартамент на ул. „Никола Войводов“, държал петдесет и шест ценни археологически находки.

Шефът на музея в Бургас: Ако се вярва на иманярите, в България има хиляди тонове заровено злато

08 December 2018 17:19

Най-популярната легенда в Странджанския край, свързана с иманярството, е тази за златото на Вълчан войвода и Поп Мартин, разказва Милен Николов

Условни присъди и по 5000 лв. глоба за двама иманяри, копали край Горна Кремена

07 December 2018 13:40

Съдът е признал за виновни В. Д. и Ю. М., обвинени от Окръжна прокуратура - Враца за незаконно търсене на археологически обекти.На 14.03.2018 г. полицейски служители от РУ – Мездра извършвали обход на оперативен район. Около връх Косматица, в местността „Петте дървета“, в землището на с. Горна Кремена, те забелязали спрян в гората лек автомобил „Тойота“. Недалеч от колата мъж, с металотърсач и лопата, обхождал земята с уреда и периодично разкопавал нещо.

Иззеха монети и патрони от въоръжен иманяр

26 November 2018 15:28

Полицаите претърсили къщата на мъжа в Ракитово

Задържаха двама иманяри, укривали над 600 антични монети в Стара Загора

22 November 2018 11:43

Служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност"  при ОДМВР – Стара Загора са провели специализирана полицейска операция за пресичане, разкриване и документира...

Културни ценности ще се внасят в ЕС с лиценз или декларация

07 November 2018 20:14

Съветът на ЕС постигна обща позиция за проекторегламент в борбата срещу нелегалния внос и съхраняване в Съюза на културни ценности от страни извън него. Позицията бе договорена от постоянните представители на 28-те държави. Новите правила са предназначени не само за запазване на културното наследство, най-вече на археологически предмети в засегнати от въоръжен конфликт страни, но и ще попречат на финансирането на терористична дейност чрез този вид трафик. Правилата покриват следните културни ценности: • Създадени или открити извън ЕС; • Подлежащи на пускане в свободно обръщение или на поставяне под митническа процедура, различна от транзита; • По-стари от 250 години; • На стойност най-малко 10 000 евро. Проекторегламентът разделя на две категории ценностите, в зависимост от това доколко те са изложени на опасност от унищожаване или грабеж. Най-застрашени са археологическите предмети, елементи от паметници и редки ръкописи. За тях ще бъде необходим специален лиценз, издаден от страна членка на ЕС. Това ще става, след като вносителят докаже, че въпросната ценност е законно изнесена от страната, от която произхожда. По-слабо заплашените предмети ще бъдат внасяне само с декларация от вносителя, че са законно изнесени. Издадените лицензи и подадените декларации ще се съхраняват в централизирана електронна база данни. Тя ще бъде създадена от Еврокомисията и ще бъде достъпна за всички национални власти в ЕС. Предстои Съветът на ЕС да започне преговори с Европарламента, за да бъде постигнато бързо споразумение.

Над 300 спасени артефакти могат да се видят в Националния археологически музей

06 November 2018 20:50

Над 300 спасени от нелегален трафик артефакти от днес могат да бъдат видени в Националния археологически музей в София. Експонатите са конфискувани по време на полицейски операции срещу иманяри и посредници от 2009 година до днес. Най-ценните от тях датират от 2000-то хилядолетие преди Христа и свидетелстват за ювелирното майсторство по нашите земи.

13 българи са арестувани за трафик на културни ценности

05 November 2018 15:25

Организирана престъпна група за трафик на културни ценности е разбита при международна операция, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действията са осъществени съвместно от властите в България и Испания, с подкрепата на координационния център на Евроджъст.

Полицаите във Враца откриха и иззеха ценни артефакти

01 November 2018 11:15

На 31 октомври във Враца е проведена специализирана операция с цел противодействие на престъпления свързани с „Културно- исторически ценности“. След оперативна информация придобита от служители на сектор „Противодействие на криминална престъпност“ при ОД МВР Враца, са предприети действия по наблюдение, проследяване и обиск на апартамент в гр.Враца, собственост и обитаван от 44-годишен мъж, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР Враца.