България

11 октомври 2018 19:32

Край на гласуването за лятно и зимно часово време - какво предпочитат българите

Приключи гласуването за лятно или зимно часово време. Анкетата тече в интернет от края на септември на сайта на Министерския съвет. Какви са резултатите и ефективно ли беше гласуването вижте от Тихомир Игнатов....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Отмяната на смяната на часовото време: Как се отразява на образованието?

12 October 2018 08:43

Концентрацията на учениците и учителите е най-важна, така че няма голямо значение дали ще се избере зимното, или лятното часово време. Въпросът е да се премахне самата смяна на часовото време, което носи отрицателен период на адаптация. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ Диян Стаматов, директор на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Зимното часово време ще е по-комфортно за учениците от втора смяна, но от друга страна сутрин концентрацията на учениците е по-голяма, изтъкна Стаматов. С оглед на цялата страна, където няма много училища на двусменен режим, зимногто часово време е по-благоприятно, допълни той.

"Екзакта": 48% от българите искат зимно часово време, 32% - лятно

11 October 2018 11:45

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията

Днес е последният ден, в който гласуваме за лятно или зимно часово време

11 October 2018 06:54

Днес е последният ден, в който българските граждани могат да изразят мнението си кое часово време предпочитат - лятното или зимното.

МОН иска въвеждане на зимно часово време

10 October 2018 20:57

Министерство на образованието (МОН) е предложило България да въведе зимно часово време, защото това ще се отрази на учебния процес. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в парламента. Очаква се Министерството на енергетиката да изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни в бъдеще, като се съобрази с позициите на различни институции по този въпро

Министерството на енергетиката ще изготви националната позиция за часовото време

09 October 2018 11:38

Министерството на енергетиката ще изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни в бъдеще.

Над 7000 българи са участвали до момента в допитването за смяната на времето

08 October 2018 21:20

Над 7000 българи са участвали до този момент в допитването дали да отпадне смяната на лятно и зимно часово време. Това става ясно от сайта на администрацията на Министерския съвет.

Държавата започва онлайн допитване лятно или зимно часово време предпочитаме

28 September 2018 11:18

Лятно или зимно часово време предпочитаме? Започна онлайн допитване от държавата за нагласите ни. Резултатите ще бъдат взети предвид при оформяне на позицията кой от двата варианта ще избере страната ни. Това се налага, след като Европейската комисия решени смяната на времето да бъде отменена през 2019 г, а всяка държава сама да решава на лятно или на зимно часово време да остане. Своите предпочитания можете да заявите на правителствения портал www.euaffairs.government.bg до 11 октомври.

Край със смяната на времето – от октомври 2019 година

14 September 2018 17:08

От октомври 2019 година страните-членки вече няма да сменят времето през зимата и лятото, ако се стигне до споразумение с Европейския парламент и Съвета на ЕС. Това съобщи еврокомисарят по транспорта Виолета Булц. "След като получим "зелена светлина" от другите законодатели, което се надяваме да стане до края на тази година, вече няма да има сезонна смяна на времето от октомври 2019 година. Тази дата ще бъде последната, на която времето ще може да се смени", поясни Булц, цитирана от БНР. Всяка страна-членка може направо да реши дали да се придържа към зимното или лятно часово време, уточни тя. Еврокомисар Булц отрече, че изборът на всяка страна-членка ще създаде хаос в ЕС с мотива, че в общността има три часови зони и в момента Изявлението на еврокомисар Булц идва след проведена анкета в страните-членки от ЕС, на която 84 на сто от участниците отговарят, че не желаят повече стрелките на часовниците да бъдат премествани. Всяка страна ще има право да реши дали да избере да се придържа към зимното или лятно часово време, като за целта трябва да изпрати официално съобщение до Комисията до април следващата година, уточни тя.

До март 2019 г. Брюксел премахва местенето на часовника

13 September 2018 14:30

Решението за прилагане на постоянно лятно часово или зимно часово време ще бъде взето от всяка държава членка

Доц. Карамфилов: Смяната на времето вреди на здравето

13 September 2018 11:00

Засяга най-много нервната система