Регионални

11 октомври 2018 18:18

Красотата на пещера "Голубовица" вече е по-позната (СНИМКИ)

120 нови метра допълниха разкритите и картирани досега 2420 метра в пещера "Голубовица" близо до родопското село Кошница, съобщи председателят на Клуба по спелеология и екстремен туризъм (КСЕТ) „Мурсалица“ Алекси Коджебашев. От клуба и Бъ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Пещера в русенското Поломие е превърната в автоморга

21 April 2019 09:42

Пещера в Поломието е превърната в автоморга. В галериите й са складирани части от коли. На странната гледка се натъкнали спелеолози от туристическо дружество "Приста", докато изследвали и картирали пещерите в региона. За незаконното превземане разказва Андрей Кючуков.

Отвориха за туристи пещерата "Бисерна" край Шумен

11 April 2019 13:01

Пещерата „Бисерна" край Шумен, която близо 40 години беше затворена, вече е достъпна за туристи. Природната забележителност ще може да се види два пъти годишно - през пролетта и през есента, за по около два месеца. Ограниченията са заради колониите от прилепи, които обитават пещерата.

Българка участва в откриването на най-дългата солна пещера в света

28 March 2019 13:15

Екип от учени от девет страни под ръководството на Боаз Лангфорд от Еврейския университет на Ерусалим и българската пещерна изследователка Антония Влайкова от Европейската федерация по спелеология откриха най-дългата солна пещера в Израел, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Пещерата "Малхам" е дълга 10 км и е с лабиринт от много тунели и камери. Намира се в планината Содом, близо до южния бряг на Мъртво море. Наблизо има солен стълб, в който според библейския сюжет жената на Лот се вкаменила, когато погледнала назад към разрушените Содом и Гомор. В експедицията са взели участие 80 доброволци. Те изследвали и картографирали пещерата в продължение на две години. Боаз Лангфорд разказа, че когато правели почивка, изследователите овкусявали своя обяд със сол директно от околните снежнобели сталактити.  Досега за най-дълга се е смятала солната пещера "Намакдам" в Иран - с дължина 6 850 метра. Тъй като солта лесно се разтваря от дъждовната вода, изследователите считат, че пещерата "Малхам" ще продължи да увеличава размерите си. Тя е доста млада - формирана е преди около 7000 години. Мъртво море и планината Содом са формирани от тектонска дейност в процепа между африканската и арабската плоча. Милиони години наред в дълбоката падина се отлага сол от многобройни наводнения и последващи оттичания. "Солните пластове се отлагат на няколко километра дълбочина и при натрупването образуват планина, която продължава да увеличава височината си и днес. Напластяването е с около сантиметър годишно", обясни геологът Амос Фрумкин от Еврейския университет на Ерусалим. Лангфорд и Влайкова ще представят подробна карта на пещерата и описание на откритията в съвместна публикация през следващите месеци.

Спелеолози искат да се създаде специален закон за опазването на пещерите

30 January 2019 12:44

На 18 март се навършват 90 години от създаването на организираното пещерно дело в България. Това обяви на пресконференция председателят на Българската федерация по спелеология доц. д-р Явор Шопов, предаде репортер на БГНЕС. "Тази година, освен отбелязването на 90-годишния юбилей на организираното пещерно дело, честваме и 45 години организирано пещерно спасяване. Започваме серия от събития. Първото е на 4 февруари когато откриваме фото-изложбата "Ние и пещерите" в музея "Земя

Парад на ледените фигури организират в пещерата "Леденика"

19 January 2019 09:40

Развлекателен парк "Леденика" организира парад на ледените фигури, образувани в недрата на едноименната пещера. Посетителите могат да видят феерията от уникални творения на природата само там и само в периода от 20 януари до 20 март.