Здраве

11 октомври 2018 20:49

Лекари извършиха безкръвна операция на аортна клапа за първи път у нас

Иновативна операция в Плевен. 87-годишен мъж стана първият пациент в кардиохирургията, чиято болна аортна клапа беше заменена с транскатетерна клапа чрез инвазивна процедура. Преди въвеждането на модерното лечение екипът от инвазивни кардиолози е пре...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

​Уникална мозъчна операция извършиха в столичната болница "Св. Иван Рилски"

15 February 2019 18:03

Уникална мозъчна операция беше извършена в столичната болница "Св. Иван Рилски". Световно известният неврохирург проф. Шарбел Монайе от Франция и българския му колега доц. Станимир Сираков оперираха дете на 4 години и младеж на 18 - и двамата с много сложни малформации на артериите и вените. По думите на лекарите операциите са минали успешно и само трябва да се изчака пост оперативния период.

Извадиха чуждо тяло от сърцето на старозагорка

01 February 2019 12:35

Без операция инвазивни кардиолози от старозагорската болница извадиха част от катетър, заседнал в сърцето на 60-годишна жена. Катетърът е бил част от порт, имплантиран във венозната система под кожата на гърдите на пациентката, за вливане медикаменти при осъществяване на химиотерапия. По всяка вероятност парченцето се е отчупило от катетъра през октомври, а жената е ходила месеци на химиотерапия в специализирано болнично заведение. След отчупването частта си е придвижила по венозната ѝ система

Специалисти от "Пирогов" и ВМА обединиха усилия за операция на 10-годишно дете

28 January 2019 09:15

10-годишно момче претърпя изключително сложна оперативна интервенция, извършена от професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. В случая става въпрос за тумор (невробластом), разположен около аортата и основни нейни разклонения, а малкият пациент е опериран, благодарение добрата колаборация между ВМА и УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”. В съвместния екип, ангажиран с лечението на детето, участваха и детските хирурзи доцен

Лазерна енуклеация на простата - за първи път в България и Източна Европа (ВИДЕО)

08 January 2019 10:55

В Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология бе извършена лазерна енуклеация на простата с холмиев лазер МЕГА ПУЛС 70+ за първи път в България и Източна Европа. След проведена краткосрочна специализация в Мюнхен новата техника е добре усвоена и позволява енуклеиране на простатни аденоми и с по-голям размер. Чрез този лазер се отстранява простатната тъкан, която пречи на уринирането, без тъканта да се изпарява. Отстранената простатна тъкан се дава за хистологично изследване. Оперативното време е в границите на 90-120 минути с обем на жлезата до 100 и над 100 см3. Лазерната апаратура позволява отстраняване на големи туморни формации на пикочният мехур, които са на краче, както и разбиване на конкременти в пикочните пътища. При малки тумори на легенчето и уретера има възможност за радикалното им отстраняване с използване на уретерореноскоп.

Спасиха възрастен мъж с белодробна тромбоемболия в плевенска болница

14 December 2018 17:51

73-годишен мъж с белодробна тромбоемболия беше спасен със спешна животоспасяваща операция в плевенска високотехнологична болница. От здравното заведение отчитат, че напоследък зачестяват случаите на пациенти с животозастрашаващото сърдечносъдово заболяване.

Иновативно лечение на аневризма в Плевенската неврохирургия

07 December 2018 20:45

Уникална за Северна България операция за лечение на аневризма беше извършена от плевенски неврохирурзи. Авангардната процедура щади максимално пациента и той се възстановява за броени дни.

Заместиха реброто на пациент с 3D реконструкция (СНИМКИ)

23 November 2018 21:30

Иновативна операция, чрез която бе реконструирано реброто на пациент, извършиха гръдните хирурзи на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Триизмерно принтиран имплант замени отстраненото ребро, обхванато от новообразувание. В изработването на 3D модела и визуализацията участва и екипът на Клиниката по Образна диагностика. Пациентът е 35-годишен мъж с прогресираща деформация в областта на петото дясно ребро, придружена от подуване. Прегледите и рентгеновите изследвания установяват костно образувание с неизсяснен произход. Впоследствие хистологичният резултат показва доброкачествена фиброзна дисплазия. Най-доброто решение в този случай е отстраняване на образуванието, поради възможност от бърз злокачествен растеж или усложнения като затруднения в дишането, чести фрактури на реброто, засягане на съседни тъкани и др. Премахнатото ребро налага пластична реконструкция за заместването му. Именно тук доц. Цветан Минчев, началник на отделението по Гръдна хирургия в Болница Токуда, прилага иновативния подход. Операция в такъв вид до този момент не е извършвана в България, а в света е прилагана само в няколко случая с друг материал и при друг тип локализация. Новото ребро е изготвено от синтетичен кополимерен биологично съвместим материал, одобрен за използване от Американската администрация по храните и лекарствата. Триизмерното моделиране и принтиране на импланта, който трябва да замести реброто, осигурява абсолютна анатомична съвместимост и прецизност при имплантирането. Чрез предварителна 3D визуализация от екипа на проф. Галина Кирова в Клиниката по Образна диагностика е изготвен дигитален модел и необходимият файл за триизмерно принтиране. Имплантът е произведен в България с помощта на специализиран професионален 3D принтер с възможност за печат с голяма точност (до 90 микрона). Индивидуално изготвеният модел осигурява много прецизно имплантиране на мястото на отстраненото ребро в анатомично единство със съседните тъкани. „Това е нова епоха в реконструкцията на гръдната стена при пациенти с тумори, които изискват изрязване на костно-хрущялните структури. Този подход дава възможност за изключително точно анатомично възстановяване на скелетната част на гръдната стена чрез предварителна триизмерна визуализация и продуциране на файл за принтиране на 3D машина. Използваният материал е с доказана тъканна съвместимост. Точността на възпроизвеждане дава възможност за големи резекции на гръдната стена и едномоментното им заместване с индивидуално изготвени импланти.“, разказа за операцията доц. Минчев. „Досега използваните платна за заместване на скелетни структури в гръдната стена при подобни операции нямат необходимата устойчивост и анатомична точност, заради което впоследствие се получават неприятни дефекти в зависимост от обема на изрязаните тъкани.“, допълва гръдният хирург.

Специалисти от ВМА извършиха уникална операция

15 November 2018 12:44

Съвместен екип от специалисти по „Ушни, носни и гърлени болести” и „Лицево-челюстна хирургия” извършиха уникална по рода си операция за отстраняване на карцином на 49-годишна жена, съобщиха от ВМА. Пациентката потърсила помощта на професор Венцислав Цветков – ръководител на УНГ-клиниката на ВМА, след като близо година е лекувана от различни специалисти в страната, като окончателното им мнение е било, че не могат да й предложат адекватно оператив

За първи път у нас: Иновативна ендоскопска операция на гръбначен стълб в Плевен

21 October 2018 20:19

Иновативна ендоскопска операция на гръбначен стълб беше извършена за първи път у нас в Плевен. Екипът неврохирурзи беше ръководен от световноизвестния гръбначен хирург д-р Ралф Вагнер.

Младата лекарка, която прави операции на още неродени бебета

19 October 2018 18:37

Навръх професионалния си празник акушер-гинекологът извършил първата у нас операция на бебе докато е в утробата на майката, е сред петимата отличени с приза млад лекар на годината. През последните 4 години доктор Петя Чавеева е спасила над 35 бебета с методите на феталната медицина и вътреутробната хирургия.