Здраве

11 октомври 2018 20:49

Лекари извършиха безкръвна операция на аортна клапа за първи път у нас

Иновативна операция в Плевен. 87-годишен мъж стана първият пациент в кардиохирургията, чиято болна аортна клапа беше заменена с транскатетерна клапа чрез инвазивна процедура. Преди въвеждането на модерното лечение екипът от инвазивни кардиолози е пре...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Уникална операция в Специализираната болница по ортопедия в Горна Баня

02 June 2019 08:51

За първи път изцяло български екип постави специална растяща протеза на дете с рядък тумор на костите. Така кракът на момчето е спасен от ампутация и не се налага да бъде опериран в чужбина.

В УМБАЛ Бургас спасиха дете със забита в главата градинска ножица

02 May 2019 18:10

7-годишно момче със забита в главата градинска ножица беше спасено в УМБАЛ Бургас навръх Великден, съобщават от лечебното заведение. По думите на родителите, детето паднало върху инструмента, докато си играело в градината. Ръждясалото острие минава през цялата буза и опира в черепа зад окото. "Още няколко милиметра и изходът щеше да е фатален", коментират дежурните лекари. Веднага са направени всички образни изследвания и е свикан екип за спешна операция. Следват няколко дни възстановяване в отделенията по реанимация и УНГ и от вчера момчето си е вкъщи.  "В цялата си над 30-годишна практика не съм виждал подобна травма. Оприличавам я на нараняване от военно време, каквито наранявания в днешни дни са рядкост. Острието на ножицата прилича на копие, на щик. В хода на операцията то е извадено много бавно, кървенето е овладяно, наложи се и кръвопреливане", коментира УНГ-специалистът д-р Даниел Петков, който извършва операцията. Щастливият изход е резултат от екипната работа на Спешно отделение в лицето на дежурния д-р Светослав Тодоров, анестезиолога д-р Валентин Кравченко, както и отделенията по образна диагностика и детски болести.  Случаят ще бъде докладван на медицински научен форум. Причината за травмата - градинската ножица с размер около 70 см, се пази за спомен в УНГ-отделението на Бургаската болница. 

За първи път в света: Руски лекари присадиха 3 органа на дете

22 April 2019 18:55

9-годишният Михаил страдал от цироза и муковисцидоза

Плевенски кардиохирурзи спасиха жена с рядка операция

19 April 2019 06:39

Плевенски кардиохирурзи спасиха 73-годишна жена, получила рядко срещано комбинирано разкъсване на кръвоносни съдове. Заради големия риск от втора последователна сърдечна операция, лекарски колегиум решава да приложи минимално инвазивна процедура, като се имплантира стент.

Уникална трансплантация на черен дроб извършиха във ВМА

10 April 2019 21:35

28-годишен мъж от Плевен стана донор на четирима души. Сърцето, черният дроб и бъбреците му бяха успешно трансплантирани в болница "Света Екатерина", Военномедицинска академия и болница "Лозенец". За пръв път при трансплантация на черен дроб реципиентът и донорът са с различна кръвна група.

В "Пирогов" оперираха бебе над 12 часа

05 April 2019 19:42

Дете с много рядка урологична аномалия получи шанс за по-добър живот. Лекари от "Пирогов" са извършили сложна реконструкция на тазовите кости и са изградили нов пикочен мехур на едногодишното момченце. Операцията е продължила над 12 часа.

Китайски хирург извърши първата дистанционна мозъчна операция

18 March 2019 08:05

Пациентът е бил на 3000 км от опериращия го доктор

Лекари от "Пирогов" и ВМА спасиха дете с рядък тумор на черния дроб

15 March 2019 12:23

Дете на година и 2 месеца беше спасено с уникална за България операция. Както съобщихме още вчера, лекари от "Пирогов" и Военно-медицинската академия извадиха рядък тумор от черния дроб на момиченцето. До сега такива интервенции на деца са правени само в чужбина.

В "Пирогов" извършиха уникална за Югоизточна Европа операция на ръка

08 March 2019 18:26

За първи път в Югоизточна Европа български лекари смениха гривнена става на ръката на 37-годишен мъж. Операцията е направена преди два дни от екип на единствената у нас Клиника по хирургия на ръката в "Пирогов".

Кардиологът проф. д-р Иво Петров е "Мъж на годината" за 2018

28 February 2019 22:42

За уникалното спасяване на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция, влизайки през бедрената артерия