България

11 октомври 2018 20:39

Законопроектът за хората с увреждания - най-сетне готов

Законопроектът за хората с увреждания вече е готов. След месеци на протести и разногласия днес спорният закон беше одобрен от всички страни в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Какви промени настъпиха в него и как различните глед...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Пенсионно дружество и НАП със съвместна услуга в помощ на глухонеми

19 January 2019 21:06

Пенсионноосигурително дружество предлага видеа с жестомимичен превод, а НАП осигурява възможност на всички свои клиенти да проведат пълноценен разговор. Добрите примери вижте в репортажа на Татяна Йорданова.

Единодушие за Закона за социалните услуги

18 January 2019 11:27

Народните представители приеха единодушно Закона за социалните услуги. В подкрепа на законопроекта на правителството гласуваха всички 163 депутати в Пленарната зала.    Законът е третият от пакета, за който настояваха майките на деца с увреждания, прекарали повече от половин година в протести в цялата страна.   Според новия закон се създава Агенция за качество на социалните услуги, която ще прави ежегоден мониторинг, ще следи как се справят общините и частните организации със социалната грижа у нас. В закона е описано и какво заплащане ще получават социалните работници. Ще бъде създадена и Национална карта на социалните услуги, която ще отразява конкретните нужди по места и необходимото финансиране за тяхната реализация. Депутатите заявиха, че има текстове, които трябва да претърпят промени и такива ще бъдат внесени между първо и второ четене. Според Георги Гьоков от БСП са необходими повече средства за социалните услуги. Вносителят се опитва да регулира отношения, които вече съществуват, но все пак законът създава по-добра среда за социалните услуги, коментира той. Гьоков също подчерта, че ще предложи изменения, но законът е важен и се подкрепя от Левицата.    {cbrelatedarticle count="2" /}    Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов подчерта важността на закона и заяви, че текстовете ще бъдат подобрени между първо и второ четене. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков изрази готовност да изпрати експерти, които да помогнат на депутатите при обсъждането на текстовете за второ четене, така че да се стигне до добър закон.Закон за социалните услугимайки на деца с уврежданияреформа

Мая Манолова иска да изплатят по-скоро финансовата помощ на хора с увреждания

17 January 2019 19:09

Промени в графика за изплащане на новата финансова подкрепа за хората с увреждания поиска омбудсманът Мая Манолова. От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че заради изисквания в законодателството изплащането на средствата ще започне в средата на февруари. Общественият защитник обаче настоява хората да получат помощта до края на този месец.

44 323 безплатни годишни е-винетки са вече издадени на хора с увреждания

17 January 2019 13:25

44 323 са издадените до момента безплатни електронни винетки на хора с увреждания. Към същата дата са подадени 63 824 заявления за получаване на безплатен стикер. Дирекциите „Социално подпомагане“ обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им, след което ги предоставя по електронен път чрез защитен канал на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, АПИ издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност една година. За улеснение на потребителите на сайта www.bgtoll.bg и на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане www.asp.government.bg ще бъде добавен бутон „Проверка на електронна винетка на правоимащите лица“. По този начин хората с увреждания ще могат да проверяват дали им е издаден валиден електронен стикер за 2019 г. При посещение на линка, проверката се извършва чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила на правоимащото лице, след което системата ще визуализира информация за заредена електронна винетка в АПИ и срока на валидността ѝ. До въвеждането на новата функционалност хората с увреждания могат да проверяват дали им е издадена електронна винетка както и досега - в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. За облекчаване на гражданите е създадена възможност за подаване на заявления по електронен път и чрез Системата за сигурно електронно връчване, която е достъпна на електронен адрес e-gov.bg. Достъпът до системата се извършва чрез квалифициран електронен подпис или чрез персонален идентификационен номер на НОИ. Винетна такса не заплащат лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. На тези лица се издава безплатна електронна винетка с валидност от една година. През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ е предоставила на дирекциите „Социално подпомагане“ безплатно 231 371 бр. годишни винетки за леки автомобили на стойност 22 442 987 лв. Предоставяните безплатни винетки са за сметка на бюджета на АПИ.

Хора с увреждания в Пловдив чакат на дълги опашки за безплатни винетки

16 January 2019 07:48

Хора с увреждания в Пловдив чакат на дълги опашки в студа, за да подадат молби за полагащите им се безплатни винетки. За това сигнализираха зрители на БНТ, които твърдят, че дълги опашки има пред всички социални служби в града.Повече от Николай Райшинов

Изграждат 9 нови сгради за възрастни хора и хора с увреждания

14 January 2019 20:37

9 нови сгради за възрастни хора с деменция и пълнолетни с различни увреждания ще бъдат построени през следващите две години. За това са отделени 5 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж" като проектът е част от деинституционализацията на социалните услуги. Договорът беше подписан днес от столичния кмет Йорданка Фандъкова и зам-министъра на регионалното развитие Деница Николова.

Хора с увреждания получиха шанс за работа във Варна

12 January 2019 08:45

10 души с увреждания получиха шанс за работа в социалното предприятие на Сдружение "Няма невъзможни неща" във Варна. Целта е да бъдат обучени и назначени на работа 20 души с ментални и двигателни проблеми, както и родители на деца с увреждания. Средствата са осигурени от европейските фондове.

Aсистент-екскурзоводи в помощ на хора с увреждания в Община Рила

09 January 2019 07:00

Община Рила е единствената в страната, която предлага услугата асистент-екскурозовди за хора с увреждания. Така те ще могат да посещават туристически обекти в региона посредством грижата на специално обучени хора, които ще са техни гидове по време на екскурзиите. С услугата, от община Рила се надяват да задържат големия брой туристи, които ежегодно посещават забележителностите в региона, основно заради Рилския манастир.

Нови микробуси за превоз на хора с увреждания тръгват от днес в София

07 January 2019 12:12

Нови специализирани микробуси за превоз на хора с увреждания ще се движат по улиците на София от днес. Машините бяха представени на специална церемония в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Доброволци дариха фитнес уреди на хора с увреждания в Берковица

04 January 2019 13:30

Домът в Берковица помещава 14 човека, всеки от които е с различен тип увреждане. Част от хората са с двигателни проблеми, други с умствена изостаналост. За всички тях е жизнено важно да могат да тренират. Малко преди Коледа 7 велотренажора и 2 степера бяха дарени на Дома за хора с увреждания от хора, които вече не използват фитнес уредите си.