Икономика и бизнес

11 октомври 2018 22:31

Кои страни не инвестират достатъчно в населението си

Световната банка публикува нов индекс на човешкия капитал, в който са класирани 157 страни въз основа на производителността на бъдещите им работници, съобщава в. "Монд"....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Оценката на Световната банка ще приключи до 2 седмици

13 February 2019 20:58

Забавянето с два месеца на цялостната оценка как се харчат държавните пари у нас, предизвика спор между управляващи и опозиция в парламента.

Brexit без сделка заплашва над 600 000 работни места по света

11 February 2019 17:22

Най-силно засегната ще е Германия

Кристин Лагард предупреди за икономическа буря

10 February 2019 17:17

Директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди днес, че растежът на световната икономика е по-бавен от очакваното и че има опасност от икономическа буря, предаде Франс прес. "С една дума - свидетели сме на (световна) икономика, чийто растеж е по-бавен от очакваното", изтъкна Лагард пред Световната правителствена среща на върха в Дубай с участието на политици и икономисти от цял свят. Миналия месец МВФ преразгледа към понижение прогнозите си за растежа на световната икономика за тази година с 0,2 процентни пункта до 3,5 на сто в резултат на търговските напрежения, най-вече между САЩ и Китай. Лагард говори за "четирите облака" - както ги нарича тя - които витаят над световната икономика, предупреждавайки, че тя може да бъде ударена от буря. МВФ: Вълната от мита ще забави растежа В тази връзка тя цитира търговското напрежение, най-вече между САЩ и Китай, затягането на лихвите по заемите, неяснотите около Брекзит и забавянето на китайската икономика. Според нея търговското напрежение между Пекин и Вашингтон вече е започнало да се отразява на световната икономика. "Нямаме никаква представа какво ще излезе от това, но това, което знаем, е че вече започва да има ефект върху търговията, лихвите по заемите и върху пазарите", заяви Лагард в Дубай. Лагард вещае "ера на гнева" Тя изтъкна, че затягането на лихвите по кредитите става в момент, когато компаниите и домакинствата са натрупали "много тежки дългове". "Когато има прекалено много облаци, необходима е светкавица, за да предизвика буря", предупреди Лагард, призовавайки правителствата да се подготвят за това и да избягват протекционизма.

Среща в Дубай подобрява живота и на хората по целия свят

10 February 2019 09:13

В сбирката участват представители от 140 страни и 30 международни организации

Тръмп предлага критик на Световната банка за неин президент

06 February 2019 20:37

Президентът на САЩ Доналд Тръмп номинира за президент на Световната банка Дейвид Малпас. Той е виден критик на институцията и спорен избор, пише AFP. Ако държавният глава обаче получи подкрепата на мнозинството акционери на банката, най-вече на Европейските държави, Малпас ще има възможността да промени институцията. Самият Тръмп нарече Малпас „изключителен мъж“, който е „правилният човек“ да ръководи банката. В момента Малпас е помощник-секретар п

ЕС и Япония дадоха старт на най-голямата в света зона за свободна търговия

01 February 2019 15:12

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония влезе в сила от днес. Така се създава най-голямата в света зона за свободна търговия. Тя покрива близо една трета от световната икономика и 635 милиона души. Зоната представлява отговор на протекционистките заплахи, най-вече от страна на американският президент Доналд Тръмп, отбелязват икономисти. "Историческо споразумение" за свободна търговия между ЕС и Япония Европа наложи мита от 25 на сто за вноса на стомана Съгласно споразумението Япония премахва митата за 94 на сто от целия внос от ЕС, включително върху 84 процента от селскостопанските и рибни продукти. ЕС от своя страна премахва митата за 99% от вноса от Япония и след преходен период ще отмени митата върху японските автомобили, камиони и битова електроника. „Споразумението показва на света, че и двете страни оставаме убедени в ползите от свободната търговия“, коментира еврокомисарката за търговията Сесилия Малмстрьом. Токио и Брюксел сключиха политическа договореност през юли 2018 г., а ратифицирането беше финализирано през декември. Споразумението влиза в сила на фона на глобално напрежение в областта на търговията, след като Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, както и на китайски стоки, и поиска проучване на митата в автомобилната индустрия, което може да засегне както ЕС, така и Япония. Днес пък ЕС наложи мита от 25 на сто върху вноса на продуктите от стомана.

Европа наложи мита от 25 на сто за вноса на стомана

01 February 2019 13:03

Еврокомисията утвърди днес окончателно мита от 25 на сто за вноса на стоманени продукти. Целта е да бъдат защитени европейските производители от засиления внос от всички части на света. Той се дължи до известна степен на въведените от САЩ вносни мита за металите. Европейските мита влизат в сила от утре и ще действат до три години. Те обаче могат да бъдат променени в зависимост от евентуална промяна на обстоятлствата. Финално: САЩ удариха с мита стоманата и алуминия от ЕС Новите митнически тарифи заменят временните мита, въведени от ЕК през юли 2018 година за 23 категории стоманени продукти. Сега с мита от 25 на сто ще бъдат облагани 26 вида стоманени продукти, след като вносът им надвиши определени квоти. Тези квоти бяха разработени за всички доставчици на стомана в ЕС, след като САЩ въведоха през март 2018 г. вносни мита от 25 на сто за стоманата и от 10 на сто за алуминия. Американските ограничения пренасочиха част от доставките на стомана към ЕС.

Прогноза: Предстои забавяне на българската икономика, скъпите жилища стават капан за инвеститорите

01 February 2019 12:51

През 2019 г. поскъпването на еврото ще бъде етап от по-дългосрочен процес, а британският паунд остава с непредвидими движения заради неяснотата около Брекзит, поясняват анализаторите

Кристалина Георгиева застава начело на Световната банка

01 February 2019 06:14

Кристалина Георгиева оглавява Световната банка. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ.

Изнесен център на Световната банка в София разкрива 200 работни места

29 January 2019 14:07

Според премиера Борисов България е лидер в Европа в дигиталната икономика