Икономика и бизнес

11 октомври 2018 23:21

Робот с човешки размери стана атракция на младежко техническо изложение

Робот с човешки размери беше представен за първи път по време на третото издание на изложението "Младежко техническо творчество" в Горна Оряховица. Тази година във форума участват над 300 души. По време на изложението те представят уникални техническ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Изложение по роботика в Токио

22 October 2018 08:17

Какви са последните разработки на учените, които са посветили своята работа на роботите? Това стана ясно на изложение в Токио, което приключи тази неделя.

Ученици от Видин се състезаваха в програмиране на робот голмайстор

19 October 2018 13:40

Инициативата е на Сдружение „Училищно настоятелство на ПМГ „Екзарх Антим I” и се организира със съдействието на Община Видин. Състезанието се проведе в Конферентния център на Областна администрация – Видин.Участваха 50 ученици от 4 училища в град Видин. Състезанието включваше демонстрации на роботи, семинар и работилница по програмиране на робот, турнир за определяне на робот голмайстор. За тази цел бяха определени две категории, като във всяка се състезаваха по 3 отбора.

Роботите ще създадат двойно повече работни места, отколкото ще унищожат

17 September 2018 12:49

Доклад на WEF твърди, че през следващото десетилетие технологичният прогрес ще доведе до създаването на 133 млн. работни места глобално

Първият учебен ден в училището за програмиране и иновации в Бургас

17 September 2018 10:57

Хуманоиден робот и 108 ученици от цялата страна започнаха първите си учебни занятия в първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. „Приложно програмиране“ и „Програмно осигуряване“ са двете специалности в училището за високотехнологични кадри в IT индустрията, за които за по-малко от година беше създаден високотехнологичен комплекс от отделни сгради и просторен двор.

Робот помага на еколози в опазването на здравето на горите

03 September 2018 17:05

Той бе създаден от студенти и анализира състоянието на растението

Ще бъдат ли забранени роботите-убийци?

28 August 2018 07:51

Експерти от 75 страни в продължение на една седмица ще обсъждат каква е точната дефиниция на "роботите-убийци" и как да се регулира по най-добрия начин тяхното използване, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Конференцията се провежда в централата на ООН в Женева.  Роботите-убийци са футуристични оръжейни системи, които биха могли да водят война, без човешка намеса, отбелязва АП. Тези системи включват дронове, подводници, ракети и други оръжия, които благодарение на изкуствения интелект, се научават да идентифицират цели и да ги унищожават или убиват, без човешка намеса, отбелязва ДПА. На теория напълно автономни, контролирани от компютри оръжия не съществуват все още, казват американски официални представители. Дебатите по въпроса са все още в начален стадий и експерти сега се стремят да постигнат консенсус по основни дефиниции. САЩ изтъкнаха, че е преждевременно да се установява дефиниция на тези оръжейни системи, а още повече да се въвеждат регулации за тях, предаде АП. Някои правозащитни групи казват, че на правителствата и военните трябва да бъде попречено да разработват подобни системи, които пораждат страх. Амнести интернешънъл призова страните да работят за забрана на тези оръжейни системи. Срещата в Женева се председателства от Амандийп Джил, индийски постоянен представител в Конференцията на ООН по разоръжаването. Той каза днес, че има напредък по въпроса за роботите-убийци. Оформили са се три лагера от страни. Единият иска тяхната официална законна забрана, другият иска тяхната забрана на политическо ниво, чрез необвързващо споразумение, а третият иска да няма никакви промени по въпроса. "Доближаваме се до споразумение за това какви трябва да са ръководните принципи, които да бъдат принципи, ръководещи поведението на държавите и ръководещи развитието и разгръщането на подобни оръжейни системи по света", каза Джил.

Руските срещу американските бойни роботи

19 August 2018 16:20

Научно-техническият прогрес даде мощен тласък за развитие на робототехниката и не е за учудване, че невероятно перспективната ниша на първо място започна да усвоява военно-промишления комплекс. Днес ВПК на световните държави изразходват за създаване на „умна“ техника повече, отколкото всички граждански сфери взети заедно, а перспективите както на бойното поле, така и в тила са колосални, пише Pogled.info. За сега, разбира се водещите военни държави са в началния етап на мащабни преобразования, които в края на краищата кардинално ще променят съществуващия днес облик на армията. Русия вече изпита в реални бойни условия перспективния ударен комплекс „Уран-9“ и комплекса за разминиране „Уран-6“. Като цяло за последните години руският ВПК представи десетина роботизирани платформи, които скоро ще намерят приложение в армията. Над роботите работят и в САЩ, но говорейки за Москва и Вашингтон, между страните съществуват фундаментални различия във философията на този тип техника. За това пише американският портал The National Interest, отбелязвайки, че Пантагонът определя като основни области на използване на робототехниката разузнаването, снабдяването и облекчаването на когнитивното и физическото натоварване на войниците, тоест по същество развива транспортни комплекси. Докато в РФ на първо място предполагат да използват роботите за настъпление. Друго принципно различие се заключава в това, че Москва се стреми да използва роботите както е казва, тук и сега, затова представените във ВПК на РФ нови неща са вече внедрени в армията или подготвящи се да направят това в най-близко бъдеще, не са ориентирани към използване на изкуствен интелект. САЩ обратното - искат да минимизират участието на човека в работата на най-новите си комплекси, което разбира се ще повлияе върху скоростта на доставките на перспективни системи във въоръжените сили. „Подходът на Русия – ако успеят да се справят със сложностите от технически характер – е по-полезен за съкращаването на броя на жертвите в хода на пряк конфликт“ - убеден е NI.

Изследване показва колко зависими стават младите от новите технологии

16 August 2018 16:41

Бъдещите поколения са по-податливи на вмешателства от страна на роботи, показва проучване, проведено от Плимутския университет, съобщи BBC, цитирана от БГНЕС. Съгласно проучването децата тенденциозно вярват на роботи, без да задават въпроси, които повдига етични проблеми, тъй като машините навлизат все повече в нашия живот. Според заключенията общността, разработваща роботи, трябва да създаде безопасна среда за деца. Доброволците в проучването са попълнили прост тест, познат като парадигмата н

Младежи програмираха роботи в библиотеката на Враца

04 August 2018 12:45

Тийнейджъри програмираха роботи по проект „Техно Либ – мини технологичен център в библиотеката”. В рамките на 4 седмици общо 57 участници преминаха обучение „Увод в роботиката”. Бъдещите програмисти бяха разпределени в три групи и написаха първите си програмни кодове, запознаха се с хоби роботите, платките Ардуино и принципите за работа при създаването на хардуерни обекти. Във времето за конструиране участниците сглобиха сгъваем робот, работещ със слънчева енергия.

Учени създадоха робот, който да помага в спасителни операции

26 July 2018 12:31

Италиански учени от създадоха робот, който ще бъде използван при бедствени ситуации. Изобретението се контролира дистанционно и ще помага на спасителните екипи, като си проправя път до места, рискови за човека.