Свят

12 октомври 2018 06:44

Тереза Мей: Очаквам преговорите за Брекзит да продължат и през ноември

Британският премиер Тереза Мей заяви, че очаква преговорите за Брекзит да продължат и през ноември. Преди дни главният преговарящ от европейска страна - Мишел Барние съобщи, че сделка може да има още идната сряда....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

ЕК: Може да има визи за британците при неуспех на преговорите

12 November 2018 14:31

Европейската комисия (ЕК) днес не отрече, че се подготвя връщането на визите за британските граждани, които пътуват до ЕС. Маргаритис Схинас, главният говорител на ЕК, бе попитан дали наистина се обсъжда добавянето на Великобритания в списъка на държавите, чиито граждани могат да влизат в ЕС, само ако имат виза. "Подготвителната ни работа е в ход вече от година", заяви Маргаритис Схинас, главният говорител на ЕК. "Подобна стъпка би била предприета, ако преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС завършат с провал", добави той.  По-рано днес Съветът на ЕС съобщи, че няма напредък по преговорите и че ЕС трябва да бъде готов за всякакво развитие. Очаква се утре тази оценка да бъде представена пред Европейската комисия от главния преговарящ на ЕС - Мишел Барние. Схинас също подчерта, че държавите от ЕС, които отказват да се присъединят към Глобалния пакт за миграцията на ООН (сред които, както стана ясно тази сутрин, е вече и България), подкопават позицията на Съюза на световната сцена. Завой: България няма да подкрепи Пакта за миграцията на ООН На брифинга бе засегнат и въпросът за мандата на председателя на ЕК - Жан-Клод Юнкер, който изтича на ноември 2019 г. Схинас потвърди, че Юнкер няма намерение да се кандидатира отново и добави, че той може да остане на власт временно и то само ако се забави процесът по избирането на следващия председател. Схинас напомни, че подобно забавяне се е случвало и преди. По въпроса за активирането на член 7 от Договора от Лисабон за замразяване на правото на Унгария да разполага с глас в Съвета на ЕС, Схинас подчерта, че това не е първият път, в който е обсъждано порицаването на държавата. Той все пак добави, че това е от компетенцията на Европейския парламент (ЕП), а не на ЕК.

​Еврото поевтиня за първи път от година и половина насам

12 November 2018 12:13

Еврото поевтиня за първи път от година и половина насам с повече от 0,8 на сто заради несигурността около Брекзит. Новината дойде след съобщения в британския печат, че премиерът Тереза Мей е трябвало да се откаже от планирано за днес извънредно правителствено заседание за одобряване на сделка за Брекзит.

Борис Джонсън: Правителството е пред капитулация

12 November 2018 07:10

Бившият британски външен министър Борис Джонсън отново призова министър-председателката Тереза Мей да промени плановете си за Брекзит, като я обвини, че налага сделка, която би оставила Великобритания в митническия съюз на Европейския съюз, след като тя напусне общността, и определи това като "пълна капитулация", предаде Ройтерс. "Наистина не мога да повярвам, но това правителство изглежда е на прага на пълна капитулация", написа Джонсън в седмичната си рубрика в британския в. "Телеграф". И допълни: "Искам да вкусите пълния ужас от тази капитулация . . . ние сме на прага да приемем нещо, което е още по-лошо от сегашната конституционна позиция. Това са условия, които могат да бъдат наложени на колония". Джонсън обвини правителството, че е неспособно да договори начин едностранно да сложи край на т.нар. споразумение за подсигуряване, предназначено да предотврати възобновяване на граничния контрол между Ирландия, която е членка на ЕС, и британския район Северна Ирландия. Братът на Джонсън: Сделката за "Брекзит" е ужасна грешка Според него подобен провал би превърнал Великобритания във "васална държава", докато ЕС не реши да пристъпи към търговски преговори, пише БТА. "Същността на идеята - че Обединеното кралство би трябвало да остане в митническия съюз и единния пазар на стоки и селскостопански храни, е това, което включва подсигуряването. А можете да сте напълно сигурни, че тази идея ще е в сърцевината на "сделката" , която не се съмнявам, че министър-председателят скоро и по магически начин ще осигури", заяви Джонсън.

Мей се отказва от спешно правителствено заседание за Брекзит

12 November 2018 07:04

Сделката може да не бъде готова до утре

Юнкер: Преговорите за Брекзит приближават бавно към споразумение

11 November 2018 17:21

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че има напредък към окончателно споразумение за Брекзита, но той е бавен, предаде Ройтерс.

ЕС е отклонил ключово предложение на Мей за Brexit

11 November 2018 09:12

Европейският съюз е отклонил ключовото предложение на британския премиер Тереза Мей за Brexit, съобщава вестник „Сънди Таймс“. По-рано Мей заяви, че страните се съгласували 95% от целия обем споразумения, при това Брюксел и Лондон все още не успяват да отстранят разногласията по редица въпроси, включително за границата между Северна Ирландия и Ирландия. Британският външен министър Джереми Хънт заяви, че Великобритания и ЕС ще съгласуват договора за Brexit до края на ноември.

ЕС ще иска митническа граница в Ирландско море

09 November 2018 19:30

Европейският съюз смята да настоява пред Великобритания за прокарване на митническа граница в Ирландско море, в случай че не бъде сключено споразумение с Лондон за Брекзит, съобщи лондонският в. "Таймс", цитиран от ТАСС. Изданието се позовава на изтекло в медиите писмо на британския премиер Тереза Мей до Демократическата юнионистка партия (ДЮП) в Северна Ирландия, с чиято подкрепа управлява кабинетът в Лондон, предаде Ройтерс. Мей каза на ДЮП, че никога няма да допусне "да влезе в сила" такова разделение на Обединеното кралство. Планът на ЕС ще остави Северна Ирландия свързана с общия пазар и митническия съюз на общността, ако преговорите с Великобритания претърпят неуспех. ЕС разглежда този вариант като "застрахователна полица" в опит да избегне твърда граница в Ирландия (между Ирландия и Северна Ирландия). По-рано британската министър-председателка Тереза Мей заяви, че вариантът на ЕС за митническа граница по Ирландско море е неприемлив, защото би означавал "разрушаване на целостта на Обединеното кралство". Северноирландската Демократическа юнионистка партия е уведомила писмено Мей, че няма да подкрепи споразумение за Брекзит, което оставя Северна Ирландия отделена от останалата част на Обединеното кралство, предаде Би Ти Ви. По-малко от пет месеца преди датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., споразумението за Брекзит е на 95% готово, но официални представители казват, че все още има спорове за съдбата на сухопътната граница между управляваната от Великобритания Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия. "Писмото на министър-председателката дава тревожен сигнал за тези, които ценят целостта на нашия скъп съюз и за онези, които искат правилен Брекзит за цялото Обединено кралство", каза лидерката на ДЮП Арлийн Фостър. ДЮП вече е заплашвала да парализира преговорите за Брекзит. Преди около година отказът на партията да подпише споразумение за границата предизвика временно спиране на преговорите, вече в решаващата им фаза. Впоследствие беше намерен път за продължаване на преговорите. Споразумението за Брекзит или липсата на сделка ще определи британското благосъстояние за поколения напред и ще има дълготрайни последици за присъствието на ЕС в световен мащаб. И двете страни се нуждаят от споразумение, за да може търговията да продължи и след Брекзит между най-големия търговски блок в света и петата по сила световна икономика. Заедно 27-те държави от ЕС имат около пет пъти по-голяма икономическа мощ от тази на Обединеното кралство.

Британски министър подаде оставка заради Брекзит: Ужасяваща грешка

09 November 2018 18:42

Братът на Борис Джонсън призова за втори референдум за излизане от ЕС

Мей губи подкрепата на северноирландците за Брекзит

09 November 2018 17:47

Демократическата юнионистка партия (ДЮП), на която се крепи правителството на Тереза Мей, заяви, че няма да подкрепи сделка, която разделя Северна Ирландия от Обединеното кралство (ОК). Дали Брекзит може да обедини Ирландия По-рано Мей изпрати писмо до лидерката на ДЮП - Арлийн Фостър. В него тя обеща, че няма да позволи разделение в Обединеното кралство "да влезе в сила", с което, според членовете на ДЮП, тя потвърждава, че във финалното споразумение ще бъде включена такава клауза.  "Писмото на премиерката повдига много въпроси за тези, които ценят интегритета на нашия съюз и за тези, които настояват за истински Брекзит - за цялото Обединено кралство", заяви Арлийн Фостър. "От писмото излиза, че министър-председателката е обвързана с идеята за граница по Ирланско море, като Северна Ирландия ще остане в единния пазар на ЕС", добави тя. Мей, която днес отбеляза стогодишнината от края на Първата световна война с тържествена церемония в Белгия и Франция, многократно е обещавала, че няма да приема сделка, която да раздели Обединеното кралство. Решителна седмица за Tереза Мей и преговорите за Брекзит В същото време, ЕС настоява за "бакстоп" - Северна Ирландия да остане в рамките на митническата зона на Съюза. Това е невъзможно за "юнионистките" привърженици на Мей, чиято политическа идеология се основава на идеята, че Северна Ирландия трябва да е част от Обединеното кралство.  Затова не е изненада категоричната позиция на Фостър. "Какъвто и "бакстоп" да се приеме, той трябва да бъде срочен", заяви тя. Компромис – Северна Ирландия да остане в митническия съюз Мей осъзнава, че без подкрепата на ДЮП трудно ще може Брекзит да бъде одобрен от парламента. Това се дължи на крехката победа на консерваторите на изборите през 2017 г. "Премиерката разбира последствията, сега ще трябва да преосмисли", каза депутатът от ДЮП Сами Уилсън. Острите думи идват в момент, в който Мей и Брюксел чувстват, че сделката по Брекзит е "на 95 процента завършена". Тереза Мей: 95% е готова сделката между Лондон и Брюксел за "Брекзит" Американската банка "Джей Пи Морган" оповести, че очаква парламентът да отхвърли споразумението при първото гласуване, но да го приеме при второто или третото.

Кола удари конвоя на Тереза Мей

09 November 2018 17:09

Два полицейски мотоциклета в конвоя с премиерите на Великобритания и Белгия в Брюксел бяха съборени от ударил ги автомобил. По всяка вероятност става въпрос за инцидент, предаде Ройтерс. В болница са откарани двамата мотоциклетисти, ескортиращи Тереза Мей и Шарл Мишел след церемонията по полагане на венци на гробове на британски войници от Първата световна война. Местните издания цитират говорител на белгийския премиер, който описал станалото като „злощастен инцидент“. Тереза Мей е в Белгия за отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война (1914-1918) в неделя, като след това ще пътува за подобна церемония в Париж. Тереза Мей бе придружена на церемонията от белгийския си колега Шарл Мишел, който също положи цветя на гробовете на загиналите войници.