България

12 октомври 2018 07:45

С какво най-често е замърсено Черно море?

Кампанията за „Черно море, свободно от пластмаса“ ще продължи и през 2019 г., категорични са сърфистите, преминали от Дуранкулак до Резово по море за 3 дни през септември Най-често наблюдаваните плаващи отпадъци в Черно море са пластмасо...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Експерт: Черно море умря пред очите ни

24 March 2019 14:22

В последните години от Черно море са изчезнали десетки видове риби - скумрия, платерини, много рядко вече се среща и лаврак

ЕК финансира с 50 000 евро проекти за по-малко пластмасови отпадъци

12 March 2019 12:03

Кандидати от България имат шанс да спечелят финансиране в годишния конкурс за социални нововъведения, организиран от Европейската комисия. Това съобщиха от представителството на ЕК в София. В новото издание на конкурса се търсят идеи, които да водят до намаление на пластмасовите отпадъци и целят системна промяна на местно, национално и европейско равнище. ЕК ще забранява сламки, клечки за уши и прибори от пластмаса Целта е да се подкрепят инициативи, осигуряващи намаляване на пластмасовите отпадъци и замърсяването с тях чрез подобряване на съществуващите процеси или чрез въвеждане на изцяло нови продукти и начинания. С помощта на тези нововъведения трябва да бъде намален броят на създаваните пластмасови отпадъци или да бъдат осигурени условия и насърчена повторната употреба и рециклирането им. Независими съдии ще определят три проекта, всеки от които ще бъде награден с 50 000 евро. Това ще стане през октомври. Заявки за участие може да бъдат подавани до 12 часа централноевропейско време (13 часа българско) на 4 април. Всички необходими сведения могат да бъдат намерени на адрес www.eusic.org. Въпроси за конкурса могат да бъдат изпращани на адрес info@socialinnovationprize.eu. Конкурсът може да бъде следен в туитър - @EUSocialInnov #diogochallenge. Създаден в памет на първопроходеца в социалните нововъведения Диогу Васконселуш, европейският конкурс за социални нововъведения се провежда във страни от ЕС, и всички асоциирани държави по програмата „Хоризонт 2020“.

Детските градини във Варна с мерки срещу пластмасата за еднократна употреба

05 March 2019 07:25

Само за 3 години в детските градини у нас са похарчени 20 млн. лв. за чаши за еднократна употреба. Това е установило проучване, организирано от неправителствената организация “Обществен център за околна среда и устойчиво развитие”. Според данни от изследването използването на пластмасови изделия в детските градини в България всяка година генерира стотици тонове отпадъци. Във Варна предприеха важни стъпки за решаването на този проблем и в забавачниците бяха премахнати чашите за еднократна употреба. С какво бяха заменени - вижте прякото включване на Петър Дойкински.

Обсъдиха мерки за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба

20 February 2019 22:44

Темата за използването на еднократните пластмасови опаковки е част от големия европейски дебат за опазване на природата и наближаващите евроизбори. Въпреки приета евродиректива, у нас забрана за използване на еднократните изделия няма. В рамките на кампанията "Свободни от пластмаса" еколози и представители на европарламента обсъждаха в София - как да се ограничи замърсяването с пластмаси?

Еколози от Варна с иновация за отглеждане на миди в Черно море

19 February 2019 07:14

Екип от морски еколози от Варна разработва иновативна технология - подводни вертикални мидени рифове. Тяхната цел е преди всичко екологична - да намерят начин да възстановят количеството и ролята на черната мида в морската екосистема. Мидените ферми предоставят добри условия на разнообразните морски обитатели да живеят далеч от опасното дъно. Какво представляват подводните инсталации - вижте от прякото включване на Петър Дойкински.

​Океанските вълни стават по-силни

20 January 2019 14:17

Океанските вълни стават по-силни и по-разрушителни с всяка изминала година заради покачващите се температури на водата, съобщи Сайънс алърт.

Световните океани се затоплят по-бързо от очакваното

11 January 2019 18:32

Учени предупредиха, че световните океани се загряват много по-бързо, от колкото се смяташе по-рано, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Нов анализ, публикуван в сп. Science, е установил, че океаните се затоплят средно с до 40 процента по-бързо в сравнение с оценките на Междуправителствената експертна група към ООН за климата преди пет години. Температурите в океаните са прескачали рекордите в рамките на няколко поредни години. Според анализатора Малин Пински, при подобно развитие на температурите в океаните, сушата ще се затопля много по-бързо. Той пояснява, че океаните са факторът, който забавя глобалното затопляне. Зик Хаусфадър заяви, че 2018 г. вероятно ще е най-горещата за океаните в историята. Заради повишените температури се повишава морското равнище, а ураганите стават все по-разрушителни. Тези фактори може да доведат до по-мощни и дъждовни бури. Има значително намаляване и в броя на коралите. Оказва се, че способността на топлите океани да произвеждат храна става все по-ниска. Учените призоваха за бързи действия за нормализирането на температурите в океаните.

Десантен кораб на САЩ в Черно море

07 January 2019 07:52

Десантен кораб на САЩ навлезе в Черно море, съобщиха американски медии. Корабът е „Форт Макхенри“ от американския военен флот. Корабът е преминал през Дарданелите. От американския флот обявиха, че присъствието на кораба демонстрира общата ангажираност за сигурността на морето и укрепва връзките със съюзниците от НАТО и партньорите в региона. Отбелязва се, че през 2018 г. шест американски военни кораби са посетили Черно море. Присъствието на кораба е отговор на напрежението между Русия и Украйна в Азовско море. През ноември руската брегова охрана задържа три украински кораба за навлизане в руски териториални води. Русия отказва да освободи украинските моряци.

България е новият ротационен председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

02 January 2019 13:36

Специален акцент ще бъде поставен върху сътрудничеството в областите на културата, транспорта и опазването на околната среда

"Зелена светлина": машина превръща отпадъците в гориво

27 December 2018 08:51

Те завземат все повече пространство от Земята. Територии, които се превръщат в сметища заради огромните количества отпадъци, които хората изхвърлят. За един френски изобретател обаче пластмасовият боклук се превърна в работно вдъхновение и ресурс за получаване на енергия. Накратко казано Кристофър Кост създаде машина, която превръща отпадъците в гориво. И с готовност обяснява как работи тя.