Икономика и бизнес

12 октомври 2018 08:00

Найлоновите торбички ще бъдат забранени от 2021 г.

Комисията по околната среда на Европейския парламент гласува „за” забраната на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба в Европейския съюз от 2021 г., съобщиха от представителството на Европейския парламент у нас. Евродепу...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Демонстранти щурмуваха една най-големите мини за кафяви въглища в Европа

22 June 2019 20:37

Блокади на въгледобива заради опазването на околната среда - от вчера в Германия протестират между 10 000 и 40 000 активисти от различни държави. Днес се стигна до сблъсъци с полицията. Демонстранти щурмуваха района на една от най-големите мини за кафяви въглища в Европа. Органите на реда използваха спрей срещу тях. Има пострадали полицаи. Паралелно с това се провеждаха и мирни протести

Г-20 се договори да се бори с пластмасата в Световния океан

16 June 2019 14:16

Участниците в двудневната среща на министрите на енергетиката и екологията на страните от Г-20 в японския град Каруидзава се договориха за създаването на международна структура за сътрудничество, която си поставя за цел намаляването на изхвърляната пластмаса в Световния океан.

През 2021 г. Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба

10 June 2019 18:39

Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба от 2021 година, обяви премиерът на страната Джъстин Трюдо, обявявайки това за „глобално предизвикателство” да премахнем бутилките, сламките и найлоновите торбички от океаните.

Стокхолм: Такива ще са кварталите на бъдещето (ВИДЕО)

10 June 2019 11:53

Вместо да се извозват с камиони, боклукът се засмуква вакуумно и преминава по подземен тръбопровод

Турция стартира проект за почистване на моретата си от отпадъци

10 June 2019 09:24

Турция стартира проект „Нула отпадъци в морето“ за защита на морските и водните ресурси. Целта е да бъдат събрани общо 50 000 тона отпадъци, включително 30 000 тона пластмаса през летния сезон.

В какво се превръщат найлоновите пликчета

07 June 2019 13:00

Китайското решение от миналата година да не приема вносен пластмасов боклук остави в Европа тонове отпадък. Остави също гигантски пазар за някой, който иска да рециклира. Тази ниша се харесва на група български инвеститори, най-големият от които е в бизнеса със слънчогледово масло - собственикът на "Олива" Ангел Георгиев. Днес фабриката в Елин Пелин е готова и ще преработва найлонови торбички до пластмасов регранулат (малки гранули, които се ползват за повторно производство).Така...

Пътища от пластмаса в Словакия

28 May 2019 06:24

В Европа и света има голям проблем - пластмасата и боклукът. Много компании и самите европейски граждани се опитват да намерят решение как да намалят катастрофалния ефект върху нашата планета и следващите поколения. Любопитно решение са намерили в Словакия, където от пластмаса се прави асфалт, който се използва за пътищата в страната. Подобно нещо се прави още в Холандия и Чешката република.

2021 г. - край на пластмасите за еднократна употреба в Европа

21 May 2019 14:26

Съветът на ЕС прие днес директива, въвеждаща нови ограничения за някои продукти от пластмаса за еднократна употреба, съобщиха от централата на институцията в Брюксел. Това е последният етап от процедурата. Директивата се основава на съществуващото законодателство на ЕС в областта на отпадъците. Тя обаче отива по-далеч, като определя по-строги правила за онези продукти и опаковки, които се оказват сред десетте най-често замърсяващи европейските плажове артикули. ЕК ще забранява сламки, клечки за уши и прибори от пластмаса Новите правила забраняват употребата на някои пластмасови изделия за еднократна употреба, за които съществуват алтернативи. Наред с това се въвеждат конкретни мерки, за да се намали използването на най-често изхвърляните пластмасови продукти. Пластмасовите продукти за еднократна употреба са изработени изцяло или частично от пластмаса. Те обикновено са предназначени за еднократна или кратка употреба, преди да бъдат изхвърлени. Една от основните цели на директивата е да се намали количеството на пластмасовите отпадъци, които хората създават. Съгласно новите правила до 2021 г. ще бъдат забранени пластмасовите чинии, прибори, сламки, дръжките на балони и клечките за уши. Страните от ЕС се споразумяха да постигнат до 2029 г. целта от 90% за разделно събиране на пластмасови бутилки, както и целта за рециклирано съдържание на пластмасовите бутилки от най-малко 25% до 2025 г. и 30% до 2030 г.

Пластмасовите отпадъци застрашават и въздуха

20 May 2019 11:34

Замърсяването на океаните с пластмаса вреди на най-дребните организми - бактериите, пише сп. "Къмюникейшънс байолъджи", цитирано от БТА. Авторите се позовават на резултатите от австралийско изследване. Над половината от българите смятат, че има проблеми със замърсяването на въздуха Учените от университета "Маккуори" са установили, че в частност химикалите, процеждащи се от пластмасовите отпадъци, ограничават растежа и увреждат фотосинтезата и съответно производството на кислород на Prochlorococcus. Въпросните микроорганизми са най-изобилните фотосинтезиращи бактерии в океаните. Иде нова екокриза - от пластмасовите бутилки Смята се, че бактериите Prochlorococcus самостоятелно допринасят за 10 процента от производството на кислород на Земята, сочи изследването. Румъния забрани пластмасовите торбички. А у нас кога? Чрез вредите, които нанася на микроорганизмите, замърсяването на океаните с пластмаса застрашава и въздуха, който хората дишат всеки ден.