Икономика и бизнес

12 октомври 2018 08:00

Найлоновите торбички ще бъдат забранени от 2021 г.

Комисията по околната среда на Европейския парламент гласува „за” забраната на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба в Европейския съюз от 2021 г., съобщиха от представителството на Европейския парламент у нас. Евродепу...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Инвестират 40 млн. евро в завод за чисто рециклиране на пластмаси край Елин Пелин

20 October 2018 16:00

В Елин Пелин се изгражда първият в България завод за рециклиране на пластмаси с иновативно оборудване, отговарящо на най-високите стандарти и екологични критерии на Европейския съюз. Инвестицията е на стойност 40 млн. евро. Проектът на „Интегра пластикс“ АД е за възстановяване на синтетични органични полимери. Заводът е на площ от 34 935 кв. м на главния път Елин Пелин - Гара Елин Пелин, северно от логистичния център на Т-Маркет в местността Селището. Предвидени са преработ

"Зелена светлина": Сламки на растителна основа

18 October 2018 07:55

Когато барът е до морето...... много често и сламките са до морето..... Хората може и да пренебрегват неприятните гледки със замърсяването на плажовете и водите. Но не и морските обитатели, които все по-често трябва да привикват с пластмасата в менюто си. Спасение има! До някаква степен, обещават учените. Решението на тайвански изобретатели са сламки на растителна основа.

Колко опасни са пластмасовите чаши, чинии и сламки?

17 October 2018 09:47

Можем ли да живеем без без пластмасови торбички и кутийки - гости по темата в Сутрешния блок на БНТ Цветанка Тодорова от Асоциация "Полимери" и Деница Петрова от "Грийнпийс" България.

Нови продукти влизат в списъка на ЕС за забрана на пластмаса

16 October 2018 09:57

Съветът на Европейския парламент за защита на околната среда разшири списъка на забранените пластмасови продукти за еднократна употреба. Предложението на ЕК е да бъдат забранени девет пластмасови изделия за еднократна употреба през 2021 г., информира МИА. Членове на борда за опазване на околната среда, обществено здраве и безопасност на храните участваха в разширяването на списъка.

С какво най-често е замърсено Черно море?

12 October 2018 07:45

Кампанията за „Черно море, свободно от пластмаса“ ще продължи и през 2019 г., категорични са сърфистите, преминали от Дуранкулак до Резово по море за 3 дни през септември Най-често наблюдаваните плаващи отпадъци в Черно море са пластмасовите. Това потвърди изследване, проведено между 18 и 27 септември под ръководството на д-р Димитър Беров. Той беше един от двамата морски биолози, които придружиха с моторна лодка сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, от сърф училище Акаш

Създават карта на замърсяванията в Черно море

27 September 2018 13:50

Община Бургас започва изпълнението на екологичен проект, насочен към опазване на чистотата на Черно море и крайбрежните райони. Ще бъде създадена компютърно моделирана карта на разпространението на твърдите отпадъци в неговата акватория. Това съобщи на пресконференция днес в Бургас заместник-кметът по европейски политики и околна среда в местната община Руска Бояджиева. Проектът "Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море" е финансиран от оперативната програма "Черноморски басейн 2014-2020". Водещ партньори на Община Бургас са фондация "Виа Понтика", Университетът в Констанца, Румъния и Държавният университет на Тбилиси в Грузия. Предстои експерти от трите държави да анализират натоварването, да проследят основните замърсяващи потоци и да се извърши почистване на отпадъци в избрани застрашени райони. Наличната информация ще бъде събрана в обща база данни. Бояджиева информира, че проектът има за задача да открие пътя на основните потоци отпадъци, да ги свърже с въздушните и морските течения и да локализира потенциалните точки на концентрация. За постигането на тази задача ще бъде направена компютърна карта на разпределението на отпадъците, чиято цел е да се предвидят техните движения. Ще бъдат организирани трансгранични кампании за почистване. "Целта е да се включат много доброволци, включително ученици, у които да се възпитава отношение към опазването на нашето море", добави Бояджиева. Тя поясни, че по време на изпълнението ще бъде разработена Методика за идентифициране на горещи точки и Насоки за екологосъобразно управление на морските отпадъци. Бояджиева информира, че в периода 2-3 октомври в Бургас ще има семинар за въздействието на замърсяването с твърди отпадъци в Черно море. В него ще участват учени и преподаватели, работещи в сферата на опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси. През февруари изследване, проведено от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, показа, че Черно море е едно от най-замърсените с пластмасови отпадъци в света.

"Зелена светлина": Спасители на океаните

26 September 2018 08:45

Плаващ израз на вдъхновението на британски бизнесмен, който решил да се включи лично в битката със замърсяването на водите.

В Бразилия вече ще глобяват за пластмасови сламки

21 September 2018 08:44

Властите в Рио де Жанейро съобщиха, че ще започнат да глобяват собствениците на барове, ресторанти и плажни заведения, които предлагат на своите клиенти пластмасови сламки за коктейли, съобщиха от управата на бразилския мегаполис. От кметството подчертаха, че решението има за цел активното опазване на околната среда, предаде БГНЕС. Рио де Жанейро е първият град в Бразилия, където се въвежда пълна забрана за употребата на пластмасови сламки. "Ние се намираме в авангарда на изключително ва

"Зелена светлина": На война с пластмасовите отпадъци

19 September 2018 08:03

Забравете за пластамасовите пликове. Не ги ползвайте и не се подлъгвайте да ги купувате. Това е престъпление. Наказва се с 4 години затвор или глоба в размер на около 40 хиляди щатски долара. Добре дошли в Кения! Страната, която води най-ожесточена война с пластмасовите отпадъци.

16 милиона души се включиха в чистенето по света

16 September 2018 16:10

Общо над 16 милиона души, в повече от 156 страни по света, се включиха в световната кампания да направим света по-чист. Над 2000 души от 58 града в Германия участваха в голямото почистване на река Рейн. Имаше и доброволци от Холандия, Швейцария, Франция и Австрия. В западната ни съседка Сърбия бяха организирани над 40 акции за почистването в Белград, по поречието на Дунав и големите острови по реката. В инициативата се включи и американският посланик в страната Кайл Скат, предаде Би Ти Ви. А мореплавател от Хърватия обяви, че в края на септември ще предприеме пътешествие с лодка до Бразилия. Целта му е да насочи общественото внимание към опазване на морската флора и фауна от вредното влияние на изхвърляните във водата пластмаси, които се разграждат с десетки години и застрашават морската екосистема и човешкото здраве.