Икономика и бизнес

12 октомври 2018 08:00

Найлоновите торбички ще бъдат забранени от 2021 г.

Комисията по околната среда на Европейския парламент гласува „за” забраната на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба в Европейския съюз от 2021 г., съобщиха от представителството на Европейския парламент у нас. Евродепу...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Забраната на пластмаса може да навреди повече на околната среда, твърдят учени

02 December 2018 17:10

Забраната на пластмасата може да навреди повече на околната среда, защото за производството на материали като стъкло и метал е необходима два пъти повече енергия, съобщава в. "Мейл он съндей".

Стратегия на ЕС за климата заплашва основни промишлени отрасли у нас

28 November 2018 14:35

Българските власти трябва отсега да мислят какво да прават в средносрочен и дългосрочен план с отрасли като металургията, въгледобива, производството на цимент и горива. Те ще бъдат сред най-тежко засегнатите от дългосрочна стратегия за защита на климата, която Европейската комисия обяви днес. Тя предвижда до 2050 година ЕС да произвежда толкова парникови газове колкото и поглъща, т.е. да бъде "климатично неутрален”. Сегашната цел на ЕС е до средата на века да намали с 60 на сто въглеродните си емисии в сравнение с 1990 година. Промените в климата водят до бедствия Това обаче не е достатъчно, за да бъдат изпълнени ангажиментите на Европа по Парижкото споразумение за климата от 2015 година. Неговата цел е светът да спре глобалното затопляне под 2 градуса Целзий, за предпочитане до 1,5 градуса. За да бъде реализирана, ЕС трябва за същия период да постигне нулеви нетни емисии, което изисква допълнителни усилия. Климатичните промени заплашват Арл, Венеция и Ефес Очаквайте подробности.

Сиатъл забрани пластмасовите сламки за пиене

26 November 2018 06:24

Сиатъл стана първият голям град в САЩ, който въведе забрана за използване на пластмасовите сламки за пиене. Как се отразява забраната на града и на неговите жители - вижте в репортажа на Цветелина Йорданова.

Кит, пълен с пластмаса, беше открит мъртъв в Индонезия

21 November 2018 18:01

Кит беше намерен мъртъв в Индонезия със 115 пластмасови чаши и 25 пластмасови торбички в стомаха си.  В стомаха на кита са открити 6 килограма пластмасови отпадъци. Другите боклуци включват джапанки, парчета мушама, пластмасови бутилки и поне 3 кг. синтетично въже.    Трупът на животното беше изхвърлено на брега в национален парк Уакатоби в провинция Югоизточна Сулавеси.   Точната причина за смъртта на кита все още не е известна, но има признаци, че "пластмасовите отпадъци биха могли да са я предизвикали", каза координаторът за опазване на морските видове на WWF Дви Супрапти пред АФП. {cbrelatedarticle count="2" /}  След Китай Индонезия е на второ място в света по изхвърляне на отпадъци в световния океан с оценяваните на около 1,29 млн. метрични тона „производство“ годишно.  пластмасакитИндонезия

Планета или пластмаса?

16 November 2018 16:14

Хората и в България получават възможност да допринесат за ограничаването на замърсяването с конкретни действия

Еко мода: Дрехи от вторичини суровини

16 November 2018 07:45

Той твърдо вярва, че изхвърленото от един и съкровище за друг. Името му е Артур Браже и е еко дизайнер. Повече от 10 години изработва дрехи от ненужни материали - вестници, найлон, кашони. Вижте още за нестандартната любов между модата и опазването на природата.

Реклама „Не на палмовото масло” бе забранена за излъчване

12 November 2018 14:34

Вижте клипа на компанията за храни Iceland Foods, който бе определен за твърде политически

Ще премахнем ли пластмасовите опаковки след забраната на ЕП

10 November 2018 08:58

Решението на Европейския парламент за забрана на еднократните пластмасови опаковки предизвика множество коментари у нас. Потребителите са склонни да се откажат от тях, докато производителите се надяват забраните да влязат в сила възможно най-късно, за да могат да преоборудват производствата си.

Ето коя е думата на 2018 година

07 November 2018 17:00

Съставителите на речника Collins English Dictionary обявиха за дума на 2018 година „single-use“ (еднократно). Съобщението беше направено в „Туитър“. „Еднократен е термин, описващ предмети, чието безконтролно разпространение нанася вреди на околната среда и влияе на хранителната верига“, пише в туита на Collins. Според съставителите на тълковния речник със „single-use“ се описват преди всичко изделия от пластмаса, които се изхвърлят след първото използване. От 2013 употребата на думата се е увеличила четирикратно. В първата десетка на най-употребяваните думи за 2018 влизат също „MeToo“, „gaslight“ и „vegan“.През 2017 Collins определи като дума на годината „fake news“, а през 2016 – „Brexit“, предаде БНР.

25-метрова риба от пластмасови торбички ще се появи пред НДК

29 October 2018 16:05

В Деня на Черно море (31-ви октомври) в София пред НДК, между 8:30 и 9:30 сутринта ще се появи двадесет и пет метрова риба, направена от 800 полиетиленови плика. Събитието е обвързано с кампанията "Свободни от пластмаса" на екологичните сдружения "За Земята" и "Грийнпийс" - България. Акцията е подкрепена и от Surfrider Foundation Sofia и сърф-предизвикателството за Черно море, свободно от пластмаса Wind2Win. По време на сензационното събитие доброволци ще раздава